Clean accounting, een kwestie van doen!

Geschreven door drs. S.N. Betting RA

Clean accounting, wat is het?

Als ik u vertel dat clean accounting een verbeterde vorm is van lean accounting dan weet u nog niets. Dan moet ik eerst iets uitleggen over lean accounting. Lean of change management bestaat al een hele lang tijd, het is een oorspronkelijk Japans concept wat overgewaaid is naar het (wilde) westen. Centraal staan kwaliteit, efficiency en effectiviteit, maar ook het permanent voorkomen van verspillingen. Bij lean accounting worden de lean concepten toegepast op de administratieve processen. Clean accounting is een verbeterde vorm van lean accounting. Als consultant liep ik tegen veel problemen aan bij de implementatie van lean accounting. Zo was lean accounting voornamelijk geënt op productieondernemingen en handelsondernemingen, terwijl ik veel opdrachten heb gedaan voor organisaties actief in andere sectoren, zoals in de dienstverlening en de not-for-profit sector. Omdat ik bij lean accounting bepaalde zaken miste of anders moest gaan toepassen, heb ik bovenop de concepten van lean accounting aanvullende concepten uitgewerkt en in de praktijk toegepast, en met succes! Het doel is en blijft duidelijk: probeer zoveel mogelijk verspillingen tegen te gaan in het administratieve en rapportage proces zonder de wens van de klant uit het oog te verliezen.

Clean accounting, maar hoe doe je dat dan in de praktijk?

Tijdens de cursus Lean Management & Control, komen de toepassing van de techniek en nieuwe meetinstrumenten uitgebreid aan bod, en ook nog op maat voor elke cursist. Een klein tipje van de sluier:

  • ik begin altijd in de praktijk met interviews,
  • dan bespreken ik de negen vormen van verspilling die voor kunnen komen bij de klant,
  • na een grondig gesprek evalueren we of data-analyse middels software nodig is,
  • daarna gaan we prioriteiten stellen: welke cel gaat eerst, welk proces, welke afdeling.

Clean accounting is geen proces van een aantal dagen, maar een onuitputtelijke bewuste methodiek om continu op zoek te gaan naar verbeteringen. Het raakt niet alleen de kostenstructuur van de organisatie – vind ik persoonlijk het meest eenvoudige uit te voeren in de praktijk – maar ook de ontwikkeling van de omzet. Daar ligt veelal meer een uitdading en zijn we langer op zoek naar een passende oplossing.

Bij elke opdracht maken we duidelijke afspraken over de gewenste eindresultaten, het pad dat we gaan bewandelen en hoe we met elkaar gaan communiceren. Hands-on tekenen we samen met klanten value stream maps en bespreken we telkens de uitkomsten van onze gezamenlijke inspanningen. Daarbij ligt de focus op data waar niet iedereen primair aan denkt.

Plan, do check act: misschien is het een idee voor u als lezer om zich een keer helemaal te laten onderdompelen in de materie van lean management en clean accounting. Ik zie ernaar uit u te ontmoeten en te voorzien van handige direct toepasbare methodieken waar u een leven lang van gebruik kan blijven maken.

 

Over Stefan Betting

Stefan Betting is Register Accountant en eigenaar oprichter van PROFEDA. Een organisatie gericht op training en advies aan accountants- advocaten en notariskantoren. Betting is kerndocent en examinator (Internationale) Externe Verslaggeving aan de Nyenrode School of Accounting & Controlling en is auteur van tientallen publicaties.

Stefan doceert meer dan 200 dagen per jaar met een gemiddelde waardering van een 8,7. Hij combineert expertise met een interactieve en directe presentatie stijl. Stefan heeft meer dan 20 jaar ervaring met het geven van trainingen, masterclasses en cursussen op het gebied van externe verslaggeving.