Guido Dubbeld: “Duurzaamheid begint bij jezelf”
Het lag voor de hand om het thema duurzaamheid in een gesprek met Guido Dubbeld, voormalig CFO van Eneco, spreker op het NIVE Controllerscongres en nu met sabbatical, in te steken op duurzaamheid in het licht van de energietransitie. Maar dat liep anders. Guido: “Voor mij gaat duurzaamheid vooral over het bouwen van een duurzame organisatie. Een organisatie die erin slaagt haar menselijk kapitaal te behouden en die innovatie als kans ziet en niet als bedreiging, heeft de beste kaarten voor succes. De financial kan daar belangrijk aan bijdragen. Niet door te remmen en een molensteen te zijn, maar juist ook door gas te durven geven en toekomstbepaler te zijn.”
Guido Dubbeld noemt zichzelf geen ‘die hard’ financial. Voordat hij bij Eneco CFO werd, had hij slechts één écht financiële functie, eveneens bij Eneco. Maar verder laat zijn cv andere functies zien, zoals risicomanager bij banken. Hij ziet zichzelf vooral als, zoals hij zegt “een business-man”, misschien wel een “business-CFO, waarbij het op de financiën letten feitelijk maar één dag in de week is”. Na tien jaar Eneco besloot hij niet nogmaals bij te tekenen. Het was tijd voor iets anders. Guido: “Om me heen kijken, meer aandacht aan mijn gezin besteden. Ik moest echt even stoppen en dan komen er vanzelf dingen langs. Nieuwe mensen, nieuwe initiatieven en dan ontdekken wat ik wil doen. Ik merk dat ik het belangrijk vind om met leuke mensen te werken aan dingen die ertoe doen. Impact te maken.”
Impact is key
Impact blijkt tijdens het gesprek een belangrijk woord te zijn voor Guido: “De meeste financials zijn heel ambitieus als het gaat om de inhoud van hun werk. Maar voor mij is altijd de vraag wat er met die inhoud gebeurt. Denk na over hoe je impact kunt maken met die inhoud. Timing is daarbij belangrijk, net zoals samenwerking en hoe je anderen beïnvloedt. Daar heb ik het met mijn mensen van Eneco vaak over gehad. Voor een interne auditor is het werk niet af als het rapport klaar is. De neiging is ‘Hup, naar het volgende onderwerp’. Ik vind, als er niks verandert bij een rapport, omdat het management zich er te weinig van aantrekt, dan is dat zonde van de tijd.”
Denk na over hoe je het spel speelt
Hoe kan het beter? Guido: “Mensen in de financiële kolom zijn meer van de inhoud dan van de verbinding. Terwijl het bij impact nu juist om die verbinding gaat. Daar heb je anderen voor nodig. Voor ik een meeting inga bepaal ik welk punt ik wil maken. En ik denk goed na over de setting en stem vooral al af met mijn omgeving, zodat in een besluitvormingssessie voldoende duidelijk is waar ik naartoe wil. Kijk eens hoeveel tijd financials besteden aan voorbereiding, de productie van stukken, zeker bij grote bedrijven. En dan wordt er tien minuten of minder nagedacht over hoe je je punt geregeld krijgt. Hoe je het spel speelt. Ik pleit ervoor om daar veel meer over na te denken. Dan is je impact vele malen groter.”
Vinklijstjes afwerken helpt niet
“Een leuk voorbeeld daarvan is het control statement. Daarin verklaar je dat je als management ‘in control’ bent plus een paar aandachtspunten. In dat stuk worden de statements van alle bedrijfsonderdelen geclusterd en daar wordt één statement van gemaakt voor de Raad van Bestuur. Finance is vaak de facilitator en enorm druk met het opschrijven daarvan inclusief alle disclaimers. Met het afwerken van vinklijstjes door financials verandert er overigens niets. Maar hoe wordt zo’n ‘in-control-statement’ in de board besproken? Wie gaat er aan het einde van de sessie met welk actiepunt weg? En hoe zorg je ervoor dat het niet als vinklijstje bij finance terugkomt? Op 12 oktober geef ik daarop het antwoord.”
