Leon Solognier: “De HOFAM heeft mijn honger naar nog meer kennis alleen maar vergroot”

Leon Solognier startte zijn loopbaan bij de Rabobank waar hij 15 jaar heeft gewerkt, van accountmanager tot leidinggevende. Het was een veilige omgeving waar hij veel leerde en alles volgde op het gebied van bancaire zaken. Na al die jaren was het moment voor Leon aangebroken verder te kijken en zichzelf door te ontwikkelen. We spraken Leon over zijn werk, persoonlijke ontwikkeling en de HOFAM.

“Ik wilde weten hoe het buiten de Rabobank zou werken en ben vervolgens als Business Controller  aan de slag gegaan bij Koninklijke Paardekooper Group. Natuurlijk wist ik echt wel iets van jaarcijfers, maar ik wilde me vooral ook door ontwikkelen. Mijn rugzak verder vullen met kennis. De HOFAM had ik eerder voorbij horen komen bij een kennis. Kijk, ik ben geen echte financial en wilde dus meer weten dan alleen de boekhouding. Toen ik me verder verdiepte in de HOFAM, kwam ik erachter dat het een brede opleiding is; niet alleen finance & control, maar juist ook bedrijfskundig. Toen ik ook nog een aantal oud-deelnemers van de HOFAM raadpleegde, wist ik het zeker: deze opleiding wil ik volgen! In eerste instantie zag ik best op tegen weer ‘naar school gaan’, dat mag je best weten. Maar dit viel me uiteindelijk alles mee. De docenten zijn goed, echt vakmensen uit de praktijk. Maar toch heb ik het meeste geleerd van het onderlinge contact met mijn medestudenten.  Je haalt het maximale uit een opleiding als je zelf ook actief participeert.

Break out rooms

Zo was het leuk om met mijn medestudenten tijdens het vak Financieel Management, KPN te mogen waarderen op basis van de kennis die we hadden opgedaan. Ook de daarbij behorende presentatie zorgde voor veel plezier.
Helaas hadden we ook nog te maken met de gevolgen van de coronamaatregelen. Zo moesten we de financiële vakken Financial en Internal Control, grotendeels online volgen. Niet ideaal, aangezien het complexe materie was. Maar ik moet eerlijk zeggen dat de docenten er alles aan deden om ons bij de les te houden. Zij zorgden niet alleen voor de theoretische overdracht, maar ook dat we in break out rooms uit elkaar konden gaan om na te denken over casuïstiek. Ik heb dit als heel prettig ervaren.

Verder kijken dan alleen de cijfers

Natuurlijk merk ook ik de veranderingen binnen de controllerswereld. In mijn ogen gaan we steeds meer richting business intelligence en is de business controller naast finance gerelateerde zaken, ook bezig met onder andere strategische onderwerpen. De juiste soft skills zijn key; hoe weet je de boodschap intern over te brengen? Dit aspect komt deels terug in de HOFAM. Al vind ik ook dat dit vooral uit jezelf moet komen en de ontwikkeling die je als professional doormaakt. Paardekooper groeit hard en dit brengt automatisch de nodige groeipijnen met zich mee. Door wat ik geleerd heb tijdens de HOFAM, probeer ik alles in een breder perspectief te plaatsen en verder te kijken dan alleen de cijfers. In welke groeifase bevindt de organisatie zich, hoe kunnen we hier sterker uitkomen en wat is mijn beeld erbij als Business Controller?

Of ik de HOFAM zou aanraden? Absoluut! De opleiding is heel divers en heeft mijn honger naar nog meer kennis alleen maar vergroot.”

HOFAM: start 13 februari

Wil je net als Leon je kennis vergroten en verder kijken dan alleen de cijfers? Een nieuwe ronde van de HOFAM start op 13 februari. Download de brochure of schrijf je in voor de online informatiebijeenkomst.

 

Lees meer