Master Finance & Control (MSc, MFC)

Eénjarig Master programma voor professionals met een HOFAM diploma

Als Qualified Controller neem je een belangrijke positie in binnen de organisatie als het gaat om management en strategisch advies. Als je door wilt groeien naar een beleidsbepalende functie waarin je als partner op strategisch beleidsniveau fungeert, is de geaccrediteerde professional Master Finance & Control een logische keuze. Hiermee benader je jouw eigen vakgebied op academisch niveau.

Met de Master Finance & Control ben je in staat strategische beslissingen te nemen en bedrijfsprocessen te sturen. Deze professional Master is zeer praktijkgericht. Je leert maximaal van de ervaringen van docenten en medestudenten en past de verworven kennis meteen toe in de praktijk. Na succesvol afronden van de opleiding ontvang je het diploma Master Finance & Control of Master of Science en de titel MFC of MSc.

De Master is gericht op financieel managers en controllers die de HOFAM-opleiding hebben afgerond. NIVE Opleidingen voert deze opleiding uit in samenwerking met Netherlands Business Academy. De NVAO heeft voor deze opleiding aan Netherlands Business Academy een accreditatie verleend.

Waarom de Master Finance & Control?

 • Je speelt een actieve rol bij het bewaken van ondernemingsdoelstellingen en bedrijfsprocessen
 • Je houdt je bezig met gecompliceerde en geïntegreerde vraagstukken op strategisch niveau
 • Je kunt op een strategisch niveau aangeven welke financiële koers gevolgd moet worden
 • Je geeft beleidsmatig advies over investeringen, fusies en bedrijfsovernames
 • De Master in Finance & Control is NVAO-geaccrediteerd en wordt uitgevoerd door de Netherlands Business Academy.

Programma

Deze eenjarige masteropleiding is opgedeeld in acht verschillende modules. Gemiddeld genomen heb je circa één keer per 2 weken les van 11.00 tot 21.00 uur.

Kick-off in Houffalize (Belgische Ardennen) (module 1)
Zelfmanagement waarbij Mentally-Fit en het Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP) centraal staan. Ontwikkeling van jouw managementvaardigheden op het gebied van Leiderschap & Coaching en, Situationeel Leiderschap en Schriftelijke Communicatie. Elk onderdeel wordt afgesloten met een groepsopdracht om het werken in teamverband te bevorderen

 

Methoden en Technieken van Onderzoek/Schriftelijke Communicatie (module 2)
Je leert zelfstandig en op een academisch verantwoorde manier een bedrijfsonderzoek op te zetten, uit te voeren en hierover te rapporteren.


Klik hier om het volledige programma te bekijken

Programma

De opleiding bestaat uit circa één keer per 2 weken een programma van 11.00 tot 21.00 uur.

Module 1: Kick-off in Houffalize (Belgische Ardennen) (4 dagen)

Zelfmanagement waarbij Mentally-Fit en het Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP) centraal staan. Ontwikkeling van jouw managementvaardigheden op het gebied van Leiderschap & Coaching en, Situationeel Leiderschap en Schriftelijke Communicatie. Elk onderdeel wordt afgesloten met een groepsopdracht om het werken in teamverband te bevorderen

Module 2: Methoden en Technieken van Onderzoek/Schriftelijke Communicatie (1 dag)

Je leert zelfstandig en op een academisch verantwoorde manier een bedrijfsonderzoek op te zetten, uit te voeren en hierover te rapporteren.

Module 3: Fiscaal Concernrecht (3 dagen)

Belangrijke juridische aspecten van de onderneming worden behandeld. Ook de structuur en zeggenschapsverhoudingen binnen vennootschappen, de internationale context van het Nederlandse ondernemingsrecht en fiscale aspecten zoals ‘intercompany-profits’ en ‘tax-allocation’ worden behandeld.

Module 4: Verandermanagement (4 dagen)

Verandermanagement is deels gebaseerd op inzichten uit de psychologie, sociologie en antropologie. Kennis en inzicht in het gedrag van individuen en groepen helpen u bij het zoeken naar de optimale manier om personeel te sturen tijdens grote veranderingen in de organisatie. Productiviteit, ‘job satisfaction’, management- en leiderschapsstijlen komen aan bod.

Module 5: Leadership (4 dagen)

Goede leiders vernieuwen en veranderen, inspireren, zetten aan tot handelen, geven het goede voorbeeld en nemen de organisatie op sleeptouw. In deze module staat zelfstandig beslissingen nemen centraal. Naast de theoretische beginselen en strategieën ga je aan de slag met diverse managementtechnieken (DISC, De Caluwé) om de manager in jezelf te bepalen en jouw team te leren inschatten.

Module 6: Module Ethiek (1 dag)

Er wordt veel waarde gehecht aan normen en waarden in het functioneren van een manager. Waar staat de manager voor? Waar liggen de grenzen van zijn handelen?
Door hier expliciet aandacht aan te geven worden wij ons bewust van de verantwoordelijkheden op dit gebied.

