Stefan Betting vergroot grip op financiële processen

Stefan Betting

Stefan Betting adviseert bedrijven. Hij studeerde accountancy aan de VU en volgde daar de postdoctorale opleiding tot registeraccountant. Hij is docent en examinator (internationale) externe verslaggeving aan Nyenrode, docent aan de POA van de Universiteit Leiden en docent bij NIVE. Hij weet hoe het werk van de financial in de afgelopen decennia veranderde. ‘Over tien jaar is de financial controller uitgestorven.’

Van Philips tot Douwe Egberts: je komt bij de top 500 van Nederland. Hoe simpel maak je adviezen of analyses?

Ik zoek altijd simpele oplossingen. Zo kwam ik in coronatijd bij een bar. De lockdown betekent geen inkomsten. Ik zei tegen ze: denk eens aan een digitale bingo. Nu kopen hun klanten online een bingokaart voor 5 euro. Ze bestellen een borrelbox met drankjes en een nootje. Ze kiezen uit een pakket van 25, 50 of 75 euro. Een scootertje bezorgt de pakketten en vervolgens volgt iedereen digitaal de bingo. Met een biertje en een uitgeprinte bingokaart. Je kunt dan een knipbeurt van een kapper in de buurt winnen. Dat soort zaken.

Ben je een voorstander van automatiseren?

Mijn vader was een van de eersten die begon met automatiseren. In het begin werkten we nog met machines waar kaarten ingingen. Hij heeft de tijd nog meegemaakt van 14-koloms-papier waar je met potlood bedragen invulde. Maakte je een fout, dan gumde je die weg. Hoefde je zo’n vel niet opnieuw in te vullen. Vroeger hadden accountants en boekhouders een potlood achter hun oor en een gum in hun zak.
Tijdens mijn studie accountancy aan de Vrije Universiteit deed ik al klusjes voor het accountantskantoor van mijn vader. Toen ik er zeven jaar na mijn afstuderen kwam werken, was automatiseren mijn taak.

Wat leverde automatiseren op?

Na drie jaar deden we het werk dat eerst door 25 man werd gedaan, door 17 man. Dat kwam deels door automatiseren. Dat had als toegevoegde waarde dat je meer procedures kunt invoeren die het risico op fouten minimaliseren.

De verbeterde efficiency kwam deels ook door slimmer klanten selecteren. Kies voor klanten die bij je bedrijf passen en je bedrijf winst opleveren. 20 procent van je klanten zorgen voor 80 procent van je omzet. Zorg dus voor meer klanten die lijken op de 20 procent.

Software biedt tijdwinst. Een particuliere belastingaangifte kostte je vroeger anderhalf uur. Nu doe je het via de computer in 6 of 7 minuten. Maar het kost ook tijd. Vroeger bij mijn vader op kantoor kwam een verzoek van een klant per fax binnen en had je zo twee of drie dagen voor een antwoord. Nu vuren klanten dagelijks mailtjes op je af en verwachten ze meteen antwoord. E-mailterreur met onrust en haast tot gevolg.

Gaat je boek ‘Clean accounting’ over toegevoegde waarde bieden als financial?

Mijn boek is een antwoord op de toegenomen stress en de toegenomen snelheid waarmee financials werken. Zodat je – in essentie – net als mijn vader op je 32ste je bedrijf kunt verkopen, tien jaar door Frankrijk kunt zwerven en daarna opnieuw een kantoor kunt opbouwen.

In mijn boek ‘Clean accounting’ leg ik de big five uit. Dat zijn:

  • meer omzet
  • meer liquiditeit
  • minder kosten
  • minder risico
  • meer beschikbare tijd

Bedenk bij alles wat je doet of het op een of meer van deze big five meerwaarde biedt. Dan lever je blijvend toegevoegde waarde.

Hoe ziet de toekomst van de controller eruit?

Ik denk dat de finance controller over tien jaar is uitgestorven. Inkloppen van cijfers, dat neemt de computer meer en meer over. Bedrijven vragen om controllers met toegevoegde waarde. Een controller of business controller die weet welke eisen aan de financiële verslaglegging worden gesteld. Of die cijfers analyseert en de risico’s voor het bedrijf in kaart brengt en weet hoe die te verminderen. Of die omzet vergroot. Mijn advies aan controllers is: blijf in jezelf investeren en zorg dat je toegevoegde waarde biedt.

Werk je nog op het kantoor van je vader?

Nee. Ik werkte daar zeven jaar. Toen ging ik op de motor naar zijn villa in Soest. Het was mei 2003: ik ging voor mezelf beginnen. Zenuwachtig? Nee. Ik kom uit een familie van zeven generaties ondernemers. Kleermaker, twee hoefsmeden, fietsenhandelaar, kapper, accountant en toen kwam ik: adviseur en opleider. Mijn vader zei altijd: ‘Beter een kleine zelfstandige dan een grote knecht.’

Bij NIVE staan twee masterclasses van je op het programma. Wat leren deelnemers daar?

De masterclass ‘Meer omzet en liquiditeit in onzekere tijd’ is een verdieping van het boek Clean accounting. De essentie is dat je je bij alles afvraagt welk effect je hebt op de big five. Je omgeving kan zorgen voor onzekerheid, jij kunt zorgen voor meer stabiliteit en grotere toegevoegde waarde. Je komt meer te weten over andere verkoopstrategieën en financieringsmiddelen.

De masterclass ‘Externe verslaggeving anno 2021’ gaat in op de meest recente eisen die aan de verslaggeving van je organisatie worden gesteld. Wat neem je wel op in het bestuursverslag en wat niet? Wat zeggen de nieuwe RJ-richtlijnen.