HighQ in gesprek met: CFO Kees-Jan van Beelen

Onze partner HighQ  gaat aan tafel met CFO’s over hun werk als financieel eindverantwoordelijke en hun organisatie. In deze editie zijn zij in gesprek met Kees-Jan van Beelen. Kees-Jan is sinds 2009 Manager Services bij Wasserij / Linnenverhuur G. van der Kleij & Zn. bv en verantwoordelijk voor Finance, Human Resources, Inkoop en Klantenservice.

“We wassen normaal 500 duizend kilo linnen per week”, vertelt Manager Services Kees-Jan van Beelen trots. “We zijn een van de grootste wasserijen in Europa, met alles op één locatie. Groei is geen drijfveer, het gebeurt omdat we ons werk goed doen. We willen het mooiste product leveren met de beste service.” Op de werkvloer staan indrukwekkende machines voor het sorteren, wassen, drogen, strijken en vouwen van het linnen. “Er is zo veel geavanceerde techniek hier. De machineleverancier gebruikt onze fabriek als showroom voor klanten uit de hele wereld.”

“Duurzaamheid speelt natuurlijk een grote rol. Onze wasmachines draaien bijna helemaal op warm water dat afkomstig is van restwarmte, en we verbruiken slechts 1,8 liter water per kilo was door het hergebruik in de verschillende compartimenten in onze wasstraten. We gebruiken alleen duurzame energie en kapot linnengoed wordt gerecycled.”

Stoffig imago

“De wasserijbranche heeft een stoffig imago met vooroordelen over slechte arbeidsomstandigheden. Dit is een speerpunt voor ons: onze wasserij moet een voorbeeld zijn dat het anders kan. Innovatief en met hart voor onze werknemers.”

“We komen moeilijk aan personeel en werken daarom met uitzendbureaus en werknemers uit het buitenland. Maar we willen dat onze werknemers binding hebben met ons bedrijf, het familiegevoel. Daarom zetten we nu vol in op zelfstandige werving in Nederland”, legt Kees-Jan uit. “Daarnaast investeren we in technologie. Dat klinkt als een dure oplossing, maar wij denken juist andersom: met meer machines kunnen we meer doen met dezelfde mensen. Zo hebben we een sorteerrobot die minimaal twee fte bespaart. Inmiddels hebben we een tweede arm voor deze robot besteld en in de toekomst willen we er nog een sorteerrobot bij.”

‘We rekenen nog in drie cijfers achter de komma.’

“De wasserijwereld is een vechtmarkt met hele scherpe marges. We winnen of verliezen het boven alles op personeel. Ik maak wekelijks een omzetverwachting. Op basis hiervan plannen we het personeel in en dit monitoren we per dag. We zijn een bedrijf dat nog rekent in drie cijfers achter de komma!”

Over Kees-Jan van Beelen

Kees-Jan (46) woont in Woerden en heeft twee tienerdochters. Hij is fanatiek wielrenner en traint het hele jaar door om in de winter strandwedstrijden te rijden. Na zijn studie Accountancy aan de HEAO in Utrecht, werkte de financial een tijdlang als accountant bij Grant Thornton. Na een switch naar Van Nieuwpoort Beheer en Groothandel de Ruyter, startte Kees-Jan in 2009 bij Wasserij Van der Kleij. “Ik ben binnengehaald als financiële man, maar inmiddels is de omzet met 174% gegroeid en ben ik als Manager Services ook verantwoordelijk voor personeelszaken en voor alles wat daarnaast op kantoor gebeurt, zoals binnendienst, in- en verkoop, administratie, buitendienst en secretariaat.” Kees-Jan is het enige niet-familielid in het directieteam, dat verder bestaat uit directeur-eigenaar Gerard van der Kleij en zijn twee zonen. De familie bevindt zich het liefst op de werkvloer en denkt daar procesverbeteringen en ideeën voor nieuwe machines uit. “Ik zit in de directie en het MT en geef mede sturing aan het bedrijf. Ik adviseer over de financiële consequenties van de plannen en prognosticeer jaren vooruit. Mijn geluk is dat niemand in de familie het financiële stuk ambieert. Ik krijg alle vrijheid en het is nooit saai hier.”

