Hoe ziet het vak van controller er over 40 jaar uit?

‘Hoe ziet het vak van controller er over 40 jaar uit?’

Deze vraag kwam aan bod tijdens het inspirerende alumni event voor het 40-jarig jubileum van de HOFAM opleiding op 6 juli jl.

In 40 jaar tijd is de HOFAM uitgegroeid tot een begrip professionals die zich verder willen ontwikkelen in het vakgebied van controlling. Ook de HOFAM opleiding heeft door de digitalisering en veranderende rol van de controller een andere invulling gekregen en is meegegroeid met de tijd.
Dagvoorzitter Eelco Themans stond stil bij het vak controller. Hij benadrukte dat het vakgebied van de controller continu in beweging is. Controlling is meer dan cijfers alleen; de controller heeft, als kompas van de organisatie, de uitdagende taak om niet alleen naar de winst kijken, maar vooral de waarde van de organisatie en de maatschappelijke ontwikkelingen in de gaten houden. Volgens hem maakt de CFO plaats voor de CVO, “Chief Value Officer”.

“De controller zal nog steeds een belangrijke rol hebben in het bedrijf. Processen zullen complexer worden en de informatievoorziening belangrijker. Kortom, de controller blijft de spil in het bedrijf”

 

Eelco stelde de vraag hoe ziet het vak van de controller er over 40 jaar uit? En nodigde het publiek uit hierop een antwoord hierop te formuleren en vast te leggen op een speciale ansichtkaart, waar later op de avond tijdens het diner nader over werd gesproken. Hieronder een aantal reacties op deze vraag:

“Als we kijken naar de ontwikkelingen op het vakgebied, zal de controller nog meer dan nu aan de hand van informatie uit A.I. systemen, scenario’s kunnen schetsen….forecasting etc. Denk verder aan zaken als:

  • Cijfers snappen
  • Cijfers interpreteren
  • Organisatie beïnvloeden
  • Moraliteit bewaken (geweten van de organisatie)
  • Aansprakelijkheid beleggen

Rol van AI en digitalisering

Er wordt volop gebruik gemaakt van AI, maar er zal ook altijd gebruik gemaakt worden van een natuurlijk persoon. De rol van controller zal dus anders ingevuld worden, omdat de (A.I.) ontwikkeling van nu verder zal gaan en veel taken kan en zal overnemen.
De controller beoordeelt de analyse die hieruit voortkomt en is daarnaast een belangrijke gesprekspartner.

Duurzaamheid wordt een steeds belangrijke factor

Duurzaamheid met alle eisen die daaraan gesteld worden, wordt steeds belangrijker. Adviseren blijft van belang. Niet alleen financiële data/data gedreven is de toekomst voor besluitvorming. Verder zullen controllers meer op afstand werken, aanwendingen van resources normeren (waaronder duurzaamheid). Daarnaast is de controller een belangrijke gesprekspartner en verbindende factor. Kortom, de controller blijft de spil in het bedrijf.

“Ik hoop dat de HOFAM-opleiding over 40 jaar nog bestaat! Omdat zij financiële mensen leert zich zodanig te ontwikkelen om hun bedrijfsorganisatie van maatschappelijke waarde te laten zijn”

Interessante reacties over de toekomstige rol van de controller

In de meeste reacties lazen we terug dat de rol van de controller gaat veranderen. De komst van AI maakt het werk en data gedreven processen inzichtelijker maar het duiden van het verhaal achter de cijfers is een rol die nog steeds voor de controller is weggelegd. We zijn benieuwd wat de toekomst ons daadwerkelijk gaat brengen. Wat denk jij, ChatGPT?

 

Benieuwd hoe wij 40 jaar relevantie en betekenis vieren? Bekijk de aftermovie voor een glimp van het event met alumni en relaties van de HOFAM.

Bekijk de aftermovie