Vernieuwde HOFAM introductiedagen

HOFAM - Qualified Business Controller - NIVE Opleidingen

Dit najaar starten wij de HOFAM, onder begeleiding van Bert Gadellaa en Hidde van der Wal, met een nieuw onderdeel waarbij het ontwikkelen van professionele vaardigheden centraal staat. Wij trainen onder andere besluitvormingsprocessen, gesprekstechnieken, presentatie- en adviesvaardigheden. Allerlei vaardigheden je nodig hebt als sparringpartner van het management. De nieuwe start is opgebouwd uit drie dagen. Dag 1 en dag 2 vinden plaats in de eerste week van de opleiding en kun je zien als een kick-off. De derde dag vindt plaats één jaar na de start.

Dag 1. Engage & Energize

Dag 2. Soft Skills

Dag 3. Visie ontwikkelen 


Meer informatie over de HOFAM? Download de brochure hier.


Dag 1. ENGAGE & ENERGIZE

Het vak van de financial is een bijzonder mooi vak dat een lange historie kent. Het is een vak om trots op te zijn en een vak dat het verdient om met plezier te worden uitgevoerd. Waarom dat zo is en welke elementen hierbij een belangrijke rol spelen, vormen de kern van deze dag. Tijdens de eerste dag wordt de basis gelegd voor je verdere ontwikkeling als controller. Een dag die je absoluut niet mag missen!

Het doel van de dag

Tijdens de eerste dag heten wij jullie graag welkom en laten we je kennis maken met de andere deelnemers. Na deze eerste kennismaking geven wij jullie inzicht in de oorsprong en fundamentele elementen van het vak. Zij laten zien waar de (echte) toegevoegde waarde en het onderscheidende vermogen van de financial zit. Welke rollen zijn er voor de financial in de organisatie? Waarom is het heel belangrijk dat je deze rol helder maakt binnen je eigen organisatie en je positie duidelijk is?

Verder maak je op een interactieve manier kennis met de verschillende aspecten van het vak. Aan de hand van theorie en de verschillende casuïstiek ervaar je het belang van je eigen werk. Als financial maak je vaak onderdeel uit van besluitvormingsprocessen of voorzie je het management van relevante stuurinformatie. Het is daarom belangrijk dat je inzicht krijgt in de werking van een besluitvormingsproces zowel binnen het team als bij de individuen (inclusief jezelf). De diverse teams zal gevraagd worden om een besluit te nemen, maar dan wel het juiste besluit!

Resultaat van de dag

  • Je hebt kennis gemaakt met je medestudenten.
  • Je hebt inzicht in de historie van het finance vak
  • Je kent de fundamenten van de financiële functie
  • Je weet hoe zij mede jouw succes bepalen
  • Je hebt een duidelijk beeld van je eigen rol binnen de organisatie en de positie van de financiële functie binnen de organisatie.
  • Je hebt inzicht in de factoren die de kwaliteit van het besluitvormingsproces bepalen
  • Je weet hoe je processen moet beïnvloeden om impact te hebben
  • Je bent in staat om een bijdrage te leveren aan het verhogen van de kwaliteit van besluitvormingsprocessen.
  • Je beseft dat je als financial trots mag zijn op je vak en je hebt handvatten om (nog) meer plezier in je werk te krijgen.

 

Dag 2. SOFT SKILLS

Tijdens de tweede dag gaan we in op zaken die jou helpen om een goed gesprek te voeren, een presentaties te geven en hoe je jouw rol tijdens een vergadering goed kunt vervullen. Daarom staan deze dag onderwerpen als gesprekstechnieken, presentatievaardigheden en adviesvaardigheden centraal.

We bespreken aan de hand van theorie en praktijkoefeningen bijvoorbeeld de opbouw van een gesprek, interventietechnieken, de communicatiemuur, omgaan met verschillende type gesprekspartners, geweldloos communiceren en het uitstellen van oordeel.

Het doel van de dag

We geven je inzicht in hoe communicatie werkt en met welke valkuilen je te maken hebt en kunt krijgen. Je leert hoe je deze kunt omzeilen om tot effectieve communicatie te komen. Je bent dan in staat om jouw punt duidelijk te maken en geaccepteerd te krijgen bij de ontvanger(s). Met andere woorden, je weet impact te maken binnen je eigen organisatie.

Resultaat van deze dag

Na deze dag weet je hoe je presentaties en vergaderingen beter kunt sturen. Je hebt handvatten gekregen om de gesprekken efficiënt en effectief te laten verlopen met oog op de behoeften van jezelf en de andere aanwezigen. Je weet wat je belangrijkste valkuilen zijn en hoe je deze kunt omzeilen of kunt anticiperen mocht je hier mee worden geconfronteerd. Dit alles stelt jou in staat om meer impact te maken waardoor jouw bijdrage aan het succes verder wordt verhoogd.

 

Dag 3. VISIE OP EIGEN ROL

De derde dag zal plaatsvinden  circa één jaar na de eerste  introductiedag. Het gaat tijdens deze dag over reflectie, het ontwikkelen van een visie en verdieping op communicatie.

Halverwege de opleiding is het een mooi moment om een visie te ontwikkelen op je eigen rol en de positie daarvan binnen de financiële afdeling. Ongeveer een half jaar voor aanvang van de derde dag ontvang je een format voor een visiedocument. Het inleveren van het visiedocument is verplicht om aan dag 3 deel te nemen. Het visiedocument wordt door de docenten beoordeelt met een voldoende of onvoldoende en moet voldoende zijn om te kunnen slagen.

Tijdens deze dag gaan we dieper in op vaardigheden die van belang zijn voor jouw eigen functioneren gaan we op zoek naar ruimte voor verdere ontwikkeling. Kortom, wat gaat goed en welke vaardigheden vragen nog aandacht?


Maak kennis met de HOFAM. Klik hier voor meer informatie.