Jan Janssen wint 33e HOFAM Scriptieprijs 2021

“De prijs geeft een gouden randje aan mijn diploma”

Jan Janssens is de trotse winnaar van de 33e HOFAM Scriptieprijs (mogelijk gemaakt door Financials for Financials). En hoewel hij zelf ook tevreden was over zijn scriptie, kwam de prijs toch nog onverwacht. “Dat geeft een gouden randje aan mijn diploma”, aldus de 29-jarige Projectcontroller bij Circet Nederland in Veenendaal. De jury prees Jans scriptie vanwege zijn “heldere en strakke tekst” en – een mooi compliment! – “zijn scriptie scoort (..) het hoogst als het gaat om focus en structuur.” Wij spraken hem over zijn carrière, het belang van ontwikkeling én over de scriptie uiteraard.

Vertel eens iets over jezelf Jan!                           

“Ik ben 29 jaar, woon in Veenendaal en ben vader van twee jongens. De eerste is tijdens mijn HOFAM-studie geboren en een week na mijn diploma-uitreiking werd de tweede geboren. In 2015 heb ik  hbo bedrijfseconomie afgerond. Toen heb ik eerst een jaartje de financiële administratie voor Grand Duet – het voormalig productiebedrijf van Bakker Bart – gedaan. Toen dat werk zich begon te herhalen besloot ik het andere uiterste te gaan doen, namelijk interimmen via Fagro. Zij zijn gespecialiseerd in finance. Dat leven vond ik leuk, met volop variatie in werkzaamheden en klanten. Die klanten varieerden van een uitgever tot automotive en van casual tot strak in het pak. Uiteindelijk kwam ik bij Prorail terecht, waar ik de switch naar projectcontrol heb gemaakt. Dat heb ik een jaar gedaan, waarna ik toch voor een vaste baan besloot te gaan, vooral omdat ons eerste kind toen op komst was. Ik werd benaderd door een recruiter en – toeval bestaat niet – de baan die ze voor me hadden was bij NKM, in dezelfde straat als de kinderopvang die we alvast hadden geregeld. Toen heb ik toegehapt.”

Je werkt nu toch bij Circet?

“Ja klopt. Maar NKM is overgenomen door het Belgische ESAS en zij weer door het Franse Circet. Circet is internationaal actief in de hele telecomindustrie en deed in 2020 een omzet van circa twee miljard euro met ruim 10.000 medewerkers wereldwijd. Wij, vanuit Circet Veenendaal, het voormalige NKM dus, zijn vooral actief in de glasvezel infrastructuur, met zowel de aanleg als het beheer hiervan. Ik ben projectcontroller bij de FttH (Fiber to the Home) tak. Wij leggen ‘glas’ in woonwijken en straten tot aan de meterkast bij de mensen thuis.”

Hoe ziet je werk eruit?

“De projectcontroller is eigenlijk de business controller voor de projectleider. Wij zitten dicht op de projecten en weten wat er buiten gebeurt. Wat ik onder andere doe is maandafsluitingen en ik bewaak de financiële stand van zaken van het project, met risico’s en kansen. Ook ben ik actief betrokken bij de offertefase, waarin we het ontwerp en de prijscalculatie vaststellen. De financiële afsluiting van een project is ook belangrijk. Boven mij zit de financieel manager die de business control voor Circet Veenendaal breed verzorgt richting de directie en zo onder andere verantwoordelijk is voor de jaarrekening.“

Gefeliciteerd met je prijs! Wat betekent die voor jou?

“De prijs geeft mijn diploma een gouden randje, want ik had het niet verwacht. Mijn scriptie kwam onder gezonde druk tot stand. We gingen namelijk op vakantie en waren in verwachting van onze tweede, het moest dus af en er was geen gelegenheid voor afstel. Ik had er wel een goed gevoel over, heel anders dan mijn scriptie voor de hogeschool. Het lukte me veel beter om het verhaal gestructureerd neer te zitten. Ik had er ook veel meer plezier in. Dus erg leuk om daar de erkenning, via die prijs, voor terug te krijgen.”

