HOFAM als springplank: Johan van Sonnen

HOFAM als springplank: hoe deze opleiding de carrière van Johan van Sonnen (voestalpine en spreker NiVE-event) beïnvloedde

Wat hebben finance, duurzaamheid en loopbaanontwikkeling met elkaar te maken? Voor Johan van Sonnen, financieel manager en controller bij voestalpine Automotive Components, is het antwoord helder: veel. Samen met Marije Groen in ’t Wout van Firm of the Future verzorgt hij tijdens ons event een interactieve sessie, waarin langetermijn waardecreatie vanuit duurzaamheidsprincipes centraal staat.

Het NiVE-event vindt plaats op 20 mei 2025 en vormt dé gelegenheid voor onder meer oud-HOFAM-studenten om elkaar (weer) te ontmoeten en om ervaringen te delen over duurzaamheid in finance en loopbaanontwikkeling. Uit eigen ervaring weet Van Sonnen hoe belangrijk het is om te blijven leren.

Van productieomgeving tot businesspartner
Van Sonnen begon zijn carrière in een financiële functie bij een productiebedrijf. “In de beginjaren was ik vooral bezig met rapporteren en cijfers controleren”, vertelt hij. “Maar ik merkte al snel dat ik meer wilde begrijpen van het grotere geheel – de processen, de strategie en de impact.” Die ambitie leidde hem uiteindelijk naar voestalpine, een internationaal staal- en technologiebedrijf met een sterke focus op innovatie en duurzaamheid.

In zijn huidige rol als financieel manager en controller is Van Sonnen met veel meer bezig dan met cijfers alleen. “Ik ben echt een businesspartner”, legt hij uit. “Ik zit dicht op de operatie, werk nauw samen met productie, logistiek en HR en denk mee over verbeterkansen en duurzame investeringen.”

HOFAM als fundament
De HOFAM-opleiding bleek voor Van Sonnen een belangrijke stap in zijn ontwikkeling. “Ik had al een hbo-opleiding Bedrijfseconomie op zak, en wilde mijn financiële kennis verbreden en verdiepen. HOFAM gaf me precies dat: een stevige theoretische basis en praktische vaardigheden die ik direct kon toepassen.”

Als voorbeeld hiervan noemt Van Sonnen het vak Management Accounting & Control. “Voor dit vak heb ik mijn werkgever doorgelicht aan de hand van een Management Accounting & Control Systeem, ofwel MACS”, legt hij uit. “Bij het opstellen van een MACS kwamen er, naast diverse positieve punten, ook een aantal bottlenecks aan het licht. Tijdens het werk ben jeniet altijd bewust van deze knelpunten in de organisatie. Door het aankaarten van de bottlenecks vormde zich voor mij de nieuwe uitdaging om deze op te lossen.”

 Ook zijn er op persoonlijke ontwikkeling een aantal mooie punten te noemen. Van Sonnen: “Zoals veel financials ben ik een blauwe persoonlijkheid. De uitdaging is dan vaak: hoe ga je met andere gekleurde persoonlijkheden om? De HOFAM gaf mij voorbeelden van hoe ik hiermee om moet gaan. Deze voorbeelden kon ik toepassen in de praktijk als leidinggevende, waarbij ik veel te maken heb met verschillende persoonlijkheden.”

 En wat hem vooral bijbleef van de opleiding? “De integrale benadering. Je leert niet alleen boekhouden, maar ook analyseren, adviseren en communiceren. “Dat heeft me geholpen om verder te groeien – van financial naar controller en uiteindelijk richting businesspartner.”

Duurzaamheid als strategisch speerpunt
Bij voestalpine is duurzaamheid meer dan een modewoord. Het bedrijf investeert volop in CO₂-reductie, circulaire processen en energie-efficiëntie. Van Sonnen speelt hierin een actieve rol. “Wij kijken bij investeringen vaak naar de milieu-impact en de langetermijnwaarde. En als er bespaard kan worden op energieverbruik, dan nemen we dat mee in onze financiële onderbouwing”, licht hij toe. 

Ondanks aandacht voor duurzaamheid, erkent Van Sonnen dat deze keuzes soms tot wrijving kunnen leiden. “Het is altijd een uitdaging om duurzame keuzes af te wegen tegen financiële beweegredenen.” Soms gaan ze hand in hand, maar er zijn momenten waarop we ons er wat dieper over moeten buigen. De markt voor verduurzaming verandert namelijk snel: eerst waren het zonnepanelen, straks zijn het batterijen, en wat komt er daarna? Het blijft een uitdaging om duurzame keuzes financieel onderbouwd en haalbaar te maken.”

Van Sonnen benadrukt dat dit een gezamenlijke inspanning is: “Dit doe ik niet alleen, maar samen met mijn collega’s. We proberen de juiste balans te vinden en voor elke situatie de beste oplossing te vinden.”

Samen vooruitkijken
Voor Van Sonnen is het aankomende NiVE-event dan ook een uitgelezen moment om samen te reflecteren en vooruit te kijken. “Het is goed om te horen hoe andere financials omgaan met duurzaamheid, digitalisering en de veranderende rol van finance. Je leert van elkaar, ontdekt nieuwe perspectieven en bouwt aan een netwerk dat je verder helpt.”

Zijn advies aan toekomstige controllers? “Blijf jezelf ontwikkelen. De wereld verandert snel, zéker in finance. Zorg dat je niet alleen cijfers kunt duiden, maar ook kunt verbinden, adviseren en sturen op duurzame resultaten.”

Met zijn verhaal onderstreept Van Sonnen hoe de HOFAM-opleiding niet alleen een fundament biedt voor een stevige carrière, maar ook deuren opent naar impact, samenwerking en toekomstgerichte keuzes. Precies waar het NiVE-event in 2025 om draait.

Bekijk meer informatie of meld je direct aan voor het NiVE-event via niveopleidingen.nl/nive-event-2025