Ontvang €1000,- opleidingsbudget van de overheid via het STAP-budgetLees hier meer over de regeling

Financieringsadviseur

De opleiding tot Financieringsadviseur, een trusted advisor

Als Financieringsadviseur geef je aan je klanten toekomstgericht advies over de optimale vermogensmix. Je doet dit op basis van actuele en grondige kennis van de financieringsmogelijkheden en een haarscherpe bedrijfskundige analyse. Je onderscheidt je door de manier waarop je de vraagstukken aanpakt; met aandacht voor zowel de zakelijke als de persoonlijke omstandigheden van je klant. Je handelt ethisch, empathisch en inspirerend, en denkt innovatief en ondernemend. Daardoor voelt de klant dat hij centraal staat en weet hij dat hij verzekerd is van verantwoorde oplossingen. Als Financieringsadviseur bied je autoriteit en betrouwbaarheid.

Wat leer je tijdens de opleiding?

De opleiding Financieringsadviseur reikt je de belangrijkste en meest actuele theorie over bedrijfsanalyse en financiële structurering aan. Je leert een complete financieringspropositie uit te werken en op te treden als een adviseur die de onderneming uitdaagt, inspireert, een spiegel voorhoudt en helpt bij het vinden van de beste oplossing. Dat doe je door vanuit een multidisciplinair perspectief naar een vraagstuk te kijken en hierop te adviseren. Je ontwikkelt een stevige professionele identiteit, waardoor je voortdurend het beste uit jezelf kunt halen voor alle stakeholders. De theorie, die je direct in de praktijk kunt toepassen, de skills, de tools en de mindset die je je eigen maakt in de opleiding bieden je de kans om jezelf in je huidige of toekomstige functie te transformeren tot Trusted Advisor.

Van wie krijgt een ondernemer liever advies, denk je? Van een adviseur van de bank die al jaren vermogensmixen samenstelt en dat zo goed kan dat het bijna op de automatische piloot gebeurt? Of van een adviseur die met beide benen in de samenleving staat? Die de wereld van de ondernemer snapt en die als sparringpartner meedenkt over de next step als het gaat om toekomstgericht financieringsadvies.

De 7 maanden durende opleiding Financieringsadviseur is er voor de adviseur die meer wil zijn dan een deskundige die heel goed technische financieringsconstructies kan bedenken. De opleiding is er voor de adviseur die begrijpt dat een goed advies gedegen kennis van financiële zaken vergt, maar ook een sociaal vaardige houding en kennis van de specifieke situatie van de klant. Iemand met wie de klant kan sparren en die door hem wordt vertrouwd en gewaardeerd.

Kortom: Als Qualified Professional creëer je de optimale verbinding tussen theorie, vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling. Met de opleiding Financieringsadviseur word je een Qualified Professional in het geven van financieringsadvies.

Praktische informatie

Praktische informatie

Niveau: Hbo

Duur10 dagen klassikale bijeenkomsten, plus individuele financieringscoaching en begeleide intervisie, en 2 dagdelen examen, verspreid over 7 maanden.

PE-punten: n.v.t.

Lesdag: woensdag van 10.00 – 17.00 uur

Studiebelasting: 6 tot 8 uur per week exclusief colleges

Prijs: € 7.950,-

 • Dit bedrag is exclusief accommodatiekosten (ca. € 900,-)
 • Exclusief de boeken (ca. € 350,-)
 • Exclusief 21% BTW

Locaties: Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Zwolle en Eindhoven

Instroomeisen:  minimaal hbo werk- of denkniveau, een afgeronde opleiding in een economische richting (bijvoorbeeld Bedrijfseconomie), minimaal 3 jaar werkervaring en basiskennis finance.

STAP-budget

Je kunt voor deze opleiding een vergoeding aanvragen van maximaal € 1.000 per jaar. Deze vergoeding van de overheid heet het STAP-budget. Met het STAP-budget kun je een opleiding, training of cursus volgen om zo jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Vraag de subsidie op tijd aan, minimaal 4 weken voor de start van de opleiding. Lees meer over het STAP-budget en hoe je deze vergoeding moet aanvragen.

Lees meer

Programma

Het programma van de opleiding Financieringsadviseur bestaat uit vier modules:

 • Module 1: Persoonlijk leiderschap en ondernemerschap
 • Module 2: Bedrijfs- en financiële analyse
 • Module 3: Financiële structurering
 • Module 4: Presenteren en verdedigen

Module 1: Persoonlijk leiderschap en ondernemerschap
We beginnen met een overall beeld te schetsen van de essentie van een deugdelijk financieringsadvies en wat dat voor jou als adviseur betekent. Je formuleert je persoonlijke ontwikkeldoelen en onderzoekt hoe jij om kunt gaan met ethische dilemma’s.

