Wet ter voorkoming van witwassen en financieren terrorisme (Wwft)

Wat zijn de gevolgen van en wat moet u doen bij ongebruikelijke transacties

De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren terrorisme (Wwft) is voor het laatst gewijzigd per 1 januari 2013. Deze wijzigingen betroffen voornamelijk het cliëntenonderzoek en de meldplicht.

Met name in het jaar 2014 heeft de Hoge Raad vele arresten gewezen op het gebied van witwassen, waardoor duidelijker is geworden wanneer daarvan nu wel of geen sprake is. Daarnaast zijn de nodige tucht- en strafzaken ter zake van de meldplicht behandeld.

Op 20 mei 2015 is de (Europese) vierde antiwitwasrichtlijn aangenomen. Met die richtlijn is het toepassingsbereik verruimd, is het begrip uiteindelijk belanghebbende (UBO) meer risicogebaseerd verwoord en dient ook een register te worden ingevoerd waarin de uiteindelijk belanghebbenden moeten worden vastgelegd. Daarnaast zullen ook binnenlands politiek prominente personen onder het verscherpte onderzoek komen te vallen. Nederland heeft tot 26 juni 2017 de tijd deze wijzigingen door te voeren.

De cursus  (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren terrorisme (Wwft) brengt je op de hoogte van de gevolgen van en wat je moet doen bij ongebruikelijke transacties!

In het kort

 • Je leert cliëntonderzoeken uitvoeren.

 • Je kunt ongebruikelijke transacties herkennen.

 • Je weet wanneer je meldingsplichtig bent en hoe je deze plicht moet uitoefenen.

Programma

In dit programma komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Voor wie en in welke gevallen is de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren terrorisme (Wwft) van toepassing?
 • Hoe verricht je een cliëntenonderzoek?
 • Wat is witwassen nu eigenlijk?
 • Wanneer moet je het melden?
 • Hoe ziet het toezicht en de handhaving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren terrorisme (Wwft) eruit?

Praktische informatie

Praktische Informatie

Prijs: op aanvraag.

Looptijd: 1 dagdeel

PE-punten: 3

Niveau: hbo

Locatie: naar keuze

Doelgroep: De cursus Wet ter voorkoming van witwassen en financieren terrorisme (Wwft) is bedoeld voor financials (controllers, financieel directeuren, accountants, treasurers, etc.) die werkzaam zijn in een meldingsplichtige organisatie. Deze cursus is tevens opgenomen in het RB-register en daarom ook interessant voor belastingadviseurs.

Docent: Mr. P. (Priscilla) de Haas heeft bijna 10 jaar ervaring op het fiscale en financieel-economische vlak van het fiscaal(straf)procesrecht, opgedaan bij verschillende advocatenkantoren. Op dit moment runt zij haar eigen advocatenkantoor en is zij docent bij de rechtenfaculteit van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Studieadvies

Studieadvies

Wil jij meer weten over deze cursus? Bel met onze studieadviseur of plan vrijblijvend een adviesgesprek in.

Toch op zoek naar iets anders?

De HOFAM (QC) is de enige opleiding Business Controller in Nederland waarbij je werkt aan kennis, inzicht en vaardigheden. Het is een uitgebreide opleiding waarbij je financiële kennis verdiept, bedrijfskundige kennis verbreedt en je werkt aan professionele vaardigheden om te groeien tot een succesvolle business partner. Met de HOFAM opleiding behaal je de veelgevraagde QC-titel.

Voor veel organisaties is fraude een ondenkbaar en vaak onbespreekbaar thema. Helaas wijzen de vele praktijkvoorbeelden uit dat het onderwerp hoog op de financiële agenda hoort. Vooraf zijn de financiële gevolgen, de reputatieschade en de impact op de organisatiecultuur meestal niet te overzien.

 • Kom alles te weten over Fraude en de risicovolle omstandigheden in fraudebeheersing
 • Je leert fraudesignalen (tijdig) herkennen
 • Bewustwording dat dilemma’s als financial dagelijkse praktijk zijn

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van NIVE Opleidingen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, productaanbod, aanbiedingen en ontvang tips & tricks van docenten.

Plan een adviesgesprek