Externe verslaggeving

Leer anticiperen of proactief adviseren rond aankomende wijzigingen in (inter)nationale externe verslaggeving

De ontwikkelingen in externe verslaggeving staan zowel nationaal als internationaal niet stil. Tijdens een op maat gemaakte cursus wordt ingegaan op de meest recente wijzigingen in wet- en regelgeving met betrekking tot externe verslaggeving in Nederland of in internationale context.

Meer weten of direct aanmelden?

Over de cursus Externe verslaggeving

De ontwikkelingen in externe verslaggeving staan zowel nationaal als internationaal niet stil. Tijdens een op maat gemaakte cursus wordt ingegaan op de meest recente wijzigingen in wet- en regelgeving met betrekking tot externe verslaggeving in Nederland of in internationale context.

Daarin zijn de volgende opties mogelijk:

 1. Dutch Gaap
 2. IFRS Gaap
 3. US GAAP

Binnen Nederland vormen de volgende bronnen de basis voor Dutch Gaap

 • Boek 2 Titel 9 Burgerlijk Wetboek (BW 2 Titel 9)
 • Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving voor middelgrote en grote rechtspersonen (RJ)
 • Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving voor kleine rechtspersonen (RjK)
 • Uitspraken Ondernemingskamer (OK)
 • Jurisprudentie
 • EG-richtlijnen (EG)

De term IFRS GAAP

De term IFRS GAAP‘International Financial Reporting Standards Generally Accepted Accounting Principles’, wordt gebruikt om het stelsel van verslaggevings- en accountingprincipes aan te duiden die worden gebruikt in landen waarin IFRS als verslaggevingsstandaard wordt voorgeschreven. GAAP regelgeving omvat onder meer definities van begrippen en principes evenals branche specifieke verslaggevingsregels. Het beheer van de standaarden is in handen van de International Accounting Standards Board (IASB). De door Europese ondernemingen te gebruiken (gelijkluidende) standaarden worden door de Europese Commissie gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie. Alle in de EU beursgenoteerde ondernemingen zijn verplicht IFRS toe te passen op hun geconsolideerde jaarrekening. Momenteel worden IFRS toegepast in meer 116 landen wereldwijd.

De term US GAAP

De term US GAAP United States Generally Accepted Accounting Principles wordt gebruikt om het stelsel van verslaggevings- en accountingprincipes aan te duiden die van toepassing is in de Verenigde Staten van Amerika. GAAP regelgeving omvat onder meer definities van begrippen en principes evenals branche specifieke regels. In de Verenigde Staten, schrijft de Securities and Exchange Commission (SEC) voor dat de financiële rapporten moeten voldoen aan GAAP eisen.

De Financial Accounting Standards Board (FASB) bepaalt GAAP in het algemeen en de Governmental Accounting Standards Board (GASB) bepaalt GAAP voor de staat en de lokale overheid. Beursgenoteerde bedrijven moeten zowel voldoen aan de SEC als aan de GAAP eisen.

Programma

In overleg met de organisatie maken wij een cursus op maat waarin alle voor jouw organisatie benodigde kennis en vaardigheden worden bijgebracht in het wenselijke tempo en diepgang van de materie.

Praktische informatie

Praktische Informatie

Prijs: € in overleg

Looptijd: 1 dag van 09.30 – 17.00 uur.

PE-punten: 6

Niveau: hbo

Locatie: in overleg

Doelgroep: Controllers en financieel managers die in aanraking komen met externe verslaggeving of daar zelf actief bij betrokken zijn.

Docenten: Stefan Betting

Studieadvies

Studieadvies

Wil jij meer weten over deze cursus? Bel met onze studieadviseur of plan vrijblijvend een adviesgesprek in.

Meer weten of direct aanmelden?

Toch op zoek naar iets anders?

Organisaties gebruiken derivaten voor het beheersen van mogelijke financiële risico’s. Als financieel deskundige word je geconfronteerd met vraagstukken rond het deugdelijk toepassen, waarderen en verantwoorden van deze financiële instrumenten. Het doel van de cursus Derivaten voor Controllers is om je beter bekend te maken met al deze aspecten van derivaten.

 • Verwerf inzicht in de risico’s en kansen van derivaten.
 • Word een volwaardige gesprekspartner voor de treasurer en de treasuryafdeling.
 • Leer de praktische kennis van het toepassen, waarderen, de verslaggevings- en fiscale aspecten rond derivaten.

Word jij als controller gevraagd naar het verwerken van kapitaalbelangen, waaronder deelnemingen, in de enkelvoudige en geconsolideerde jaarrekening voor organisaties?  In deze cursus komen deelnemingen en consolidatie volgens Nederlandse wet- en regelgeving (BW 2 Titel 9 en RJ-richtlijnen) uitgebreid aan bod in de theorie en via praktijkgerichte casussen.

 • Verwerk alle soorten kapitaalbelangen in de enkelvoudige en in de geconsolideerde jaarrekening.
 • Leer omgaan met overnames en vreemde valuta in de jaarrekening.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van NIVE Opleidingen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, productaanbod, aanbiedingen en ontvang tips & tricks van docenten.

Plan een adviesgesprek