Duur

2 dagen

09:30 tot 17:00 uur
Niveau
HBO
13 PE-uren
Investering
€ 1.795 exclusief BTW Lesmateriaal en locatiekosten zijn inbegrepen.

NIVE Alumni ontvangen 10% korting. Bekijk de voorwaarden.
Data en locatie
 

Data-analyse voor controllers

Beter in control met de mogelijkheden van data-analyse
  • Wat is data-analyse? Welke data en tabel contexten moet u kennen om een succesvolle data-analyse uit te voeren?
  • Selecteren van de instrumenten en methoden voor data-analyse bij controllersvraagstukken.
  • Inzicht in het koppelen van financiële met niet-financiële data.
  • Praktisch uitvoeren van data-analyses.
  • Interpreteren en presenteren van de uitkomsten van data-analyses.
  • Fact-based adviseren bij managementbeslissingen.

Meer informatie? Download de brochure

Downloaden

Beschrijving

Het verzamelen, verrijken, berekenen, interpreteren en presenteren van data is een steeds belangrijker onderdeel van het vakgebied van de controller. Maar de hoeveelheid data blijft groeien. De (business) controller, als partner van het management staat steeds vaker voor vraagstukken die de financiële administratie overstijgen. Het combineren van financiële data met business data leidt tot een overkoepelende analyse met vergaande en vaak vernieuwende inzichten. Door de mogelijkheden van data-analyse te benutten, verbetert u de impact van uw functie als controller en creëert u tijd voor andere werkzaamheden. U leert daarnaast hoe u de gemaakte modellen bijhoudt, periodiek ververst en gebruikt.

U gebruikt data-analyse voor verschillende doeleinden.

1. Data-analyse in het externe verantwoordingsproces

De controller kan de hoeveelheid werk van de externe accountant verkleinen door zelf controles uit te voeren. Gaat de controller fact-based te werk, gebruikmakend van data-analyses, dan kan de (externe) accountant, maar ook het management, steunen op het werk van de controller. De presentatie gebruiken een minimum van uw inspanning en tijd.

2. Data-analyse in de interne controle

Als controller bent u verantwoordelijk voor het interne beheersingsproces en de gekozen prestatie-indicatoren die hiervoor nodig zijn. Een vraag uit de praktijk is hoe u de KPI’s op basis van de beschikbare data automatisch laat (her)berekenen. Worden data-analyses maar een permanent onderdeel van het bedrijfsproces, en niet een adhoc uitgevoerde analyse, dan bent u beter in control. U leert hoe data, uit verschillende ICT-applicaties combineert, zodat een totaalbeeld van het (werk)proces ontstaat.

3. Data-analyse in organisatieadvies

Veel besluitvorming vindt plaats op basis van analyses van de controller. Wat levert een extra euro aan marketing op? Welke prestatiemaatstaven hanteren we om de medewerkers te stimuleren? En moeten we wel met dit product deze markt op? Enkele van de vragen, die aan u, als controller, kunt verwachten. Ontwikkel uw kennis en vaardigheden in data-analyse en onderbouw uw advies met relevante (business)inzichten.

De cursus data-analyse voor controllers is een tweedaags programma waarbij u aan de slag gaat met relevante vraagstukken uit de praktijk van de controller. U leert met welke informatie u vraagstukken benadert, welke data-analyses inzicht geven in de gegevens en hoe u deze analyses vervolgens praktisch uitvoert. Tot slot zorgt de juiste presentatiemethode voor een doeltreffend resultaat.

Het resultaat bereikt u door de “Self-service BI” kenmerken van de instrumenten in Excel te gebruiken. Vooral een juiste keuze van analyse gereedschappen in Excel biedt u mogelijkheden om diverse data analyse vraagstukken op te lossen.

Werkwijze

U leert de theorie en de vaardigheden die nodig zijn om in de praktijk zelfstandig met data-analyse aan de slag te gaan. Hiervoor worden standaard analyse gereedschappen van Microsoft gebruikt, zoals Excel, Power Query in Excel en Power Pivot in Excel. Power Query is een standaard onderdeel van Excel vanaf versie Excel 2016. Power Pivot zit in het juiste Office pakket of Office365 abonnement, dan wel is gratis te downloaden van de site van Microsoft. Heeft u hierover vragen neem dan contact met ons op.

Voor wie is de cursus Data-analyse voor controllers geschikt?

De cursus Data-analyse voor controllers is ontwikkeld voor financials zoals (business) controllers, interne auditors, accountants (in business) en financieel medewerkers.

Startdata cursus

incompany
Incompany
individueel
Open

Deze cursus is beschikbaar als incompany en open inschrijving.

Meer over incompany
^