Ontvang €1000,- opleidingsbudget van de overheid via het STAP-budgetLees hier meer over de regeling

Wet ter voorkoming van witwassen en financieren terrorisme (Wwft)

Wat zijn de gevolgen van en wat je moet doen bij ongebruikelijke transacties

De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren terrorisme (Wwft) is laatstelijk op 25 juli 2018 gewijzigd in verband met de Implementatiewet van de Vierde EU Anti-witwasrichtlijn. Inmiddels is de Vijfde EU Anti-witwasrichtlijn ook alweer vastgesteld.

Na de ingrijpende wijzigingen in 2013, zorgt de nieuwe Wwft in 2018 voor een aanzienlijke lastenverzwaring. Kantoren dienen een verantwoordelijke, compliancefunctie en auditfunctie aan te wijzen en hebben de verplichting om een risicobeoordeling te maken en een beleid daarvoor vast te leggen. Daarnaast moet nu altijd een UBO worden gekwalificeerd en als er geen natuurlijke persoon is vast te stellen met de uiteindelijke eigendom of zeggenschap dan moet het leidinggevend personeel als (pseudo)UBO worden aangemerkt.

Wil je weten wat de nieuwe Wet ter voorkoming van witwassen en financieren terrorisme (Wwft) voor jou, jouw kantoor en jouw medewerkers betekent en wil je weten hoe in de rechtspraak tegen naleving van wet- en regelgeving wordt aangekeken, laat dan je kennis bijspijkeren en je op de hoogte brengen van de gevolgen in een drie uur durende cursus.

 

 

In het kort

 • Je leert cliëntonderzoeken uitvoeren
 • Je kunt ongebruikelijke transacties herkennen
 • Je weet wanneer je meldingsplichtig bent en hoe je deze plicht moet uitoefenen
 • Kom te weten wat de laatste wijzigingen in de Wwft – van 2018 – voor jou en jouw organisatie betekenen

Programma

In dit programma van 1 dagdeel komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Voor wie en in welke gevallen is de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren terrorisme (Wwft) van toepassing?
 • Hoe verricht je een cliëntenonderzoek?
 • Wat is witwassen nu eigenlijk?
 • Wanneer moet je het melden?
 • Hoe ziet het toezicht en de handhaving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren terrorisme (Wwft) eruit?

Praktische informatie

Praktische Informatie

Prijs: € 495

Looptijd: 1 dagdeel

PE-punten: 3

Niveau: Hbo

Locatie: Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Zwolle en Eindhoven

Doelgroep: De cursus is bedoeld voor iedereen die te maken krijgt met de wet- en regelgeving rond Wwft en de juiste procedures moet volgen bij ongebruikelijke transacties

Docent: Mr. P. (Priscilla) de Haas heeft bijna 10 jaar ervaring op het fiscale en financieel-economische vlak van het fiscaal(straf)procesrecht, opgedaan bij verschillende advocatenkantoren. Op dit moment runt zij haar eigen advocatenkantoor en is zij docent bij de rechtenfaculteit van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Resultaat: Na het volgen van deze cursus ben je volledig op de hoogte van de meest actuele wet- en regelgeving rond Wwft en weet je welke handelingen je moet verrichten bij ongebruikelijke transacties

Werkvorm: Presentaties worden afgewisseld met interactie en discussie. Er is ruimte voor inbreng van eigen praktijkvoorbeelden. Groepen zijn niet groter dan 15 personen.

STAP-budget

Je kunt voor deze opleiding een vergoeding aanvragen van maximaal € 1.000 per jaar. Deze vergoeding van de overheid heet het STAP-budget. Met het STAP-budget kun je een opleiding, training of cursus volgen om zo jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Vraag de subsidie op tijd aan, minimaal 4 weken voor de start van de opleiding. Lees meer over het STAP-budget en hoe je deze vergoeding moet aanvragen.

Lees meer

Studieadvies

Studieadvies

Wil jij meer weten over deze cursus? Bel met onze studieadviseur of plan vrijblijvend een adviesgesprek in.

Toch op zoek naar iets anders?

Wil jij het verschil maken in je organisatie? Vergroot je meerwaarde en doe de HOFAM opleiding tot Qualified Controller (QC). Benieuwd naar het programma? Wij vertellen je graag meer tijdens een van onze informatiebijeenkomsten.

Voor veel organisaties is fraude een ondenkbaar en vaak onbespreekbaar thema. Helaas wijzen de vele praktijkvoorbeelden uit dat het onderwerp hoog op de financiële agenda hoort. Vooraf zijn de financiële gevolgen, de reputatieschade en de impact op de organisatiecultuur meestal niet te overzien.

 • Kom alles te weten over Fraude en de risicovolle omstandigheden in fraudebeheersing
 • Je leert fraudesignalen (tijdig) herkennen
 • Bewustwording dat dilemma’s als financial dagelijkse praktijk zijn

Plan een adviesgesprek