Waar ging je scriptie over?

“Die ging over projectbeheersing, over hoe je een project financieel beter in de greep krijgt. Dus welke best practices daarvoor te vinden zijn in de literatuur, dat gekoppeld aan Prince 2 en toen gekeken wat wij wel en niet toepassen op de zaak. De titel was: ‘Projectbeheersing bij NKM’ en de hoofdvraag ‘Hoe kan de projectbeheersing voor FttH projecten worden verbeterd?’”

Waarom koos je voor de HOFAM?

“Vanuit Fagro kreeg ik de mogelijkheid om me te ontwikkelen, waarbij ik kon kiezen tussen de RC-opleiding of een post-hbo-studie. Ik koos voor post-hbo, voor kennis én praktische toepasbaarheid dus. HOFAM stond goed aangeschreven bij Fagro – daar zat ik ten tijde van mijn aanmelding – en daar hebben ze veel aandacht voor ontwikkeling. Logisch ook, want met meer diploma’s is je waarde als interimmer hoger. Wat ik ook mooi vond aan de HOFAM was de zogenaamde ‘filevariant’, waarbij je eens per twee weken van twee uur ’s middags tot negen uur ’s avonds les hebt. Samen eten, elkaar beter leren kennen en ervaringen uitwisselen vond ik heel waardevol.”

Welke rol speelt persoonlijke ontwikkeling voor jou?

“Dat heeft veel meerwaarde voor mij, hierin kan je je onderscheiden als professional. Nu ik klaar ben met de HOFAM ga ik ook nog een cursus ‘Adviseren, overtuigen en beïnvloeden’ doen, leuk om in het vooruitzicht te hebben.”

Heeft de HOFAM je gebracht waar je op hoopte?

“Jazeker! Ik hoopte op de verbinding met andere deelnemers en op praktische casuïstiek. Het contact met de medestudenten vond ik erg gaaf. En met al wat jaren werkervaring op zak is de toepasbaarheid van de stof veel groter. Je snapt beter wat je in je werk tegenkomt en dat maakt dat ik de theorie interessanter vind.”

Hoe pas je toe wat je hebt geleerd?

“De setting waarin ik acteer verandert steeds, dus het is niet zo makkelijk om dat te zeggen. Wel merk ik dat ik nu écht doe waar ik in mijn scriptie voor pleit. Voorbeeld: de nacalculatie van projecten ontbreekt bij ons en daar moeten we wat mee. Verder heb ik door de HOFAM geleerd om van een afstandje naar mijn organisatie te kijken. Ben ik met de goede dingen bezig? Of: ik ben druk met doel a, maar moeten we niet naar doel b? Daardoor kan ik ook mijn eigen bijdrage beter in perspectief plaatsen. Dat lukt niet altijd, maar het helpt wel.”

Wat zijn je verdere ambities?

“Een van de redenen destijds om voor NKM te kiezen was de implementatie van het ERP-systeem. Ik heb gezien hoe lastig dat kan zijn en vind het leuk om daar nu aan de voorkant mee bezig te zijn en iets moois neer te zetten. Verder heb ik dus nog een cursus persoonlijke vaardigheden tegoed. Maar alles kan nog. Misschien ooit een master, iets richting bedrijfskunde. Maar voorlopig is dat toekomstmuziek, want ik heb qua werk en privé nog genoeg te doen.”

De HOFAM Scriptieprijs, een cheque ter waarde van € 250, is beschikbaar gesteld door Financials For Financials

HOFAM: informatiebijeenkomst 11 april

Wil je je net als Jan onderscheiden als financieel professional? Een nieuwe ronde van de HOFAM start op 30 augustus. Download de brochure of schrijf je in voor de online informatiebijeenkomst op 11 april.

 

Download brochure