Module 7: Strategie en Beleid (2,5 dag)

In deze module wordt aandacht besteed aan ondernemersstrategieën, strategieformulering en beleidsvorming. De nadruk ligt op multidisciplinaire analyses en besluitvorming om optimale oplossingen voor ondernemingsvraagstukken te kunnen ontwikkelen.

Optioneel: Academisch Schrijven (6 dagdelen + online seminars)
Om op een goede manier je thesis te kunnen schrijven, heb je basiskennis over onderzoek en het rapporteren over dat onderzoek nodig. In een combinatie van online webinars en fysieke bijeenkomsten leer je een goed  en gestructureerd rapport te schrijven, van academische kwaliteit.

Praktische informatie

Praktische Informatie

Prijs: €13.345,- (excl. btw)

Dit is inclusief horecakosten, kick-off, syllabus en examengeld maar exclusief de boeken (ca € 950,-).

Looptijd:  1 jaar

PE-punten: n.v.t.

Niveau: Master

Locatie: Vianen

Toelatingseis

Met je diploma Qualified Controller HOFAM heb je toegang tot deze Professional Master Finance & Control.

Studieadvies

Voldoe je niet aan deze eis, neem dan voor een persoonlijk studieadvies contact op met Karen Meulenkamp via 033-4229960 of mail naar karenmeulenkamp@niveopleidingen.nl.

Studentencoördinator

Tijdens de opleiding heeft elke student een studentencoördinator. Hier kun je terecht voor alle praktische en organisatorische zaken en vragen.

Examen

Elke module wordt afgesloten met het schrijven van een paper, (groeps)opdrachten en (groeps)presentaties. Enkele modules worden bovendien afgesloten met een schriftelijk examen. De opleiding wordt afgerond met een afsluitend examen dat bestaat uit het schrijven van een scriptie en de mondelinge verdediging daarvan.

Proefexamen

Ter voorbereiding op de examens is het mogelijk eerder afgenomen examens en antwoorden te downloaden van de digitale leeromgeving van NIVE Opleidingen en als oefenmateriaal te gebruiken.

Diploma en register

Je ontvangt de graad Master Finance & Control en mag de Mastertitel MSc. of MFC voeren.

Accreditatie

Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO.

Kennispartners

NIVE Opleidingen voert deze opleiding in samenwerking met Netherlands Business Academy uit. De NVAO heeft voor deze opleiding aan Netherlands Business Academy een accreditatie verleend.

Studieadvies

Studieadvies

Wil je meer weten over deze opleiding? Bel met Karen Meulenkamp of plan vrijblijvend een adviesgesprek in.

Toch op zoek naar iets anders?

De HOFAM (QC) is de enige opleiding Business Controller in Nederland waarbij je werkt aan kennis, inzicht en vaardigheden. Het is een uitgebreide opleiding waarbij je financiële kennis verdiept, bedrijfskundige kennis verbreedt en je werkt aan professionele vaardigheden om te groeien tot een succesvolle business partner. Met deze opleiding behaal je de veelgevraagde QC-titel.

 • Word een volwaardig strategische gesprekspartner
 • Combinatie van financial control, business control en professionele vaardigheden
 • Leer van de beste vakspecialisten

Meer nog dan van financial controllers wordt van business controllers verwacht dat zij proactief zijn, vooruit kijken, strategisch denken, de huidige waarde propositie en strategische positionering ter discussie durven te stellen om zo een bijdrage te leveren aan de continuïteit en het toekomstig succes van de onderneming. Tijdens de 3-daagse cursus Controller als strategisch business partner worden aan de hand van cases van bekende organisaties maar ook van de eigen organisatie van de deelnemers theoretische inzichten gepresenteerd en toegepast.

 • Benader organisatievraagstukken vanuit strategisch perspectief.
 • Schrijf een visiedocument over de strategie en de implementatie ervan in je eigen organisatie.
 • Weet kansen en risico’s op waarde te schatten en in te bedden
 • Weet het verschil te maken met jouw advies

Markten veranderen radicaal; digitale innovatie, duurzaamheid, de opkomst van nieuwe toetreders en verdienmodellen, allemaal hebben ze invloed op jouw organisatie. Hoe ga je daarmee om? Welke kansen brengt dit met zich mee? Welke innovaties zijn noodzakelijk om de continuïteit te garanderen?

 • In samenwerking met IBO Qualified Business School (een zusterorganisatie van NIVE Opleidingen)
 • Bedrijfskundige kennis toe passen in complexe en veranderende situaties.
 • Integraal en objectief naar een vraagstuk kijken, de juiste vragen stellen en een onderbouwd oordeel vellen
 • De belangen van stakeholders identificeren en kunnen manoeuvreren in het politieke speelveld.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van NIVE Opleidingen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, productaanbod, aanbiedingen en ontvang tips & tricks van docenten.

Plan een adviesgesprek