Marja Voerman blijft leren: “stilstaan is achteruit gaan”

“In de Denktank ontwikkelen we de opleidingen die ik zelf wil volgen”

Op het gebied van opleidingen is Marja Voerman wat je noemt een laatbloeier. Hoewel ze in de jaren ’80 al HEAO bedrijfseconomie deed en in 1992 startte met de HOFAM, duurde het tot 2016 voor ze op het gebied van ontwikkeling écht de vaart erin kreeg. Vanaf dat moment behaalde ze in rap tempo zowel haar MSc in finance & control als haar MBA. “Kwestie van prioriteiten”, aldus Marja. En – terugkijkend – zeker geen slechte strategie. “Sommige dingen moet je juist wat later in je leven doen. Dan heeft het meer impact.” We spraken met Marja over haar werk, ontwikkeling, de HOFAM en over haar rol in de Denktank van NIVE Opleidingen.

De nuchtere en opgeruimde Marja Voerman is directeur finance bij Fokus, een landelijke organisatie die onafhankelijk en zelfstandig wonen en leven voor mensen met een fysieke beperking mogelijk maakt door 24 uur per dag vraaggerichte assistentie te bieden. Marja: “Ik ben daar gestart als concern controller en inmiddels is mijn rol doorontwikkeld naar de functie van directeur finance. Intern is daardoor niet veel veranderd, maar in de buitenwereld kom ik met die functienaam gemakkelijker aan tafel.”

Uitdaging én haalbaarheid

De keuze om voor Fokus te gaan werken was niet direct een heel bewuste, hoewel de organisatie wel bij haar past. Marja: “Goed werk moet voor mij uitdaging hebben én haalbaar zijn. Mijn werk bij Fokus voldoet daar wel aan. Het is een degelijke organisatie met een kleine staf en op onderdelen, zoals de interne informatievoorziening, doen we het heel goed. In de zorg is veel te doen en te verbeteren, dat maakt het leuk. Wat voor mij daarnaast belangrijk is, is dat ik als interimmer werkte en de betrokkenheid bij een organisatie miste. Ook wat dat betreft zit ik hier goed.”

Dat wil ik ook!

De tijd dat Marja de HOFAM deed ligt inmiddels heel wat jaren achter haar. In 1994 studeerde ze af. “Een goede basis vond ik het”, aldus Marja. “Op je cv is het een echte pré. Maar daarna had ik mijn prioriteit bij de kinderen en mijn werk. Totdat mijn man zijn MBA haalde en ik merkte wat dat hem bracht, vooral op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Dat wilde ik ook!”

Marja zette door en haalde zowel haar MSc finance & control als haar MBA. Beide dus op iets latere leeftijd. “Heel goed juist”, volgens Marja, “met wat meer levenservaring valt alles mooi op zijn plek. Voor mij geldt dat ik de HOFAM misschien beter tien jaar later had kunnen doen. Dan had ik het beter kunnen uitnutten. Maar als basis voldeed het ook goed.”

Innovatie: het herijken van klantwensen

Het leren, naast haar werk, heeft Marja naar eigen zeggen veel opgeleverd. “Ik ben veel beter in staat om dingen te overzien, hoe dingen werken. Ik zie hoe afhankelijk alle disciplines in een organisatie van elkaar zijn, zeker als je de strategie van een bedrijf tot uitvoering wilt brengen. Heel belangrijk ook om ervoor te zorgen dat iedereen en alles meebeweegt. En ook dat stilstand in feite achteruitgang is. Een echte eye opener voor mij was om te zien hoe groot het belang is van innovatie. Dat gaat voor mij over het steeds opnieuw bepalen wat de klant wil en nodig heeft. In mijn vak is innovatie op dit moment vooral ICT-gerelateerd. Dat brengt veel nieuwe kansen, maar ook nieuwe risico’s met zich mee. Deze risico’s kunnen grote financiële gevolgen hebben bijvoorbeeld als het gaat om zaken op het gebied van informatiebeveiliging. Ik kan dat niet allemaal overzien, maar ik heb er wel mee te maken.”

NIVE’s Denktank

Hoewel Marja al in 1994 haar HOFAM-diploma haalde, draagt ze NIVE en via NIVE haar eigen vakgebied een warm hart toe. Daarom is ze lid van NIVE’s Denktank. In de Denktank gaan alumni, docenten en vakspecialisten in gesprek over ontwikkelingen die het van de financial raken. Het is een divers gezelschap dat NIVE helpt om scherp te blijven. Vanwaar haar bijdrage? Marja: “Eigenlijk is het toeval geweest. Maar ik merk dat ik NIVE een persoonlijke organisatie vind. Het gaat bij NIVE om mensen. En ik vind de Denktank toegevoegde waarde hebben. Mijn missie in de Denktank is om bij te dragen aan de ontwikkeling van opleidingen die ik zélf had willen doen. En hoe doe je dat nu beter, vind ik, dan door mensen uit de praktijk te laten meedenken. Daarom help ik graag.”