Persoonlijke effectiviteit voor (business) controllers

Heb het lef, verwerf inzicht en groei in jouw persoonlijke én professionele ontwikkeling.

Als controller ben je de business partner van het management. Je geeft informatie, adviseert het management en geeft uitleg over de betekenis van de cijfers. Hierbij is niet alleen je vakkennis van belang, maar zijn persoonlijke vaardigheden ook een belangrijke voorwaarde voor succes. Tijdens de cursus Persoonlijke effectiviteit voor (Business) Controllers werk je doelgericht aan het concreet verbeteren van jouw effectiviteit als controller.

In het kort

 • Breng je boodschap met overtuiging en presenteer jezelf daadkrachtig.

 • Je weet professioneel om te gaan met lastige dilemma’s die zich voordoen.

 • Werk beter en effectiever samen met anderen.

 • Je zelfvertrouwen en invloed vergroten binnen de organisatie

Wat kan ik verwachten?

Meer informatie over de cursus

Als controller ben je de business partner van het management. Je geeft informatie, adviseert het management en geeft uitleg over de betekenis van de cijfers. Hierbij is niet alleen je vakkennis van belang, maar zijn persoonlijke vaardigheden ook een belangrijke voorwaarde voor succes. Tijdens de cursus Persoonlijke effectiviteit voor (Business) Controllers werk je doelgericht aan het concreet verbeteren van jouw effectiviteit als controller.

De cursus Persoonlijke effectiviteit voor (Business) Controllers is opgebouwd vanuit de succesfactoren van een effectieve controller, waarbij overtuigingskracht, lef, invloed en zelfkennis belangrijke elementen zijn. Je krijgt antwoord op een aantal relevante vragen. Hoe zien anderen jou en hoe kun je daar specifiek je voordeel mee doen? Hoe krijg en houd je effectief een plek aan tafel? Je leert het politieke spel in de organisatie mee te spelen, effectief te communiceren en jezelf met overtuiging te presenteren.

Programma

De cursus Persoonlijke effectiviteit voor (Business) Controllers is een programma waarin veel aandacht uitgaat naar het individu. Dit komt zowel in de intake, als tijdens de gezamenlijke bijeenkomsten en de individuele afsluiting terug.
Er is veel ruimte om  jouw eigen ontwikkel- en groeikansen te ontdekken. Daarnaast ga je uitgebreid en direct aan de slag met het praktisch oefenen van vaardigheden die bruikbaar zijn in jouw functie als (Business) Controller.

Klik hier om het volledige programma te bekijken.

Programma

Persoonlijke intake met coach Eric Wagelaar
De controller kent zichzelf en weet hoe hij/zij bij anderen overkomt.

Voorafgaand aan het programma maak je individueel een online assessment waarin jouw persoonlijke drijfveren en kerncompetenties naar voren komen. Dit is het startpunt van het programma. Op basis van de uitkomsten van het assessment, krijg je een persoonlijke intake waarin jouw profiel wordt toegelicht. Tevens worden wederzijdse verwachtingen over het programma met elkaar besproken. Wat zijn voor jou de aandachtspunten waaraan je gedurende het programma zou willen werken?

 

Dag 1 ochtend: 10.00 – 13.00 uur verzorgd door Eric Wagelaar
Introductie, De controller weet dat iedereen anders is en kan daar effectief mee omgaan.

Tijdens het eerste gezamenlijke dagdeel wordt allereerst met elkaar kennisgemaakt en besproken wanneer de controller ‘persoonlijk effectief’ is. Welk gedrag dient hij/zij in de praktijk te kunnen laten zien? Er wordt ingegaan op jouw persoonlijk profiel ten opzichte van anderen. Zo kun je jezelf in perspectief tot anderen plaatsen en kun je effectief rekening houden met hoe anderen je zien als vakman of vakvrouw.

 

Dag 1 middag: 14.00 – 17.00 uur verzorgd door Harold Hassink
De controller heeft de vaardigheden om te beïnvloeden en te overtuigen.

Eerst wordt aandacht besteed aan belangrijke ontwikkelingen in de functie van de (business) controller. Dan worden de hard en soft skills van de (business) controller besproken. Vervolgens wordt stil gestaan bij de psychologie van de beïnvloeding. Tijdens deze interactieve bijeenkomst krijg je inzicht in hoe je (bewust en onbewust) wordt beïnvloed. Vervolgens wordt duidelijk hoe je je eigen invloed en overtuigingskracht kunt vergroten om meer en betere resultaten voor de organisatie te bereiken.

