Masterclass Professionele Ethiek en Leiderschap

Ontwikkel een control framework voor Business Ethiek en business ethische vraagstukken

Eén dagdeel of één dag | Nederlandstalig

De samenleving verwacht van organisaties dat zij ethisch handelen. Niet alles wat bedrijven mogen en kunnen is ethisch verantwoord. Van organisaties en professionals wordt integer en professioneel gedrag verwacht. In deze masterclass verken je het terrein van business ethiek en leer je ethische dilemma’s herkennen. Organisaties die business ethiek hoog in het vaandel hebben staan, zijn beter gepositioneerd om de uitdagingen van de huidige tijd aan te kunnen en de verwachtingen van de samenleving waar te maken.

Afgelopen jaren is weer duidelijk geworden dat niet-ethisch gedrag in organisaties kan leiden tot enorme waardevernietiging. Vanuit dat perspectief is het investeren in ethisch leiderschap ook een financiële business case.

Deze masterclass is gebaseerd op fundamentele principes die gelden voor financials over de hele wereld. Je krijgt een concreet raamwerk aangereikt dat gehanteerd kan worden bij het herkennen en analyseren van business ethische vraagstukken om zo weloverwogen beslissingen te kunnen nemen. Doel is niet alleen om je eigen bewustzijn over business ethische vraagstukken te vergroten maar ook om je inzichten te geven over hoe je jouw organisatie verder kunt helpen bij het ontwikkelen van een control framework waarin expliciet aandacht is voor business ethische vraagstukken.

Programma

De masterclass vindt op één dagdeel plaats. Ook is het mogelijk om uitvoerig een case te behandelen. De totale duur van de cursus bedraagt dan één dag.

Onderwerpen:

  • Ethisch leiderschap: wat en waarom;
  • Verwachtingen van de samenleving van moderne organisaties;
  • Internationaal gezaghebbend raamwerk op het gebied van business ethiek;
  • Bespreking cases met een business ethisch dilemma;
  • Business ethiek en control frameworks;
  • Het stimuleren en monitoren van business ethisch gedrag in de organisaties vanuit een finance rol.

Na het afronden van de cursus:

 • Heb je je bewustzijn over business ethische vraagstukken vergroot.
 • Kun je business ethische vraagstukken herkennen en analyseren om zo weloverwogen beslissingen te kunnen nemen.
 • Heb je inzicht in hoe je jouw organisatie verder kunt helpen bij het ontwikkelen van een control framework waarin expliciet aandacht is voor business ethische vraagstukken.

Praktische informatie

Praktische informatie

Prijs

De kosten voor de masterclass bedragen €195 (excl. btw) voor een dagdeel. Voor de online cursus en uitvoerige case behandeling is de prijs €495 (excl. btw)

Privé-personen en niet btw-plichtige organisaties kunnen deze opleiding ook vrijgesteld van btw afnemen. Er geldt dan een toeslag van 10% op de opleidingskosten, toetsing & examinering. Over de accommodatiekosten wordt 9% btw berekend.

Studieduur en studiebelasting

De studieduur en -belasting bedraagt één dag of één dagdeel, afhankelijk van de gekozen optie.

* N.B.1. Deze studiebelasting geldt voor deelnemers met een passende vooropleiding en een aantal jaar relevante werkervaring.
* N.B.2. Gedurende het studiejaar hebben deelnemers te maken met dal- en piekmomenten in de studiebelasting.

Locaties

De masterclass is online te volgen. De behandeling van de case vindt plaats in Utrecht.

Doelgroep

Deze cursus is relevant en interessant voor (register-)controllers, accountants in business, financial controllers, interim financials en andere professionals die in het financiële domen actief zijn. Deze cursus is ook zeer interessant voor meer ervaren financials die niet alleen zichzelf, maar ook de organisatie waar zij werkzaam zijn verder willen helpen op het vlak van business ethiek. Deze cursus kwalificeert ook als jaarlijkse verplichte business ethiek cursus voor registercontrollers.

Studieadvies

Studieadvies

Wil jij meer weten over de masterclass? Bel voor advies met Mieke Opdam of plan vrijblijvend een adviesgesprek in.

Toch op zoek naar iets anders?

Voor veel organisaties is fraude een ondenkbaar en vaak onbespreekbaar thema. Helaas wijzen de vele praktijkvoorbeelden uit dat het onderwerp hoog op de financiële agenda hoort. Vooraf zijn de financiële gevolgen, de reputatieschade en de impact op de organisatiecultuur meestal niet te overzien.

 • Kom alles te weten over Fraude en de risicovolle omstandigheden in fraudebeheersing
 • Je leert fraudesignalen (tijdig) herkennen
 • Bewustwording dat dilemma’s als financial dagelijkse praktijk zijn

Plan een adviesgesprek