Winnares 36e HOFAM Scriptieprijs: ‘CSRD vraagt echt iets van een organisatie’

Gaby van der Steenhoven won recent de HOFAM Scriptieprijs. Gaby is werkzaam als controller bij Caparis en maakte veel indruk met haar scriptie getiteld ‘Caparis werkt met talent en CSRD’ over de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

Onze HOFAM-alumnus onderzocht de impact van CSRD op haar organisatie. Ze analyseerde hoe Caparis effectief kan voldoen aan deze nieuwe regelgeving. De prestigieuze HOFAM Scriptieprijs, gesponsord door Future Fit Financials, werd voor de 36e keer uitgereikt en eert de best beoordeelde scriptie.

Hoe zou je jouw scriptie omschrijven?

“Mijn scriptie is de eerste stap in de implementatie van CSRD. Ik zou het omschrijven als een kennismaking met het onderwerp. Ik bied praktische handvatten voor de implementatie van de wetgeving in de organisatie. Het onderzoek richt zich op de hoofdvraag: ‘Hoe kan de organisatie effectief voldoen aan de CSRD-rapportagewetgeving vanaf 2025 en welke impact heeft dit op haar bedrijfsvoering?’ In mijn scriptie beschrijf ik wat de CSRD inhoudt en kijk ik aan de hand van het Business Model Canvas wat de impact op het bedrijfsmodel van de organisatie is. Ook zoom ik in op de impact op de verschillende bedrijfsonderdelen en beschrijf ik een stappenplan voor de implementatie. De scriptie biedt Caparis daarmee een goed vertrekpunt.”

Wat bracht je op het idee om de scriptie over dit onderwerp te schrijven?

“We wisten dat de nieuwe wetgeving eraan zit te komen en dat dit veel van de organisatie gaat vragen. Maar het was nog onbekend wát dat precies was en hoe we daar invulling aan kunnen geven. Caparis moet vanaf 2025 voldoen aan de wetgeving, wat betekent dat we de data vanaf 1 januari 2025 gaan verzamelen. Het was dus belangrijk om te starten en uit te zoeken wat de organisatie te doen staat. Caparis heeft de ambitie het eerste circulaire talentbedrijf van Nederland te zijn. De CSRD sluit hierbij aan en kan daarmee een toevoeging zijn voor de organisatie.”

Wat is de waarde van jouw scriptie op de organisatie? 

“Met de opgedane kennis zijn we verder gegaan met het onderwerp CSRD. Een stagiair is gestart met het schrijven van haar scriptie, waarin de eerste materialiteitsanalyse wordt uitgevoerd en verder wordt ingezoomd op het thema ‘Eigen Medewerkers’ (ESRS S1). Daarnaast is er een werkgroep gestart op dit onderwerp en besteden we de komende maanden aan het uitvoeren van het stappenplan zoals opgenomen in het meesterwerk. Naast waarde voor de organisatie merk ik ook interesse van buiten de organisatie. Na het winnen van de scriptieprijs ben ik door diverse mensen benaderd met vragen over het onderwerp.”

Welke inzichten heeft het schrijven van de scriptie jou gebracht?

“CSRD was voor mij een nieuw onderwerp en er is nog veel onduidelijkheid over. Een belangrijk inzicht is denk ik dat CSRD iets is van de gehele organisatie en niet van Finance alleen. Helaas wordt dat vaak wél gedacht, omdat de rapportage onderdeel wordt van het jaarverslag en de accountant belast wordt met de controle. Daarnaast is het belangrijk te constateren dat het onderwerp nog volop in ontwikkeling is. Een ander inzicht is dat de implementatie echt iets vraagt van de organisatie en het daarom belangrijk is tijdig te beginnen en het niet alleen te doen. Tot slot ben ik ervan overtuigd dat CSRD een boost kan geven aan het behalen van de strategische doelstellingen op het gebied van duurzaamheid.”

Had je verwacht dat je de scriptieprijs zou winnen?

“Ik had het niet verwacht, maar uiteraard wel gehoopt. Ik vond het schrijven van mijn scriptie uitdagend: hoe houd je het interessant en leesbaar? Mijn onderwerp is erg theoretisch, soms wat taai en vooral: erg veel. Mijn grootste uitdaging was het afbakenen van het onderzoek. CSRD is een heel groot onderwerp. Het was de kunst om voor het meesterwerk de vraag klein genoeg te maken om het binnen de beschikbare tijd af te ronden, maar groot genoeg om een eerste stap te zijn voor de organisatie. Ik denk dat dit – met dank aan mijn begeleider Michael Corbey – erg goed gelukt is.”

Je volgde de HOFAM-opleiding bij NIVE. Hoe heb je deze opleiding ervaren?

“Het meest waardevolle van de opleiding vond ik het contact met andere controllers en de ervaringen en uitdagingen die we onderling deelden. Het uitwisselen van kennis en ideeën hielp me om op een andere manier naar de eigen organisatie te kijken. Ik vind dat echt een enorm pluspunt. De inhoud van de vakken kwam me deels bekend voor vanuit de hbo-bachelor Accountancy. Het opfrissen hiervan, het aanvullen met nieuwe inzichten en het vervolgens toepassen op de eigen organisatie maakte het interessant en praktisch.”

Hoe heb je jezelf tijdens de opleiding ontwikkeld?

“Ik heb voor de opleiding gekozen omdat ik de stap maakte van financial controller naar business controller. Ik had enkel ervaring op financieel gebied, maar wilde graag een opleiding volgen waarin het brede werkveld van de controller aan bod komt en waarin ook aandacht is voor persoonlijke ontwikkeling. Tijdens het traject en gesprekken met medestudenten bleek al snel dat mijn kennis goed op peil was. Dit was natuurlijk erg goed voor mijn zelfvertrouwen. De aandacht voor de rol van de controller in de opleiding heeft me daarnaast geholpen om nog beter vorm te geven aan mijn functie.”

Heb je, met de HOFAM-opleiding op zak, een volgende carrièrestap in gedachten?

“Niet wat betreft een nieuwe baan, maar binnen Caparis kan ik nu bij verschillende onderwerpen van toegevoegde waarde zijn en mezelf verder ontwikkelen. Het leuke van werken bij een sociaal ontwikkelbedrijf is dat het ontzettend divers is. Om voor iedereen een plek te creëren waar zijn of haar talent tot bloei komt hebben we verschillende werksoorten, waaronder postbezorging, schoonmaak, groenvoorziening, productie en diverse detacheringen. Dit is voor mij als controller erg leuk, omdat al deze werksoorten weer anders zijn. Daarnaast ben je als sociaal ontwikkelbedrijf een mix tussen een semi-politieke organisatie en een commercieel bedrijf, waardoor ook hier veel te leren valt. Nu de opleiding is afgerond, ben ik ervan overtuigd dat ik over de capaciteiten beschik om een waardevolle controller voor de organisatie te zijn.”

Gaby van der Steenhoven Gaby werkt als controller bij Caparis, een talent- en werkbedrijf in Friesland dat zich inzet voor organisaties die sociaal willen ondernemen. Bij Caparis worden mensen gecoacht met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een passende werkplek. Gaby is in mei 2024 afgestudeerd aan de HOFAM Opleiding tot Qualified Controller.

Interesse gewekt over de HOFAM?

Bekijk de opleiding