Onderwerpen die aan bod komen:
- Landenrisicoanalyse en de Treasuryfunctie
- Corporate Finance
- Risk Management
- Praktijksimulatie
Als medewerker bij een financiële dienstverlener of als financieel verantwoordelijke voor het optimaliseren van geldstromen streef je continu naar een beter rendement. Met de opleiding Treasury Management verdiep jij je inzicht in dit vakgebied en kun je op strategisch en tactisch niveau opereren. Zo kun je beter inspelen op actuele ontwikkelingen en krijg je meer controle over investeringen en planningen.
Met de opleiding Treasury Management verwerf je inzicht in de optimale plaats van een treasurer binnen de organisatie. Aan bod komt onder meer het volgen van economische trends en het opzetten van een financiële planning, gekoppeld aan liquiditeitsbeheer. Je leert verantwoorde investeringskeuzes te maken en financiële informatie controleerbaar te houden. Je leert maximaal van de ervaringen van docenten en medestudenten (afkomstig uit diverse branches), en past de verworven kennis meteen toe in de praktijk. Na deze beroepsopleiding mag je de titel QT (=Qualified Treasurer) voeren.
Onderwerpen die aan bod komen:
Studieprogramma tweede semester
Introductiedag 2e semester
Landenrisicoanalyse en de Treasuryfunctie
Corporate Finance
Praktijkcase
Niveau: hbo
Duur: 9 lesdagen verdeeld over half jaar
PE-punten: 54
Studiebelasting: 4 tot 6 uur per week (excl. lesuren)*
Lesdag: woensdag van 10.00 – 17.00 uur
Prijs:
Locaties: Buitenplaats de Heiligenberg, Leusden
Doelgroep: De opleiding Treasury Management is bedoeld voor financiële professionals en treasurers die bijvoorbeeld bij banken, in ziekenhuizen, in het MKB, in de semipublieke sector en bij woningcorporaties werken.
Kennis van ‘Cash Accounting’ en ‘Accrual Accounting’ wordt bekend verondersteld.
Deelnemers zijn in het bezit van diploma heao-BE, SPD en hebben vaak enkele jaren relevante werkervaring in een rol binnen treasury.
Korte inleidingen worden afgewisseld met praktijkvoorbeelden. Praktijkcases en (groeps-)opdrachten vormen een belangrijke toegevoegde waarde, evenals discussies waarbij een beroep wordt gedaan op de praktijkervaring en kennis van de deelnemers en docenten. Een van de opdrachten is het formuleren van een advies met betrekking tot werkkapitaal en cash management voor een fictieve onderneming. De opleiding wordt afgesloten met een overkoepelende casus waarin belangrijke aspecten van de lesstof worden toegepast.
Na afronding van de opleiding ontvang je het diploma Treasury Management en word je opgenomen in het register van de opleiding. Je mag officieel de titel QT (= Qualified Treasurer) voeren.
“Inhoud en niveau van de opleiding zijn van een HBO+ niveau. Principles of Corporate Finance is academisch niveau. Er komen veel praktijkvoorbeelden aan bod omdat de docenten een behoorlijke trackrecord hebben, waardoor de stof meer tot de verbeelding spreekt. Hou rekening met een behoorlijke studiebelasting. Het 2e deel van de opleiding moet je zeker bijblijven met het huiswerk anders is het niet te doen. Onderschat de examens niet. De opleiding sluit naadloos aan op de praktijk. Dit is echt een toegevoegde waarde als je in de discipline treasury werkt of wil werken. Een aanrader. Organisatorisch is het ook voor elkaar. Alle presentaties zijn ook online beschikbaar voor als je iets hebt gemist of wanneer je de lesdagen goed wilt voorbereiden.”
“Recent heb ik mijn opleiding Treasury Management afgerond en ook deze opleiding heb ik met veel plezier bij NIVE gevolgd. De praktijkgerichte opzet van de opleiding, het niveau van de docenten en de goede accommodatie zorgen ervoor dat je gemotiveerd naar een diploma toe kan werken. Deze opleiding is een aanrader voor iedere controller of aankomend treasurer die wil groeien in zijn vak!”
“In het blok Corporate Finance draait het om kasstromen, rendement en risico. Door toepassing van methoden, technieken en theorie krijgen de deelnemers zicht op de kernelementen in het functioneren van CFO, treasurer en controller: financiering, investering, waardecreatie en managen van risico’s. Onderwerpen die aan de orde komen zijn o.a. investeringsselectie, vermogenskosten en rendementseisen, vermogensstructuur, fusies & overnames en waardebepaling van ondernemingen. Het opbouwen van begrip gebeurt door literatuurstudie in nauwe samenhang met de praktijk. Case studies, oefenopgaven en de actualiteit verduidelijken de praktische relevantie van de studiestof. Tijdens de lesdagen wordt nadrukkelijk een beroep gedaan op de praktijkervaringen van de deelnemers. Als docent van het blok Corporate Finance breng ik mijn expertise in gebaseerd op enkele tientallen jaren internationale ervaring als (investment-)bankier en corporate finance consultant, zowel op uitvoerend als directieniveau.”
De opleiding Factoring Management geeft je een goed beeld van alle aspecten van factoring management. Je leert tijdens deze opleiding hoe je maximaal kunt profiteren van de inzet van Factoring door je verder te verdiepen in de mogelijkheden die Factoring kan bieden.
De praktijkgerichte Cash Management opleiding gaat over het strategisch optimaliseren van kasstromen, werkkapitaal en liquiditeit en het managen van de diverse risico’s die daarmee samenhangen. Zowel in de context van de profit- als de not for profit sector.
Wil jij begrijpen wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen de verschillende leasevormen en waarom voor de ene of de andere vorm gekozen kan worden? Wil jij weten hoe leases worden verwerkt in de jaarrekening? Tijdens deze beroepsopleiding verdiep jij je in 4 maanden in de mogelijkheden die Lease kan bieden.