 

Dag 2 ochtend: 10.00 – 13.00 uur verzorgd door Cynthia Moné
De controller is communicatief vaardig en weet de cijfers effectief te vertalen naar de klantvraag – deel I

Communicatie kent vele stijlen. Om effectief te zijn is het belangrijk jouw stijl te kunnen aanpassen aan het doel en je gesprekspartner. Tijdens deze sessie leer je verschillende communicatietechnieken en –stijlen te gebruiken in jouw zakelijke omgeving. Hoe kun je jouw boodschap effectief vertalen naar de vraag van de (interne) klant?

 

Dag 2 middag: 13.00 – 17.00 uur verzorgd door Harold Hassink

De organisatie- en onderhandelingsvaardigheden van de controller worden voortdurend op de proef gesteld. Daarom wordt er in dit deel van het programma stil gestaan bij praktische onderhandelingstechnieken die op dagdagelijkse basis gebruikt kunnen worden. Daarnaast wordt de effectiviteit van de (business) controller bepaald door de invloed die hij heeft op veranderingen in de organisatie. Derhalve wordt ook uitdrukkelijk stil gestaan bij de oorzaak van weerstand bij veranderingen en de wijze waarop de (business) controller deze weerstanden kan doorbreken.

 

Dag 3 hele dag: 10.00 – 17.00 uur verzorgd door Cynthia Moné
De controller is communicatief vaardig en weet de cijfers effectief te vertalen naar de klantvraag – deel II

Vervolg op de ochtendsessie van dag 2. Je gaat actief aan de slag; er wordt geoefend met rollenspellen. Je krijgt nog eens de spiegel voorgehouden en reflecteert op je gedrag.

 

Individuele afsluiting met coach Eric Wagelaar
De controller werkt continu aan verbetering

Deze afsluitende sessie gaat in op jouw persoonlijke vervolgstappen na het volgen van het programma. Wat zijn voor jou struikelblokken of kansen voor succes en verbetering? Je evalueert hoe u dit kunt gebruiken in uw dagelijkse praktijk.

Praktische informatie

Praktische Informatie

Prijs: €2995,- (excl. btw)

Looptijd3 dagen van 10.00 – 17.00 uur

PE-punten: 19

Niveau: hbo

Locatie: Buitenplaats de Heiligenberg, Leusden

Doelgroep: De cursus is bedoeld voor controllers die meer invloed willen uitoefenen, willen groeien binnen hun vakgebied, met minimaal een hbo werk- en denkniveau.

Docenten: Cynthia Moné, Eric Wagelaar en Harold Hassink

Extra's

Studieadvies

Studieadvies

Benieuwd of deze cursus iets voor jou is? Onze studieadviseur helpt je graag persoonlijk bij het maken van de juiste keuze.

Toch op zoek naar iets anders?

Word jij als financial steeds vaker gevraagd om aanbevelingen te geven over financiële analyses en rapportages? Sterker nog, wordt er ook verwacht dat je dat ongevraagd doet? Hoe adviseer je dan overtuigend en effectief?

 • Herken meerdere invloedstijlen en gebruik deze op authentieke wijze
 • Effectief omgaan met weerstand en lastige situaties
 • Professioneel en geloofwaardig de adviesrol vervullen

De HOFAM (QC) is de enige opleiding Business Controller in Nederland waarbij je werkt aan kennis, inzicht en vaardigheden. Het is een uitgebreide opleiding waarbij je financiële kennis verdiept, bedrijfskundige kennis verbreedt en je werkt aan professionele vaardigheden om te groeien tot een succesvolle business partner. Met deze opleiding behaal je de veelgevraagde QC-titel.

 • Word een volwaardig strategische gesprekspartner
 • Combinatie van financial control, business control en professionele vaardigheden
 • Leer van de beste vakspecialisten

Je bent financieel expert en schrijft. Van jaarverslag tot managementnota: lezers hebben direct een oordeel over teksten – ook over jouw teksten. In de cursus Overtuigender schrijven voor financials leer je dat lezersgedrag voorspelbaar is, met welke eenvoudige ingrepen je jouw lezer wegwijs maakt in jouw tekst. Van lezersverwachting tot overtuigingsprincipes: je wilt meer controle over het schrijfproces. Je wilt de schriftelijke communicatie verbeteren.

 • Van lezersverwachting tot overtuigingsprincipes
 • Meer controle over het schrijfproces
 • Verbeter jouw schriftelijke communicatie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van NIVE Opleidingen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, productaanbod, aanbiedingen en ontvang tips & tricks van docenten.

Plan een adviesgesprek