Bekijk het volledige programma

Programma

Module 1: Persoonlijk leiderschap en ondernemerschap
We beginnen met een overall beeld te schetsen van de essentie van een deugdelijk financieringsadvies en wat dat voor jou als adviseur betekent. Je formuleert je persoonlijke ontwikkeldoelen en onderzoekt hoe jij om kunt gaan met ethische dilemma’s. Verder leer je meer over de drijfveren en motieven van ondernemers in het onderdeel Business Development. Tot slot leer je integer en overtuigend te adviseren.

Module 2: Bedrijfs- en financiële analyse
Tijdens deze module leer je om als volwaardig adviseur het vraagstuk van het optimaliseren van de vermogensmix, vanuit het perspectief van verschillende stakeholders, te bekijken en te beoordelen. Onder andere inzicht in het kasstroom generend vermogen van de onderneming nu en in de toekomst is daarbij een must.

Module 3: Financiële structurering
In deze module houden we ons bezig met het inrichten van de vermogensmix, zodat er een complete financieringspropositie ontstaat. Het gaat hier om de zogeheten Klant Toegevoegde Waarde.

Module 4: Presenteren en verdedigen
In deze laatste module komt alles wat de laatste maanden aan de orde is gekomen samen. Je legt een examen af waarbij je parate kennis wordt getoetst. Daarnaast presenteer én verdedig je de resultaten van één van je Real Life Bedrijfsanalyse-opdrachten.

Uniek aan de opleiding

 • Gedurende de gehele opleiding voer je Real Life Bedrijfsanalyses uit. De Real Life Bedrijfsanalyse-opdrachten zijn onderdeel van je dagelijkse werk, waardoor een naadloze verbinding tussen theorie en praktijk ontstaat. Je analyseert vraagstukken uit je eigen praktijk, en zoekt en vindt oplossingen.
 • Tijdens deze opdrachten word je intensief en individueel begeleid door een financieringscoach. Je coach helpt je bij het doorgronden van de vraag van de klant, het structureren van de financiering en het overtuigen van de klant om voor jouw voorstel te kiezen. Volgens ons is dit de ultieme combinatie van leren en werken.
 • Naast vakinhoudelijke groei staat persoonlijke groei centraal tijdens je studie. Door middel van een persoonlijk ontwikkelingstraject dagen we je uit om ambitieuze doelen te stellen, kritisch naar jezelf te kijken en je open te stellen voor feedback en feed forward.
 • Leren doe je bij ons niet alleen. Je maakt als deelnemer deel uit van een intervisiegroep van 3 of 4 mededeelnemers. De eigen ervaringen staan hier centraal. Met je groep spar je over je aanpak, je dilemma’s, je keuzes en mogelijke oplossingsrichtingen. Jullie worden hierin begeleid door een docent Personal Development.
Studieadvies

Studieadvies

Wil jij meer weten over deze opleiding? Bel dan met Mieke Opdam of plan een vrijblijvend adviesgesprek in.

Toch op zoek naar iets anders dat beter bij je past?

Als medewerker bij een financiële dienstverlener of als financieel verantwoordelijke voor het optimaliseren van geldstromen streef je continu naar een beter rendement. Met deze opleiding verdiep jij je kennis en inzicht van financieel management. Zo kun je nog beter inspelen op actuele ontwikkelingen en krijg je meer controle over investeringen en planningen.

 • Maak verantwoorde investeringskeuzes en stel financiële planningen op.
 • Je kunt financiële informatie controleerbaar houden.
 • Je kunt werken met rente- en valutarisico’s.

HOFAM Business Control & Business Management is een 9 maanden durende opleiding die bestaat uit tien vakken. Naast de theorie én de toepassing daarvan in deze tien vakken besteden we aandacht aan technologische ontwikkelingen en werk je aan jouw professionele vaardigheden en attitude.

 • Word een volwaardig gespreks- en sparringpartner op post-hbo-niveau voor het management.
 • Je bent vertrouwd met de theorie van Business Control & Business management en kunt die toepassen in de praktijk.

De praktijkgerichte Cash Management opleiding gaat over het strategisch optimaliseren van kasstromen, werkkapitaal en liquiditeit en het managen van de diverse risico’s die daarmee samenhangen. Zowel in de context van de profit- als de not for profit sector.

 • Ken alle ins & outs van werkkapitaalmanagement, valutamanagement en rentemanagement.
 • Je hebt inzicht in de jaarrekening, wettelijke regelgeving, de optimale rekeningenstructuur en het betalingsverkeer.
 • Je bent in staat om het betalingsverkeer, geldstromen- en liquiditeitenbeheer goed te laten verlopen.

Plan een adviesgesprek