Wat maakt u een goede CFO?

“Als persoon ben ik rustig, toegankelijk en open en ik denk dat mensen dat prettig vinden om mee samen te werken. Door mijn ervaring weet ik hoe processen werken en waar ik op moet letten. Mijn kracht zit in het nauwgezet kunnen voorspellen op korte en langere termijn. Met onze financiële belangen moet je goed kunnen forecasten en sturen.”

De CFO vindt zijn financiële uitdaging in ingewikkelde investeringsvraagstukken.

“De wasserijbranche is een kapitaalintensieve sector. Alles wat wij verdienen, investeren we in verbeteringen. Omdat we veel ontwikkelen, weten we bij aanschaf vaak niet wat het uiteindelijk gaat kosten. Ik heb geen kostprijscalculatie op artikelniveau, het draait om de omzet en de totale kosten. Ons speelveld is de verhuurcomponent. We investeren om het proces efficiënter te maken en zo de marge te vergroten.”

Wat staat op dit moment op de financiële agenda? En wat is uw rol daarin?

“Dat de horeca dicht is, dat is voor ons funest. Zonder overheidssteun hadden we zeker platgelegen. We draaien nu op 30-35% van het normale volume. Door de verwachte nasleep van de opgebouwde schulden is de meerjarenplanning extra belangrijk.” Kees-Jan is even stil en veert dan op. “Het is een bijzonder interessante tijd.”

“We willen juist nu tegen de stroom in investeren en dat is voor mij als financial heel spannend. Big data speelt hier een grote rol. Met de gegevens uit de chips en de ontwikkelde algoritmes krijgen we veel nieuwe inzichten. Hiermee willen we onze voorraad omlaag brengen en de servicegraad omhoog.”

‘Onze marketing is mond-tot-mondreclame.’

“We hebben geen verkoopafdeling, onze marketing is mond-tot-mondreclame. Normaal kunnen we de vraag niet aan. Maar we kunnen nu niet te veel nieuwe klanten aannemen. Want zodra de horeca open mag, zitten we weer vol. Met de huidige steunmaatregelen kunnen we onze 150 mensen in eigen dienst aanhouden en die hebben we straks keihard nodig. Het is extra spannend, omdat we onze flexibele schil van 150 medewerkers hebben moeten laten gaan. We hopen dat de productie geleidelijk toeneemt en we rustig kunnen opschalen met nieuwe werknemers.”

Hoe denkt u over de financiële markt?

“Door de lage rente is geld nu heel goedkoop. Dat is plezierig, maar als de rente gaat stijgen is dat een risico. Leningen worden dan duurder en onze investeringen moeten wel worden gefinancierd.”

“Onze grootste zorg is hoe de hotels en restaurants uit de crisis komen. Nu lopen de steunmaatregelen nog, maar dat geld moet straks worden terugbetaald en de belastingen gaan vrijwel zeker stijgen. Door de opgebouwde schulden zal de economische groei in een aantal sectoren de aankomende jaren achterblijven. Er gaan zeker nog klappen vallen in de horeca- en de wasserijwereld.”

“De grote vraag is wat er gebeurt als we allemaal zijn gevaccineerd. Stromen de hotels weer net zo vol als voor corona? Een bezettingsgraad in een hotel van 80% of 90% is voor ons een wezenlijk verschil. Gelukkig zitten we in een luxepositie, want bij een lagere bezettingsgraad kunnen we nieuwe klanten zoeken. En die staan al voor de deur!”


Wil je het gehele interview lezen of meer lezen uit deze serie van HighQ? Lees de interviews dan op deze pagina.