Docenten Mareke en Marinda over de veranderende rol van de controller

‘Controllers zijn vaak onbewust bekwaam en moeten bewust bekwaam worden op het gebied van IT’

Voor controllers is het belangrijk om mee te gaan in de digitale transitie. De ontwikkelingen in de IT bepalen namelijk hoe finance eruit gaat zien in de toekomst. Als je geen kennis van IT hebt, sta je gelijk al met 1-0 achter. Wij spraken met twee ‘vakidioten’- en tevens docenten van de opleiding IT en Business Process Management voor Financials – Mareke Miedema (IT- implementatiespecialist) en Marinda van Harskamp (Director Finance Transformation) over de veranderende rol van de controller.

Stel als controller de vragen om zeker te weten waar de cijfers vandaan komen

“Als je als controller inhoudelijk invloed uit wilt oefenen op de oplossing en meer wilt zijn dan de financiële borging van een project, is inhoudelijke kennis noodzakelijk. Zo kun je bijdragen aan een succesvolle en betaalbare oplossing.” De controller moet daarom in een vroeg stadium van een nieuw ‘IT’ project al de regie pakken” geeft Mareke aan. Alles binnen een bedrijf komt samen bij finance. Een bedrijf valt of staat bij een goed werkend financieel systeem. “Controllers hebben nu vaak de kennis niet om de rol te pakken” geeft Marinda aan. “Je moet als controller de vragen kunnen stellen om zeker te weten waar de cijfers vandaan gaan komen.”

IT is vaak een blinde vlek voor financials

Het vak is veel breder geworden. In het verleden was het meer ‘one size fits all’. Het gaat nu om samenwerken om tot het beste resultaat te komen. Financials hebben vanuit hun opleiding en ervaring vaak maar weinig kennis van IT. Met de opleiding IT & Business Process Management voor financials krijgen controllers inzicht in de digitalisering en daarmee komen ook de zelfverzekerdheid en de kennis om een leidende rol te pakken bij het digitaliseren. De opleiding is een investering in jezelf als controller en in de onderneming waar je voor werkt. “Deelnemers nemen kennis mee en gebruiken de materie om de eigen positie te verbeteren of te veranderen”, geeft Mareke aan.

– Mareke Miedema en Marinda Harskamp –
“Onze missie is persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers en meer succes en minder verspillen binnen IT projecten door beter opdrachtgeverschap. Dat noemen we regie van de financial.”

Marinda: “Het geeft de deelnemers een soort bevestiging van wat ze eigenlijk al aanvoelen, maar niet weten wat ze ermee moeten. Tijdens de opleiding krijgen de deelnemers niet alleen de theorie, maar kunnen ze het ook in de praktijk toepassen”. Het specialisme van deelnemers krijgt een extra dimensie. Deelnemers worden gesterkt om hun rol te pakken in de digitalisering. Controllers zijn vaak onbewust bekwaam en moeten bewust bekwaam worden op het gebied van IT. Digitalisering speelt overal een rol in, maar het zal alleen maar succesvol zijn als je de regie kunt uitvoeren vanuit finance.”

“De opleiding kunnen de deelnemers niet meer ‘ontdenken’” geeft Mareke aan. “Als deelnemer neem je de kennis en de kunde mee voor de rest van je leven bij het uitvoeren van goed opdrachtgeverschap en waarde creatie met digitalisering.”

Wil jij de brug slaan tussen Finance en IT?
Dan is de opleiding IT en Business Process Management voor financials iets voor jou. Deze opleiding biedt je de handvatten om je positie te pakken in deze verandering. Bekijk onze website voor meer informatie of neem contact op via 033-422 9900.