De finance functie bij Fagro: “aandacht geven is essentieel”

Voor onze rubriek ‘De finance functie bij..’ zijn we in gesprek met Rocco Panciera, afgestudeerd aan de HOFAM en werkzaam als Business Manager bij Fagro, gespecialiseerd in interim finance & control.

Rocco, je bent Business Manager bij Fagro, kun je ons vertellen wat dat inhoudt?

“Ik was altijd al goed met cijfers en daarom ben ik bedrijfseconomie gaan studeren. Daarna ben ik al snel als interim financial bij Fagro aan de slag gegaan en heb toen verschillende branches van binnen gezien, zoals de automotive en de zorg. Zo heb ik een breed profiel opgebouwd als financial. Op een gegeven moment vond ik dat ik te veel in de cijfers zat en miste ik af en toe menselijk contact. Toen werd ik gewezen op een interne vacature bij Fagro van Business Manager en daar ben ik op aangenomen. Mijn werk is heel divers. Ik werk altijd op het snijpunt van vraag en aanbod en dat betekent dat mijn werk meebeweegt met de markt. Vorig jaar bijvoorbeeld kregen we enkele finance professionals terug op de bank, omdat sommige klanten stopten met inhuur vanwege corona en dan ben ik druk met acquisitie en relatiemanagement. En nu begint de situatie weer te keren en moet ik juist weer goede financials gaan aannemen.”

Welke vaardigheden zijn belangrijk om je werk goed uit te kunnen voeren?

“Goed luisteren is essentieel, net als empathisch vermogen hebben en kansen kunnen grijpen. Ik moet kunnen aanvoelen waar de klant behoefte aan heeft. En daarbij helpt het enorm dat ik via mijn opleiding zo’n goede theoretische achtergrond heb en dat ik zelf jarenlang als interimmer heb gewerkt. Er zijn collega’s zonder die inhoudelijke basis en dan lukt het ook wel, maar ik zit nét even wat steadier aan tafel. Ik probeer altijd het verlengstuk van de klant te zijn. Wat heeft hij of zij nodig en hoe kunnen we daarop inspelen? Mijn achtergrond in theorie en praktijk maakt dat ik met hem of haar mee kan denken en dat geeft mij een streepje voor. Mensen bellen mij juist om die reden.”

Hoe zorg je ervoor dat je succesvol blijft in je functie?

“Aandacht geven aan wat op dat moment belangrijk is zorgt ervoor dat je succesvol blijft, naar mijn mening. Ik moet zorgen voor een mooi klantenbestand, mijn netwerk goed houden, van me laten horen en af en toe even bijpraten. Ook van belang is dat ik op de hoogte blijf van vernieuwingen in ons vakgebied. Technologische vernieuwingen bijvoorbeeld. En daar kan ik mijn klanten dan weer over adviseren. Verder vind ik dat ik mezelf moet blijven ontwikkelen, ook op soft skills, daar ben ik nu mee bezig. Vorig jaar heb ik nog een programma over psychologische beïnvloeding gedaan, heel nuttig. En verder probeer ik mijn talen bij te houden, maar dat doe ik in mijn vrije tijd.”

Welke ontwikkelingen zie je in de markt? En in hoeverre zijn die relevant voor jouw werkzaamheden?

“Ik zie veel technologische ontwikkelingen, zoals de uitrol van dashboarding en business intelligence. Finance beweegt in de richting van IT en dat betekent dat je je als financial meer van IT moet weten. Wat ik ook zie, is mensen die een IT-functie combineren met een finance functie, maar dat moet je liggen. Al die ontwikkelingen zijn voor mij heel relevant. Ik zit immers aan tafel met de mensen die als interimmer bij onze klanten aan de slag moeten. Ik moet uitzoeken waar deze mensen goed in zijn en aanvoelen of ze zich in de goede richting kunnen bewegen. Het gaat bij ons niet alleen om de harde kant, maar ook om social skills. Dat is de reden dat we ook een EQ-test doen, voordat we iemand aannemen.”

Waarom ben jij de HOFAM gaan volgen?

“Ik werkte als interim financial, maar ik wilde meer financiële houvast, meer kennis over finance en business control. Meer naar de control kant ook. Wat ik met name heel aantrekkelijk vond was de koppeling tussen theorie en praktijk. De theorie kon ik mooi toetsen bij de organisaties waar ik op dat moment zat.”

En wat heeft de opleiding je gebracht?

“Ik doe de dingen niet echt anders, maar ik zit wel steviger aan tafel. Mijn presentatieskills zijn ook beter geworden en ik heb een groter netwerk gekregen. Wat ook fijn is, dat is dat mensen nu anders naar je profiel kijken, omdat ik de HOFAM heb gedaan. Dat betekent wel iets in de omgeving waarin ik zit. Buiten dat vond ik het ook een mooie tijd met de groep die wij hadden. Je zit met veel mensen uit de business aan tafel en hebt veel leuke, inhoudelijke gesprekken. Ook een goeie herinnering zijn de weekenden voorafgaand aan sommige tentamens. Dan spraken we af om samen te studeren, casussen te oefenen en dat ging hartstikke goed. Onze groep haalde bijna elk tentamen in één keer!”

Wil je ook graag je theoretische kennis opfrissen en wil je het verschil maken in je organisatie? Download de HOFAM brochure. Als enige opleiding in Nederland staan bij de HOFAM kennis, professionele vaardigheden én persoonlijke ontwikkeling centraal. Naast de theorie van Financial Control, Business Management en Business Control besteden we veel aandacht aan technologische ontwikkelingen. Tijdens de HOFAM ontwikkel je de vaardigheden om als Qualified Controller niet alleen nu, maar ook in de toekomst van meerwaarde te zijn.