Helene Koesen: “IT for Financials echte eye-opener”

Een hoge mate van trouw en loyaliteit aan haar werkgevers kan Helene Koesen niet worden ontzegd. Sterker; het zou zomaar kunnen dat – in deze tijd – weinigen haar dit nadoen: ruim 20 jaar werkte zij bij het (huidige) EY en nadat ze daar vertrok nu alweer bijna negen jaar bij zorgverzekeraar VGZ. Op dit moment in de functie van Senior Business Controller. Dat betekent echter niet, dat Helene niet avontuurlijk is ingesteld. Steeds binnen zitten vindt ze niks en ook figuurlijk gesproken blijft ze altijd in beweging. Dat is ook de reden dat ze de opleiding ‘IT for Financials’, die binnenkort wordt omgedoopt naar ‘IT & Business Process Management voor Financials’, volgde. Met succes – uiteraard – want ook dát is kenmerkend voor de carrière van Helene.

“Ik heb altijd al een kop voor cijfers gehad”, aldus Helene, “dus een studie in accountancy en daarna het postdoctorale RA-traject lagen helemaal in mijn straatje. En daarna heb ik dus meer dan 20 jaar bij EY gewerkt. Saai was het absoluut niet om daar zo lang te zijn. Ik heb er nog steeds plezier van dat ik bij zoveel bedrijven binnen heb gekeken. Die variatie van bedrijven en de kans om een band op te bouwen met mijn klanten, vond ik heel fijn. Toch hield ik het na bijna 21 jaar voor gezien. Ik vond het accountantsberoep minder leuk geworden, met die druk van uren en budgetten en had voor mijn gevoel niet meer genoeg toegevoegde waarde. Toen ben ik op zoek gegaan naar iets anders.”

Werken op het snijvlak van financiën en IT

Dat ‘anders’ werd een lijnfunctie bij zorgverzekeraar VGZ. “Wel even wennen”, volgens Helene, “in het begin dacht ik: wat moet ik de hele dag op hetzelfde kantoor? Dan plande ik, om er maar even uit te zijn, een afspraak buiten kantoor. Gelukkig vond ik snel mijn draai, maar toen kwam er een reorganisatie die ervoor zorgde, dat ik niet langer in de – door mij aanvankelijk zo begeerde – lijn zat. Dat was wel even slikken. Wat nu? Ik kwam bij een coach terecht, die mij een belangrijke vraag stelde: ‘Wat maakt nou of jij een leuke dag hebt gehad?’ Toen leerde ik over mezelf dat het voor mij in de eerste plaats gaat over leuk werk en veel minder om een functie. Ik kwam erachter dat ik het liefst werk op het snijvlak van financiën en IT en dat is het kompas geworden, waarop ik nu nog altijd vaar.”

Op zoek naar meer invloed

Over finance hoefde niemand RA Helene nog iets te leren, maar IT, dat was misschien een ander verhaal? Helene: “Klopt, ik vind IT enorm belangrijk. Ik wist daar al het een en ander van, maar ik blijf nu eenmaal een financial. Weliswaar met de bredere blik van bedrijfskunde, maar IT’ers snapten mij gewoon niet en daarom kwam ik niet verder. Dus ben ik op zoek gegaan naar een manier om meer invloed op dat vlak uit te kunnen oefenen. Daarom, en ook omdat ik mezelf gewoon verder wilde ontwikkelen, ben ik IT for Financials van NIVE gaan doen.”

‘Anticiperen op’ versus ‘alles willen regelen’

De opleiding bleek voor Helene op verschillende vlakken een eye-opener. “Zeker is dat ik nu, achteraf, veel meer weet van IT. Maar wat ik ook heb geleerd is om te respecteren dat iedereen anders is en anders kijkt en dat ik niet moet proberen dat te veranderen. Ook een eye-opener was voor mij dat ‘anticiperen op’ niet betekent: ‘alles willen regelen’. IT’ers hebben het altijd over onzekerheden, die volgens hen niet te plannen zijn, maar ik heb geleerd dat het bestaan van die onzekerheden niet hoeft te betekenen, dat je dan maar niets plant. Scenariodenken bewijst dan goede diensten. Hiermee zorg je ervoor dat je in gesprek komt met mensen die ten diepste misschien anders denken en zo breng je de verbinding tot stand.”

Een opleiding, geen cursus

Terugkijkend maakte de opleiding Helenes verwachtingen helemaal waar, hoewel het anders liep dan ze van tevoren had gedacht. Helene: “De opleiding bestaat uit twee delen, met visievorming als eerste deel en de praktijk in deel 2. Ik was vooral geïnteresseerd in visievorming en wilde niet perse deel 2 doen. Maar eenmaal onderweg, besloot ik het toch af te maken, dat ligt ook in mijn aard. En daar ben ik achteraf heel blij om. Het praktijkdeel dwong mij namelijk om zaken te herhalen en dingen op te zoeken. Precies dát leidde bij mij tot verdieping wat ervoor zorgde dat dit voor mij een opleiding was en geen cursus.”

Aan te bevelen?

“Ja, absoluut”, volgens Helene. “Want de structuur met de tweedeling is heel goed, maar ook de lessen, de literatuur en de documenten die je moet schrijven. Dat dwingende zorgt ervoor dat het dus meer is dan een cursus. De andere kant was, dat het wel veel was allemaal. En dus heb ik keuzes gemaakt en gelukkig gaat me dat goed af. Dat is meteen mijn advies aan collega-financials die overwegen deze opleiding te doen: durf keuzes te maken en wees je ervan bewust wat jíj uit deze opleiding wilt halen.”