De finance functie bij Royal HaskoningDHV: “meer aandacht voor analyse en strategie wordt het nieuwe normaal voor finance ”
Voor deze aflevering van onze rubriek ‘De finance functie bij…’ zijn we in gesprek met Philipp Belle (40), Director Business Control & Analytics bij Royal HaskoningDHV in Amersfoort. Philipp deed onder meer een master business administration, haalde een post graduate degree management accounting (CIMA), deed Project management (PMP) en volgde een leiderschapsprogramma bij Harvard Business School. Hij was spreker tijdens het Controllerscongres van NIVE Opleidingen.
Philipp, hoe ziet finance bij Royal HaskoningDHV eruit?
“Finance is bij ons opgedeeld in finance & control, treasury en business control. Binnen business control hebben wij naast control en planning ook nog een analytics team toegevoegd aan onze finance-functie. Analytics gaat over digitale rapportage, data-analyse en datawetenschappers. Wij hebben daar een team voor dat bestaat uit BI-analisten en datawetenschappers die ons helpen data te visualiseren en voorspellingen te maken om daarmee te sturen en aan de slag te gaan.”
Is die aanpak specifiek voor jouw organisatie of denk je dat het overal in finance zo gaat.
“Analytics valt bij ons onder finance, maar bij sommige organisaties hangt het onder IT. Wat wel bijzonder is aan ons bedrijf, is dat veel bedrijven práten over analytics, net als jaren geleden iedereen sprak over robotisering, maar dat lang niet iedereen het daadwerkelijk dóet. Wij pakken zowel robotisering als analytics echt op.”
Wat is nog meer opvallend aan jullie organisatie?
“Wij zijn een projecten business. We leveren dus geen producten die in een fabriek worden gemaakt en bij de klant terecht komen. Wat bij ons nieuw is, dat is dat we nu naast onze traditionele engineering, design en consultancy business ook digitale dienstverlening hebben toegevoegd: RHDHV digital (red.: https://global.royalhaskoningdhv.com/digital). Daarmee integreren we de fysieke met de digitale wereld en zo kunnen we zowel digitale consultancy services als software oplossingen aan onze klanten aanbieden. Dat maakt het interessant, want software is een heel andere tak van sport. We rekenen niet af in uren, maar bijvoorbeeld via een abonnement. Ten slotte is bijzonder aan ons dat we niet een groot bedrijf zijn, wereldwijd gezien, maar dat we wel sterk internationaal vertegenwoordigd zijn. We hebben medewerkers en teams over de hele wereld en ook de financiële spread is internationaal. En onze missie is natuurlijk uniek: ‘enhancing society together’. Echt iets betekenen om deze wereld een stukje beter te maken.”
Wat is het gevolg van jullie sterke internationale spreiding?
“We hebben teams op alle plekken van de wereld en waren er, ook al voor corona, aan gewend om digitaal samen te werken. En de meeste communicatie is in het Engels uiteraard. Ook nog belangrijk is het cultuuraspect in ons bedrijf. Je moet je leiderschapsstijl aanpassen aan de cultuur van de mensen met wie je samenwerkt, anders gaat het niet goed.”
Hoe ziet je werkweek eruit?
“Ik heb geen standaard werkweek, elke week is anders. Ik houd me vooral bezig met mensen, maar ook met veel verschillende thema’s, die variëren van forecasting en planning tot sparren met de CEO en de CFO. Alleen de check-ins met mijn directe teamleden zijn een vast gegeven, de rest varieert.”
Welke vaardigheden zijn belangrijk om je werk goed uit te kunnen voeren?
“Hard skills én soft skills zijn belangrijk. Aan de kant van de hard skills moet je weten hoe het werkt, met accounting en business control. Verder moet je kennis van de processen hebben, dus hoe zit finance in de value chain? Kennis van technologie moet je ook hebben. Ik hoef niet in detail te weten hoe de modellen waarmee we werken in elkaar zitten, maar ik moet wel mee kunnen denken en de vertaling naar finance kunnen maken en andersom. IT-skills, ten slotte, worden steeds belangrijker. Wat soft skills betreft moet je goed kunnen communiceren, weten hoe je anderen meekrijgt en ook hoe stakeholdermanagement werkt. Daarbij moet je resultaatgedreven zijn en boven alles nieuwsgierig. En omdat je niet álles kunt weten, is het belangrijk om de juiste vragen te kunnen stellen: waar gaat het over, wat is het probleem, hoe kijkt het team ernaar en hoe kunnen we het samen oplossen.”
Hoe zorg je ervoor dat je succesvol blijft in je functie?
“Steeds blijven leren, daar gaat het om. Daarom heb ik in het Controllerscongres van NIVE ook de focus op de finance academy gelegd. Er komen steeds meer dingen bij in finance, zoals digital, AI & ML, die nieuw zijn en die wij dus niet gewend zijn en ons uit onze comfortzone halen. Daarom moet je altijd nieuwsgierig blijven en regelmatig feedback geven en om feed back vragen. En zelfreflectie, wat ik dagelijks doe als ik met de hond loop. Wat was goed van de dag en wat niet? En hoe vind ik de juiste balans tussen werk en privé? Met al dat thuiswerken de afgelopen tijd was dat nog niet zo makkelijk, want alles ging door elkaar lopen. Dan is het goed om ook even afstand te nemen.”
Welke trends zie je in jouw markt en dan vooral in finance?
“Ik zie dat finance enorm gaat veranderen. Het repeterende werk gaat wegvallen, waardoor er meer tijd komt voor analyse en strategie. Dat wordt het nieuwe normaal in finance en de kunst zal zijn om mensen daarin mee te krijgen. Wat gaan ze doen in de tijd die vrijkomt en hoe gaan ze om met het toenemende belang van techniek? People en talent development worden enorm belangrijk. Corona heeft laten zien dat talent niet lokaal hoeft te zitten en hybride teams worden steeds gewoner. Maar ondanks dat, zoek ik bijvoorbeeld al vier of vijf maanden naar een data analist. Die functie krijg ik gewoon niet gevuld. De juiste mensen aan boord krijgen om een goede financiële organisatie te zijn, dát is de uitdaging van deze tijd.”
Kunnen wij je als NIVE Opleidingen daarmee nog helpen Philipp?
“Nou zeker! Ik breng graag onze financial traineeships en onze internships onder ogen bij de mensen die jullie opleidingen volgen. Op https://www.royalhaskoningdhv.com/en-gb/careers kun je daar meer over lezen, mocht je iemand kennen die daar interesse voor heeft.”