Hoe zal de rol van de treasurer er in 2025 uit zien?

Treasury Management in 2025

Op de treasury leaders summit (december 2017 in Londen) zijn treasurers uit verschillende sectoren overeengekomen dat technologie en automatisering van groot belang zijn en dat de invloed van deze twee ontwikkelingen steeds belangrijker worden bij het uitvoeren van hun beroep.

 

Nieuwe skillset

Veel financials zijn het er over eens dat zij een andere skillset nodig hebben dan 10 jaar geleden. Strategisch denken, een duidelijke blik naar buiten en sterke communicatieve vaardigheden zijn essentiële vaardigheden om de uitdagingen die op je pad komen aan te kunnen. Kennis van regelgeving en technologie lopen daaraan parallel.

 

Realtime en 24 uur per dag

Het zal jullie niet vreemd klinken wanneer we zeggen dat een treasurer de shift maakt van technisch en inhoudelijk naar een meer strategische partner binnen organisaties. Doordat er steeds meer geautomatiseerd wordt en bedrijven steeds vaker online te bereiken zijn, gaat de verwerking van informatie en het beheren van risico’s 24 uur per dag door. De verwerking van deze informatie, real-time en 24 uur per dag, heeft impact op de rol van de treasurer.

 

De rol van de treasurer

De rol van de treasurers zal in de toekomst veel meer gericht zijn op verandermanagement en technologie dan nu het geval is. De rol zal evalueren van proces en cijfer gestuurd naar een rol van interne consultant waarbij zij zich focussen op strategie en analytische veranderingen. Er zal tijd worden besteed aan het analyseren van gegevens, niet aan het genereren ervan – dat gebeurt door geautomatiseerde processen. Het analyseren van deze gegevens is een, het ander is het overbrengen van deze informatie, strategische keuzes en veranderingen kunnen begeleiden.

 

Belangrijke skills

  • Strategisch denken
  • Verdiepen van technische expertise
  • Verandermanagement
  • Mensen manager èn financieel manager
  • Communicatieve vaardigheden (relaties opbouwen, juiste vragen stellen, controle loslaten, overtuigen, vertrouwen opbouwen)