Financials zonder kennis van IT-systemen vergroten de kans op onbetrouwbare cijfers

Financieel expert Marinda van Harskamp ziet twee risico’s als IT-ers onvoldoende kennis van financiën hebben en als financials IT-kennis ontberen. ‘Garbage in is garbage out.’

Van de kwartaalcijfers tot de winstgroei: het management van de meeste organisaties is gericht op output. Hoe de cijfers tot stand komen? Dat is zelden onderwerp van gesprek. De financial komt met omzetcijfers en de betrouwbaarheid van de financiële afdeling staat meestal niet ter discussie.

De IT-afdeling is vaker inputgericht. Alle data die je kunt verzamelen, die verzamel je. Nog een functie aan het softwarepakket toevoegen? Prima.

Het kan op twee fronten misgaan. Het eerste is als je weliswaar alle data verzamelt, maar niet weet hoe je die data ophaalt en gebruikt op het moment dat je ze nodig hebt. Vergelijk het met je eigen computer. Je bewaart op allerlei plekken dingen die je nog wel eens terug wilt zien. Je ziet een mooie website en zet er een ster bij, een filmpje op Youtube sla je op en je hebt misschien ook wel een mapje met artikelen in Dropbox en eentje op je computer. Maar op het moment dat je het citaat van iemand zoekt, weet je niet meer of je het in je favorieten hebt opgeslagen, of het in je geschiedenis staat of in het mapje met interessante artikelen.

Het tweede is als je precies weet wat je aan de outputkant nodig hebt, maar je hebt de data niet. ‘Garbage in is garbage out’, zo luidt het gezegde. Als je invoer van financiële gegevens en andere data rommel is, dan is de informatie die het systeem oplevert onbetrouwbaar. Stel dat de klantenservice voor de derde keer een boze klant aan de telefoon krijgt. Voor de derde keer ontvangt ze een factuur met de naam van de ex met wie ze in een vechtscheiding ligt. Dat bedrijf komt er zo achter dat gegevens die de afdeling relatiebeheer aanpast, niet automatisch veranderen in de financiële systemen. Het bedrijf maakt een slechte beurt.

Het is belangrijk dat financials meer betrokken zijn bij de input van data en dat de IT-afdeling meer betrokken is bij de output van data. En dat alle betrokkenen meer weten van de systemen, de software die input en output verbindt.

Kennis helpt betere keuzes maken. Ik rijd motor, een Kawasaki Z800. Een prima motor, uitstekend voor kortere stukken, maar minder geschikt voor langere tochten over de rijksweg. Ik ben net verhuisd en verder van mijn werk bij de Louwman group gaan wonen. Als je dagelijks drie kwartier over de rijksweg rijdt, is een toermotor beter. Wat ik maar wil zeggen: als je een motor koopt, moet je weten waarvoor je die gebruikt. Wat je ervan verwacht. Als je besluit financiële processen te digitaliseren, moet je, net als bij een motor, weten waarvoor je de software gebruikt.

Je ziet dat ook in de werkwijze van softwarebedrijven. Twintig jaar geleden kwamen ze één keer bij een bedrijf langs en leverden drie maanden later een softwarepakket af. Nu kiezen leveranciers voor een iteratief proces. Ze overleggen, gaan in gesprek met stakeholders, komen met een eerste concept. Alle partijen zo te betrekken bij softwareontwikkeling stimuleert innovatie. Financials kunnen en moeten een bijdrage aan die innovatie leveren.


Ben jij een financial zonder IT-kennis? Wil jij al financial je IT-kennis vergroten? Volg dan de opleiding IT & Business Process Management voor financials en laat je inspireren door praktijkexperts.