‘Moeder Angelique en dochter Iris volgden de HOFAM: De opleiding vernieuwt continu’

Iris en Angelique

‘Moeder Angelique en dochter Iris volgden de HOFAM: De opleiding vernieuwt continu’
Interview met Angelique en Iris Noordhoek

Zo moeder, zo dochter. Bij Angelique en Iris stroomt het financiële bloed rijkelijk door de aderen. Angelique rondde ruim twintig jaar geleden de HOFAM af, nu is het de beurt aan dochter Iris. Waarom kozen zij voor de HOFAM en hoe is het om als moeder en dochter hetzelfde pad te bewandelen? “Je hebt er de rest van je leven profijt van.”

Angelique heeft al een indrukwekkende financiële loopbaan achter de rug. Zo werkte ze bij onder meer Rabobank Nederland en TAF Verzekeringen. “Vervolgens ben ik voor mezelf begonnen”, vertelt ze. “Ik werk nog steeds in de finance. Mijn hoofdklant is een uitzendbureau waar ik financieel manager ben.” Iris is inmiddels vijf jaar werkzaam als financial, waarvan ongeveer drie jaar bij TAF Verzekeringen. Het bijzondere is dat ze bij deze verzekeraar een tijdje samenwerkte met haar moeder. Afgelopen februari startte Iris met de HOFAM.

Bekend fenomeen onder financiële mensen

Het is een vrij unieke situatie dat een moeder én haar dochter dezelfde opleiding zijn gaan volgen. Angelique: “Toen ik van het atheneum kwam, besloot ik om niet verder te studeren. Ik ben gelijk gaan werken. Pas later ben ik voor opleidingen in de avonduren gegaan. Ik begon met een MBA en heb daarna tweeënhalf jaar de opleiding SPD Bedrijfsadministratie gevolgd. Vervolgens kwam de HOFAM voorbij. Ik was meteen erg geïnteresseerd: in de avonduren in twee jaar tijd opgeleid worden tot financieel controller, dat leek me wel wat.”

Iris vertelt dat niet alleen zijzelf en haar moeder, maar ook veel andere familieleden in de financiële sector werkzaam zijn. “Je wordt hier onbewust door gevormd”, legt ze uit. “Ik had al een hbo-diploma Bedrijfseconomie op zak, maar kreeg in de praktijk pas in de gaten wat ik écht interessant vond. Het werk als financieel controller bleek helemaal mijn ding. Ik wilde verder studeren om er nog veel meer kennis over op te doen. Van zowel mijn moeder als andere mensen uit mijn nabije omgeving hoorde ik altijd al veel positieve verhalen over de HOFAM. De opleiding staat erg goed aangeschreven en financiële mensen weten precies wat het inhoudt. Omdat finance mijn interesse bleek te hebben, besloot ik me daarom ook in te schrijven voor de opleiding.”

Gemotiveerde studenten

Moeder en dochter geven aan dat het praktijkgerichte van de opleiding enorm waardevol is. “Je maakt de opdrachten over het bedrijf waar je voor werkt”, legt Iris uit. “Ik vind dat heel nuttig, je bent niet iets willekeurigs aan het doen.” Angelique kan dit beamen: “Bij de HOFAM dreun je niet zomaar iets op. Je denkt echt na over de kennis die je hebt vergaard en hoe dat in je dagelijkse werk toe te passen is. Daarbij zitten alle medestudenten er voor hun eigen plezier en werk, waardoor ze ontzettend gemotiveerd zijn. De sfeer is heel goed.”

Ook Iris is daar erg over te spreken. “De docenten van de HOFAM creëren een veilige en open omgeving, waarin je alles kunt zeggen. Ik heb mijn medestudenten pas een paar keer gezien, maar ik heb nu al hele persoonlijke verhalen van hen gehoord. Het verrast me in positieve zin dat we dit punt nu al hebben bereikt. Het zegt iets over het persoonlijke aspect van de opleiding.” Angelique herkent dit. “Ondanks dat het al lang geleden is dat ik de HOFAM heb afgerond, ben ik nog steeds in contact met mijn medestudenten. Iedereen is in het wereldje blijven hangen. Toevallig staat er nu een etentje gepland met z’n allen. Daarnaast spreek ik wel eens met iemand af om te lunchen en om kennis uit te wisselen.”

Grappige situaties

Dat naaste familieleden van Angelique en Iris ook werkzaam zijn in de sector, leidt soms tot grappige situaties. Angelique: “Iris had laatst een Excel-probleempje en vroeg om raad in onze familie-groepsapp. Met haar broer én vriend als doorgewinterde finance professionals, ging die groepsapp al snel helemaal los. Anderen zouden geen idee hebben waar het over ging.”

Daarnaast wordt er thuis sowieso regelmatig over de HOFAM en het vakgebied gesproken. “Laatst leverde ik een paper in, die ik ook even naar mijn moeder heb gestuurd”, vertelt Iris. “Zij heeft ook bij TAF Verzekeringen gewerkt en weet dus precies waar het over gaat. Andersom is dat net zo. Ik weet inmiddels al veel over het uitzendbureau waar zij de financiën voor regelt en we praten daar best veel over. Het is lekker om met elkaar te sparren.”

‘De HOFAM is meer dan een opleiding’

Angelique en Iris geven aan dat de HOFAM steeds vernieuwt. “De opleiding is nog steeds erg praktijkgericht, maar er komen nu ook thema’s als duurzaamheid bij. Ontwikkelingen in de maatschappij en wereldwijde issues worden in de lesstof geïmplementeerd. Dat vind ik erg goed”, vertelt Angelique. “Ik heb zelf gezien dat de contacten die ik bij de HOFAM heb opgedaan, na twintig jaar nog steeds standhouden. Dat komt door de veilige omgeving die binnen de HOFAM wordt gecreëerd. Het is meer dan een opleiding. Er vormen zich daar echt groepen met gelijkgestemde mensen en je kunt er alles kwijt. Je hebt er de rest van je leven profijt van.”

Iris vult aan: “Ik denk dat mijn moeder de opleiding best nog een keer zou kunnen doen, als ze dat zou willen. Niet omdat ze weinig kennis heeft opgedaan, maar omdat de opleiding continu vernieuwt. Er wordt geen oud riedeltje afgedraaid: de HOFAM is altijd actueel. Enorm interessant om te zien wat er in twintig jaar tijd veranderd is, ook qua technologie. En natuurlijk is het superleuk om in de voetsporen van mijn moeder te treden!”

 

Wil je meer weten over de opleiding HOFAM?

Brochure downloaden