Ontvang €1000,- opleidingsbudget van de overheid via het STAP-budgetLees hier meer over de regeling

HOFAM® Financial Control

Onderdeel uit de HOFAM Qualified Controller (QC) opleiding

 • 18,5 lesdagen verdeeld over 9 maanden
 • Focus op vijf financiële vakken
 • Nederlandstalig

In deze opleiding staan toetsen en verantwoorden centraal. Naast de financiële vakken, staan we stil bij je persoonlijke ontwikkeling en bij technologische ontwikkelingen die impact hebben op het vak.
Je bent een volwaardig gesprekspartner voor het management en een klankbord voor collega’s.

In de opleiding HOFAM Financial Control ligt de focus op vijf financiële vakken:
Financial Management; Internal Control; Financial Accounting & Reporting; Management Accounting; Governance & Risk Management.

Zoek je meer verdieping en verbreding in Business Control of wil jij een Qualified Controller worden? Bekijk dan onze andere HOFAM opleidingen.

Praktische informatie

Praktische informatie

Prijs

De investering voor de opleiding bedraagt:

 • Investering: € 7.195,-
 • Accommodatiekosten: € 990,-
 • Examenkosten: € 810,-
 • Prijzen zijn exclusief btw

Privé-personen en niet btw-plichtige organisaties kunnen deze opleiding ook vrijgesteld van btw afnemen. Lees hier meer over de mogelijkheden.

N.B. Bovenstaande kosten vormen een geheel en kunnen niet als losse elementen worden afgenomen. Herexamens zijn niet in de kosten voor toetsing & examinering opgenomen. Boeken zijn niet bij de opleidingskosten inbegrepen. Deze dien je zelf te bestellen (kosten zijn ca. €550,-). Al het verplichte studiemateriaal is Nederlandstalig.

Studieduur en studiebelasting

 • 18,5 dag verdeeld over ongeveer 9 maanden
 • 6 tot 8 uur per week (excl. lesuren)*
* N.B.1. Deze studiebelasting geldt voor deelnemers met een passende vooropleiding en een aantal jaar relevante werkervaring.
* N.B.2. Gedurende het studiejaar hebben deelnemers te maken met dal- en piekmomenten in de studiebelasting.

Aantal PE-punten:

 • Na het behalen van je diploma ontvang je 111 PE-punten.

Niveau:

 • De HOFAM Financial Control is een opleiding op hbo+ niveau.

Locaties:

 • Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Zwolle en Eindhoven
 • Per locatie kunnen de opleidingstijden verschillen (de studieadviseur kan je hier meer over vertellen):
  • Dagopleiding: van 10.00 tot 17.00 uur
  • Middag- /avondopleiding: van 14.00 tot 21.00 uur

Examen en diploma:

De opleiding sluit je af met een online examen en twee praktijkopdrachten. Wanneer je het examen of een praktijkopdracht niet gehaald hebt, dan kan je een herkansing doen. Hieraan zijn wel kosten verbonden.

Als je de onderdelen van de opleiding af hebt gerond, ontvang je van ons het diploma HOFAM Financial Control.

Instroomeisen:

De HOFAM Financial Control is bedoeld voor finance professionals die de ambitie hebben om meer te leren over het vak van de Financial Controller en daarmee het verschil binnen hun organisatie kunnen maken. Je hebt al enkele jaren ervaring (als controller) en je wilt een volgende stap maken. Je kiest ervoor om je verder te specialiseren in financial control, maar wil wel met twee voeten in de praktijk blijven staan. Dan biedt de HOFAM Financial Control meerwaarde.

Je kunt je inschrijven voor de HOFAM Financial Control opleiding als je minimaal drie jaar relevante werkervaring hebt in een financiële functie op hbo-niveau en één van de volgende opleidingen hebt gevolgd:

 • Hbo opleiding in het financieel economische of bedrijfskundige domein.
 • Opleiding Financieel Management op wo-niveau.
 • ASCO-2 of Professional Controller.
 • SPD Bedrijfsadministratie of Moderne Bedrijfsadministratie.

Voldoe je niet geheel aan deze eisen, neem dan contact op met onze studieadviseur om de mogelijkheden te bespreken. Twijfel je of het niveau van de HOFAM te hoog voor jou is? Dan sluit onze opleiding Professional Controller misschien beter aan bij je profiel.

Na deze opleiding ben je Financial Controller op HOFAM niveau.

STAP-budget

Je kunt voor deze opleiding een vergoeding aanvragen van maximaal € 1.000 per jaar. Deze vergoeding van de overheid heet het STAP-budget. Met het STAP-budget kun je een opleiding, training of cursus volgen om zo jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Vraag de subsidie op tijd aan, minimaal 4 weken voor de start van de opleiding. Lees meer over het STAP-budget en hoe je deze vergoeding moet aanvragen.

Lees meer

Na het afronden van de HOFAM Financial Control:

 • Je bent een volwaardig gespreks- en sparringpartner op post-hbo-niveau voor het management.
 • Je bent vertrouwd met de theorie van Financial Control en kunt die toepassen in de praktijk.
 • Je bent in staat om te reflecteren op je eigen handelen en weet hoe je jezelf als financial controller kunt blijven ontwikkelen.
 • Je wordt opgenomen in het register van NIVE Opleidingen.
 • Kun je doorstromen naar de opleiding HOFAM Business Control & Business Management en de opleiding HOFAM Qualified Controller.

Programma

De opleiding bestaat uit vijf vakken op het gebied van Financial Control. Naast de theorie én de toepassing daarvan in deze vijf vakken besteden we aandacht aan technologische ontwikkelingen en werken we aan jouw professionele ontwikkeling.

Professionele ontwikkeling. Als controller heb je niet alleen inhoudelijke kennis nodig. Je hebt ook de vaardigheden en houding nodig om te kunnen samenwerken en om jouw adviezen, ideeën over te brengen om maximaal meerwaarde te leveren aan de organisatie. Gedurende de HOFAM Financial Control besteden we hier zowel tijdens de verschillende inhoudelijke vakken als tijdens een specifiek onderdeel expliciet aandacht aan. Tijdens de bijeenkomsten krijg je theorie aangereikt en is er ruimschoots de gelegenheid voor oefening om die theorie in de praktijk te brengen.

Financial Control. In deze opleiding staan vijf financiële vakken centraal: Financial Management, Internal Control, Financial Accounting & Reporting, Management Accounting en Governance & Risk Management. In de brochure vind je uitgebreide beschrijvingen per vak.

Technologische ontwikkelingen. Tijdens dit vak leer je technologische ontwikkelingen (h)erkennen en de toepasbaarheid in de eigen werkomgeving te beargumenteren. Dit met als doel het realiseren van een goed functionerend ICT-systeem met ingebouwde juiste controles op de goederen- en geldstromen, ter ondersteuning van het beschikbaar maken van betrouwbare en relevante bestuurlijke informatie.

Studieadvies

Studieadvies

Wil jij meer weten over de HOFAM Financial Control? Bel voor advies met Mieke Opdam of plan vrijblijvend een adviesgesprek in.

Plan een adviesgesprek