Blog: duurzame financials kijken met een bredere blik naar de organisatie

Door Diane Zandee

Dagelijks staan de kranten vol met waardeketens die onder druk staan vanwege beschikbaarheid van grondstoffen. Bijvoorbeeld de krantenkop in het Financieel Dagblad op 1 mei 2022 “Toeleveranciers bouwmaterialen in verdrukking door prijsstijgingen”. Als financieel professionals vertalen we dit naar een risico op de continuïteit van onze bedrijfsprocessen, maar ook op de winstgevendheid. Dit zijn nu typisch risico’s die een duurzame financieel professional al langere tijd in het vizier heeft. Ben jij al een duurzame financieel professional?

Duurzame professionals kijken langere tijd vooruit

Door langere tijd vooruit te kijken, ben je bewuster van de risico’s die op dit moment nog niet direct raken, maar mogelijk in de toekomst wel. Denk hierbij ook aan klimaatverandering of grondstoffenschaarste of toenemende regelgeving over CO2 uitstoot. Duurzaamheid gaat over CO2 uitstoot en het reduceren van energieverbruik, maar ook over het beter inzetten van onze grondstoffen. We noemen dat de circulaire economie, waarin we zoveel mogelijk grondstoffen willen hergebruiken of minimaal recyclen.

Duurzame professionals zijn betrokken bij de belangrijkste ketenpartners

Een duurzaam bedrijf werkt intensief samen met de ketenpartners, zowel leveranciers als klanten. Niet alleen financiële belangen worden meegewogen in belangrijke strategische beslissingen, maar ook de impact die het bedrijf heeft op de belangrijkste ketenpartners. Ook hier kun je weer het risicoperspectief op los laten als duurzame financieel professional. Dichter bij je ketenpartners weet je sneller welke risico’s eraan komen en ben je samen weerbaarder om hierop in te spelen. Zorg dat je weet wat er speelt bij deze partners en wat hun belangen zijn, die kun je meewegen in besluitvorming en rapportage.

Duurzame professionals meten financiële en niet-financiële resultaten

Sturen op context, meewegen van de belangen van je ketenpartners, de besturing van organisaties wordt complexer. Daar hebben dus ook financieel professionals een rol in. Niet-financiële indicatoren zijn van steeds groter belang naast de financiële indicatoren. Als duurzaam financieel professional wil je de samenhang begrijpen, zodat je scenario’s kunt bouwen en continue het plan aanpassen. Als bedrijf wil je wel je doelen blijven behalen. Dat vraagt intensieve betrokkenheid bij de organisatie en analyse van de wereld om ons heen.

Wil jij ook een duurzame financieel professional worden? Schrijf je dan in voor de tweedaagse cursus Financial met impact op duurzaamheid.