Financieel Management voor niet-financiële managers?

Door: Hinrich Slobbe

Het is een gek verhaal. Er bestaat geen training Techniek voor niet-technische managers, of Commercie voor niet-commerciële managers, of Zorg voor niet-zorgende managers. Maar wel Financieel Management voor niet-financiële managers? Raar toch, alsof mensen die een vak geleerd hebben buiten het financiële werkveld toch de behoefte hebben om iets van financiën te leren, zelfs te snappen en er soms ook beslissingen over willen nemen?

We doen dit inmiddels meer dan dertig jaar, non-financials iets bijbrengen over geld. Inkomsten, uitgaven, kosten, opbrengsten, afschrijvingen, investeringen, voorzieningen, eigen vermogen, solvabiliteit, liquiditeit, cashflow, rendement, vreemd vermogen, schulden. Allemaal termen die duidelijk worden gemaakt aan mensen die daar slechts terzijde mee te maken hebben. Die leerbehoefte ontstaat meestal wanneer mensen manager worden, verantwoordelijkheid krijgen over een afdeling of zelfs een heel bedrijf. Daar hoort vaak, eigenlijk altijd, budgetbevoegdheid bij. Mensen krijgen een budget. Ze mogen geld uitgeven. Ze worden gemachtigd om beslissingen te nemen waarover natuurlijk wel verantwoording moet worden afgelegd. En dan wordt het voor een techneut, een onderwijsmanager, een afdelingsleider of directeur ineens wel belangrijk om te kunnen beoordelen of ze de juiste beslissingen aan het nemen zijn. Want verantwoordelijkheid heeft vrijwel altijd met geld te maken. En dan wil je natuurlijk wel weten hoe het zit!

Financiële afdelingen hebben als hoofddoel om de administratie te doen, aangiftes naar de belastingdienst te verzorgen, jaarrekeningen te deponeren en het management adequaat te informeren over de financiële gang van zaken. Daar worden veel soorten documenten bij gebruikt. In de managementrapportages worden onder andere de resultaten besproken, maar ook de vermogensposities, bijzondere zaken rondom werkkapitaal, investeringen, de financiering daarvan. Als manager wil je op basis van dit soort informatie op een goede manier kunnen meedenken en meepraten.

Met behulp van de cursus Finance for non financials krijg je de tools om dit op een goede manier te doen. Zodat je als non-financial een integraal denkende manager wordt!

Ben jij als manager (mede)verantwoordelijk voor het verbeteren van het bedrijfsresultaat en het beheersen van de kosten? Wil jij je kennis van financieel management verbreden en verdiepen? Download de brochure.