10 vragen aan HOFAM scriptieprijs winnaar

Finance Professional bij Verhoeve b.v. (als interimmer gestationeerd bij Engie Services) Jelle ten Have is de winnaar van de HOFAM Scriptieprijs 2021. De HOFAM-jury prees Jelle voor zijn scriptie met de titel ‘Blockchain’ onder meer vanwege de praktische relevantie van het onderwerp en de betekenis daarvan voor de controller. Met de keuze voor dit onderwerp liet Jelle zien een sprong in het diepe niet te schuwen. “Leerzaam én leuk om te doen”, zo kijkt hij terug op zijn hele HOFAM-avontuur. NIVE legde hem 10 vragen voor.

1. Een vaak gehoord woord, blockchain. Maar wat betekent het eigenlijk?

“Blockchain is geen makkelijk te omschrijven begrip. Voordat ik aan mijn scriptie begon, wist ik ook niet precies hoe het werkte. Ik zou blockchain omschrijven als een gedecentraliseerde verzameling van data in een database. Deze data is niet te manipuleren of aan te passen, waardoor blockchain gezien wordt als een objectieve en veilige dataset. Met deze database is het mogelijk om uitwisseling van gegevens veilig, efficiënt en decentraal te doen. Een bekend voorbeeld dat gebruik maakt van de blockchain is cryptogeld. De bekendste vorm daarvan is Bitcoin.”

2. Als ondertitel bij je scriptie schreef je: “Wat is de toegevoegde waarde van blockchain binnen Engie Services?” Wat kun je – in het kort – zeggen over wat blockchain toevoegt?

“Ik denk in het algemeen de toegevoegde waarde van blockchain is, dat het kostenbesparend is en veilig werkt. Met blockchain kunnen processen worden geautomatiseerd, waardoor ze sneller werken en minder foutgevoelig zijn. Je ziet wel dat het onderwerp nog relatief nieuw is. Voornamelijk de heel grote bedrijven werken er tot dusver mee.”

3. En wat is het belang van blockchain voor finance professionals, zoals jij?

“Het is een onderwerp dat in mijn ogen steeds belangrijker wordt. Je ziet het al dat automatisering en robotisering steeds belangrijker thema’s worden voor bedrijven om hun processen optimaal in richten. Blockchain past daarbij. De automatisering in ons vak zal niet stoppen, dus je moet je voorbereiden op wat er komt. Mijn advies is om ontwikkelingen zoals deze, die van invloed zijn op de business, goed in de gaten te houden. Dit zijn onderwerpen waar je als controller van op de hoogte moet zijn om de signaleringsfunctie voor je klanten goed te kunnen invullen.”

4. Welke inzichten heeft de scriptie jou gegeven?

“In eerste instantie dat het mogelijk is om een abstract onderwerp als dit aan te pakken in een bedrijf dat je nog niet zo goed kent. Van tevoren had ik niet gedacht dat het me zou lukken om dit onderwerp echt te onderzoeken; als buitenstaander bedoel ik. Dat vind ik een mooi resultaat. Ik had nog wel dieper willen gaan, zoals een presentatie aan het management geven en een concreet businessplan willen maken. Maar dat viel niet binnen de kaders van het onderzoek. Toch ben ik er trots op dat het me is gelukt om uit te zoeken of een abstract onderwerp als blockchain is toe te passen.”

5. Waarom heeft jóuw scriptie de prijs gewonnen?

“Mijn scriptie wijkt qua onderwerp wat af van de gemiddelde scriptie en daarmee heb ik mezelf wel in het diepe gegooid. Vooral ook omdat het een thema is waar ik zelf geen verstand van had. De jury heeft dit waarschijnlijk gewaardeerd. Verder waren ze blij met mijn aanbevelingen voor Engie om zogenaamde ‘smart contracts’ te ontwikkelen.”

6. Wat houdt de prijs in?

“Ik heb een leuk geldbedrag ontvangen via Financials for Financials die deze prijs sponsoren, omdat zij het een mooi initiatief vinden. En een lidmaatschap voor een jaar voor Financials voor Financials. En verder ben ik natuurlijk in het zonnetje gezet, ook leuk.”

7. Hoe kijk je terug op de opleiding?

“Positief. Het kost veel tijd, maar het is de moeite waard. Ik had leuke ervaringen met klasgenoten van wie ik veel heb geleerd. Mooi om te zien hoe iedereen het pad na zijn of haar studie anders invult. De groep en het werken in projectgroepen zorgen ervoor dat je verschillende perspectieven ontwikkelt om naar een casus te kijken. Het grote verschil met toen ik nog bedrijfseconomie studeerde, was dat ik nu direct de koppeling met de praktijk kon maken. Dat vond ik erg waardevol, net als het sparren met de docenten die uit het bedrijfsleven komen. Experts in hun vakgebied én heel ervaren in de praktijk.”

8. En wat heeft de opleiding je gebracht? Weet je nu meer? Heb je betere skills gekregen? Wil je daar iets over vertellen?

“Ik denk dat ik nu beter het totaalplaatje van planning en control zie. En ik heb geleerd om vraagstukken vanuit verschillende invalshoeken aan te vliegen. Ik schakel nu makkelijker. En in persoonlijke zin heb ik geleerd te communiceren met heel verschillende mensen. Ten slotte heb ik meer vertrouwen in mijn eigen kunnen gekregen. Toch wel door soms in het diepe te springen en te zien dat ik het wel kan, mits ik hulp vraag als ik vastloop.”

9. Wat ga je nu doen met je tijd? En met je opleiding?

“In september ga ik, via mijn werkgever Verhoeve, aan de slag met een leuke nieuwe interimopdracht. Mezelf ontwikkelen blijf ik ook doen, via cursussen. En verder lekker sporten en mijn sociale leven in het weekend weer oppakken. Dat schoot er een beetje bij in tijdens het maken van mijn scriptie. Niet dat ik door mijn opleiding geen sociaal leven meer had hoor, dat is vooral een kwestie van goed plannen.”

10.Heb je advies voor mensen in een vergelijkbare rol of functie?

“Jazeker. Ik denk dat je als financial altijd op de hoogte moet zijn van de thema’s die voorbij komen. Verdiep je in je vak, houd het nieuws bij en bepaal wat relevant voor je kan zijn. En houd je oren en ogen open voor ontwikkelingsmogelijkheden. Want het vak van financial is continu in ontwikkeling. En dus moet je dat zelf ook zijn.”

Wil je ook graag je theoretische kennis opfrissen en wil je het verschil maken in je organisatie? Download de HOFAM brochure.

Als enige opleiding in Nederland staan bij de HOFAM kennis, professionele vaardigheden én persoonlijke ontwikkeling centraal. Naast de theorie van Financial Control, Business Management en Business Control besteden we veel aandacht aan technologische ontwikkelingen. Tijdens de HOFAM ontwikkel je de vaardigheden om als Qualified Controller niet alleen nu, maar ook in de toekomst van meerwaarde te zijn.