Innovatie als mindset
Tijdens het NIVE Controllerscongres op woensdag 12 oktober gaat Guido in op duurzaamheid en hoe je hier als financial grip op kan krijgen. Op welke manier is duurzaamheid belangrijk voor de financial? Guido: “Eneco begon hier in 2007 al mee en is een van de voorlopers. De vraag is waar je het anno nu over hebt bij duurzaamheid. Want ‘geen kolen, geen fossiel’ heeft iedereen zo langzamerhand wel begrepen. Duurzaamheid gaat over de toekomst van het bedrijf, niet over vinklijstjes dus en het start met de vraag hoe geïnteresseerd je hierin bent. Alleen dan kun je grip krijgen, niet als je het ziet als een moetje, omdat je omgeving dat wil. Het is nodig om je er echt in te verdiepen en innovatie te zien als een mindset. Bij Eneco was mijn verantwoordelijkheid om na te denken over de toekomst van het bedrijf en daar maakte ik twee dagen in de week voor vrij. Bedrijven die duurzaamheid zien als een kans, die gaan in mijn optiek deel uitmaken van een ecosysteem van bedrijven die dat ook willen. Dan krijg je andere klanten. Niet op korte termijn, maar op de langere termijn word je dan een geloofwaardige partij.” De financial kan hierin volgens Guido een rol van betekenis spelen: “De financial committeert zich over het algemeen niet makkelijk aan alles wat nieuw is. Toch zou het goed zijn om de vernieuwing te omarmen. Als je dat doet, dan ga je kansen zien en word je niet de molensteen van de organisatie, maar juist een van de toekomstbepalers.”
Duurzaamheid begint bij jezelf
Meer concreet, wat kun je hier als financial aan doen? Guido: “Duurzaamheid begint bij jezelf. Op dit moment praat ik in de speeches die ik geef over mijn persoonlijke transformatie. Dan vertel ik hoe ik van nul uur sport in de week ben gegaan naar meedoen aan triatlons en trails. Ik vind dat een mooie metafoor voor het werk. Over wat je moet doen en hoe je op jezelf moet letten om een duurzame toekomst te hebben. Het leven en het werk zijn geen sprint, maar een marathon. Financials trekken voortdurend sprintjes met de maand- en jaarafsluiting, maar zouden meer tijd aan reflectie moeten besteden. Zij laten voortdurend het werk de tijd opeten, terwijl bij langer doorwerken de meeropbrengst echt niet beter is. De wijsheid die ik in mijn sport heb opgedaan, gebruik ik ook in hoe ik teams leid en vormgeef. Ook daarin zit duurzaamheid en uiteindelijk dus ook impact voor mij.”
Over Guido Dubbeld
Guido Dubbeld is spreker op het NIVE Controllerscongres op 12 oktober 2022, wat in het teken staat van een duurzame toekomst. Toonaangevende sprekers zoals Guido Dubbeld, Mathijs Bouman (econoom Nieuwsuur) en Paul Polman (oud CEO Unilever) presenteren hun visie en ervaringen op het gebied van duurzame economie, ethisch handelen, nieuwe technologie, de ecologische footprint en het (mee)bewegen van mensen in veranderende organisaties. Complexe thema’s waarin jij als financial jouw toegevoegde waarde voor de toekomst kunt laten zien. Het is nu tijd om het verschil te maken. Tijdens dit congres krijg je praktische tips en concrete handvatten en ontdek je hoe jij jouw impact als financial direct kunt vergroten. Ontmoet relaties in het Controllerscafé, sluit af met een knallend optreden van Op Sterk Water én ontvang 5 PE-punten! Maak direct het verschil en krijg mensen succesvol in beweging voor een duurzame toekomst.
Bekijk het programma en meld je snel aan!