Dag van de Limburgse Financial – Digitalisering en Leiderschap

digitalisering en leiderschap

Digitalisering en leiderschap. Het thema van de Dag van de Limburgse Financial, alweer voor de 8e keer georganiseerd in Roermond en met 240 aanwezigen inmiddels een begrip in de regio. Ik had het genoegen om deze dag aanwezig te zijn,  een dag bedoeld voor peer-to-peer learning, zoals verwoord door dagvoorzitter Harold Hassink. Organisaties uit de regio krijgen podium om hun ervaringen en best practices op deze onderwerpen te delen. Want het moge duidelijk zijn dat de digitalisering de finance branche aan het hervormen is.

Innovatie van digitale financiële diensten

Dr. Dominik Mahr, Associate Professor en Scientific Director Service Science Factory bij UMIO/ Maastricht University vertelde ons meer over de innovatie van digitale financiële diensten. Hij legde de bal bij ons: wat is je meeste verschrikkelijke ervaring met een digitale aankoop en hoe zou deze (emotionele) ervaring beter zijn gelopen? De boodschap van Dominik is dan ook dat je als organisatie vanuit klantperspectief je processen in moet richten met de technologische mogelijkheden die er nu en in de toekomst zijn. Denk vooruit! Deze verbinding tussen data en doelgroep en het gedachtegoed dat je een dienst verkoopt in plaats van een product, wordt Design Thinking genoemd.

Vijf vormen van analytics

Ook wist Dr. Ing. Martijn Zoet, lector Optimaliseren Kennisintensieve Bedrijfsprocessen bij Zuyd Hogeschool, ons met zijn aanstekelijke enthousiasme te boeien over vijf vormen van analytics, en dat aan de hand van een koffiezet-proces als metafoor.  Want wat is nou een analytic (kopje koffie), wat zijn de condities (ingrediënten) en hoe werkt automatiseren (koffie zetten). Een belangrijke boodschap: het doel komt voor de techniek. Ook kwam duidelijk naar voren wanneer je de grip verliest bij automatiseren en hoe je je moet wapenen voor risico’s die op de loer liggen. Niet alleen kennis is bijgespijkerd, maar zeker ook de alertheid gevoed op risico’s die de mogelijkheden bieden.

Netwerken

Los van de inhoudelijke componenten waren er volop netwerkmogelijkheden, op een ludieke manier begeleid door La Red. Ik heb veel interessante mensen uit het vakgebied ontmoet, van Provincie Limburg en Gemeente Venlo tot Medtronic, Fagro en Smart Robotic, onder wie ook weer eigen alumni van de HOFAM!

Kortom een inspirerende dag waardoor mijn handen jeuken om de opgedane kennis weer door te geven aan het netwerk van NIVE Opleidingen.

Geschreven door: Eline Ketelaars
Verantwoordelijk voor de korte programma’s bij NIVE Opleidingen, waaronder de cursussen en het NIVE Controllerscongres.