‘De HOFAM gaf meteen meerwaarde voor mij én mijn werkgever’

Mirjam Busch

‘De HOFAM gaf meteen meerwaarde voor mij én mijn werkgever’

Mirjam Busch had altijd al in haar hoofd om de HOFAM te gaan doen. Door de drukte van alledag kwam het er echter nooit van. Tot vorig jaar. Ze begon aan de opleiding en merkte dat het enorm waardevol bleek te zijn. Niet alleen voor haarzelf, maar ook voor haar werkgever. “De HOFAM heeft me geleerd om met een andere blik naar cijfers en organisatiemodellen te kijken.”

Niet lang na het starten van één HOFAM-module tijdens haar vorige baan, was Mirjam vol lof over de opleiding. Toen ze vervolgens in maart 2022 als Project Controller bij FME aan de slag ging, vroeg ze een uitbreiding van de opleiding aan. FME steunde dit plan direct. Inmiddels heeft Mirjam de HOFAM met succes afgerond én is ze doorgegroeid naar de functie van Business Controller bij FME. Een functie die tot dusver nog een toekomstdroom leek.

Waarom ben je de HOFAM gaan doen?

“In 1997 volgde ik een opleiding die je nu zou kunnen vergelijken met de Professional Controller-opleiding van NIVE. Destijds werd de HOFAM ook al gepromoot en steeds al dacht ik: ‘dat wil ik ooit ook nog eens doen’. Maar met kleine kinderen, een baan en een hoop drukte schoof ik het steeds voor me uit. Op een gegeven moment stond ik voor mijn gevoel stil in mijn ontwikkeling. Ik wilde weer iets nieuws leren. Ik zei tegen mezelf: ‘Over anderhalf jaar word je 50, dít is het moment! Het is nu of nooit.’

Als je controller bent, ligt het voor de hand dat je óf de HOFAM gaat doen of een Register Controller-opleiding. Wat me zo aansprak aan de HOFAM is dat het praktijkgedeelte naast de theorie zo ruimschoots aanwezig is. Het is fantastisch om de kennis uit de opleiding direct toe te passen op je huidige werk. Daarnaast wordt er bij de HOFAM echt ruimte gemaakt voor interactie met medestudenten. Ik was onderdeel van een diverse groep, met mensen uit allerlei sectoren. De interactie met hen maakte de opleiding extra leuk. Wat ik ook mooi vind aan de HOFAM is dat je allerlei stukken moet schrijven, iets wat je in je functie ook moet doen.”

Tegen welke uitdagingen loop je aan in jouw functie als Business Controller?

“In mijn geval heb ik te maken met een technische uitdaging én een persoonlijke uitdaging. De technische uitdaging is dat het ICT-systeem onvoldoende functioneert, waardoor een aantal zaken niet soepel loopt. Als de basis niet goed is, tast je eigenlijk in het duister. Je kunt dan alsnog bergen werk verzetten, maar het kost veel tijd en moeite. Momenteel zijn we bezig met de implementatie van een nieuw ICT-systeem en daar maken we ook meteen procesverbeteringen op door. Dat is een leuke uitdaging, maar soms loop ik er nog wel eens op vast. Ik weet dat de processen binnenkort soepel gaan verlopen, maar nu is dat nog niet het geval.

Mijn persoonlijke challenge in de functie van Business Controller is om over mijn introversie heen te stappen. In deze rol moet je met veel verschillende mensen praten en zodoende informatie inwinnen, maar ik kan dan het gevoel hebben dat ik hen lastig val tijdens hun werk. Ik heb verder geen moeite met praten of bijvoorbeeld met het geven van presentaties, maar die eerste stap is nog wel eens een dingetje.”

Wat heeft de HOFAM jou opgeleverd?

“Sowieso een opfrissing van kennis die ik al had, maar die ik al een tijdje niet actief meer hoefde toe te passen. In mijn huidige baan komt dit wel weer van pas. De HOFAM heeft me geleerd om met een andere blik naar cijfers en organisatiemodellen te kijken, bijvoorbeeld om te zien hoe je het optimale resultaat in een organisatie kan bereiken. Daarnaast was ik erg blij met modules als Communicatie en Presenteren. Het was goed om daar weer eens doorheen te lopen en de highlights eruit te pikken.

Maar het állerfijnst aan de HOFAM vind ik dat we papers hebben geschreven over actuele situaties bij onze eigen werkgever. Je krijgt de theorie en kennis aangereikt en kunt dit meteen in de praktijk toepassen. Dit werkt voor mij veel beter dan wanneer ik een oefening zou moeten doen met een fictief voorbeeld. Door een opdracht in de praktijk uit te voeren, zorgt de opleiding ervoor dat je meteen meerwaarde in je organisatie brengt. Je bespreekt onderwerpen met collega’s, managers en het MT. Het fijne van mijn huidige werkgever is dat het een organisatie is die enorm open staat voor ondernemerschap. Heb je een goed idee? Prima, kom maar met een voorstel en dan kijken we wat we kunnen doen.”

Aan wie zou je de HOFAM aanraden?

“Ik zou de HOFAM aan elke controller met werkervaring aanraden. Sommige mensen komen direct na het afronden van hun hbo-opleiding in de rol van Business Controller terecht. Dat is natuurlijk heel mooi. Als je vervolgens een aantal jaren later met de HOFAM start, neem je én je werkervaring mee én krijg je de theorie opnieuw of verdiepend aangereikt. Ik ben van mening dat je dan het maximale uit de HOFAM haalt. En om te benadrukken hoe blij ik er mee ben: binnenkort start ik met de cursus ‘Controller als Strategische Businesspartner’ van NIVE Opleidingen. Je ziet: ik ben nog lang niet uitgeleerd!”

 

Wil je meer weten over de opleiding HOFAM?

Brochure downloaden