Inge Koekoek: “Cijfers kunnen omzetten naar beleving bij de klant, dáár gaat het in mijn ogen om”

Finance of business controller worden; dát is de ultieme stip op de horizon voor Inge Koekoek, administratief medewerker bij Stichting Consent. Maar alles stap voor stap. Daarom volgde ze eerst de opleiding Assistent Controller bij NIVE Opleidingen, heeft ze zich ingeschreven voor Professional Controller en heeft ze op korte termijn de ambitie om door te groeien naar Assistent Controller binnen haar organisatie. “Ik heb het gevoel dat ik er klaar voor ben.” 

Kun je iets vertellen over jezelf en de functie die je hebt?

“Jazeker. Ik ben woonachtig met mijn partner en kinderen in het mooie Denekamp. Ik heb jarenlang bij bedrijven op de administratie gewerkt. Momenteel werk ik bij onderwijsinstelling Stichting Consent. Onder deze stichting vallen 32 basisscholen. De financiële afdeling bestaat hier uit twee controllers, een assistent controller en financieel administratieve ondersteuning. Nu ben ik nog werkzaam als administratief medewerker, maar mijn ambitie is om binnen de stichting door te groeien naar de rol van assistent controller. Ik heb het gevoel dat ik hier klaar voor ben. Deze ambitie heb ik ook gedeeld met mijn leidinggevende.

Eigenlijk heb ik hier al een klein voorschotje op genomen; mijn vriend heeft namelijk een eigen accountantskantoor en hem ondersteun ik al een tijdje met financiële werkzaamheden. En natuurlijk de opleiding Assistent Controller die ik vorig jaar heb behaald.“

Ja vertel! Hoe is dit allemaal begonnen?

“Het belang van zelfontwikkeling en opleiden is mij zes jaar geleden door privéomstandigheden al duidelijk geworden. Ik kwam er alleen voor te staan met twee kleine kinderen, werd ineens kostwinner en merkte dat ik dit heel zwaar vond. Ik ging anders naar mijzelf kijken en besefte me dat ik veel meer kan dan ik altijd dacht. Zo is eigenlijk mijn honger naar zelfontwikkeling ontstaan. Ik wilde niet direct te hard van stapel lopen, het moest immers wel te combineren zijn met de zorg voor mijn twee kinderen. Daarom ben ik gestart met Basiskennis Boekhouding, dat gaf me het vertrouwen om verder te gaan voor de toekomst.“

Waarom heb je uiteindelijk voor de opleiding Assistent Controller (ASCO) van NIVE Opleidingen gekozen?

“Drie jaar geleden leerde ik mijn vriend kennen. Hij had toen al zijn eigen accountantskantoor. Het is mijn droom om hierin volledig samen te werken en het misschien op den duur zelfs over te nemen. Mijn vriend zei toen, “je moet de HOFAM bij NIVE Opleidingen volgen”. Hij heeft deze opleiding zelf ook gedaan en was hier erg enthousiast over. Maar dat vond ik toen een stap te ver. Ik wilde het kunnen overzien door stapsgewijs steeds een opleiding te volgen. Ik zag toen de ASCO en dat sloot op dat moment heel goed aan bij mijn wensen. Kijk, je kunt wel heel veel ambitie hebben, maar je moet ook blij zijn met wat je op dat moment hebt en aankunt.“

De ASCO was heel duidelijk opgebouwd. Je volgt steeds een module die je afsluit met een verslag voordat je naar een volgend onderdeel gaat. Het was ook goed te combineren met mijn thuissituatie. Echt ideaal dus.”

Wat heeft de opleiding je gebracht in de praktijk?

“Dankzij de ASCO kan ik beter cijfers lezen, analyseren en advies eraan koppelen. Ik merk dat ik op een andere manier naar cijfers ben gaan kijken binnen onze organisatie en daardoor ook steeds meer probleemoplossend ben gaan werken. Alleen de boekhouding bijhouden, weet je vaak wel na één keer. Maar juist iets met die cijfers doen, daar gaat het natuurlijk om. Gelukkig krijg ik hiervoor ook alle ruimte binnen mijn organisatie. We werken sowieso veel met budgetten voor basisscholen, dus hier valt ook veel op te analyseren.”

Je bent hard bezig om je te ontwikkelen naar controller. Hoe zie je deze rol nu en in de toekomst?

“Het gaat steeds meer naar begeleiding van ondernemers. Boekhouding is meer en meer geautomatiseerd, dus vooral de advieskant wordt erg belangrijk. Cijfers kunnen omzetten naar beleving bij de klant, zodat die verder komt met zijn onderneming. Dáár gaat het in mijn ogen om.”

Waar sta je nu; zie je jezelf verder ontwikkelen met opleidingen?

“Zeker weten! Ik start in september in elk geval met Professional Controller bij NIVE Opleidingen. Ik kijk weer stap voor stap. Als deze opleiding goed te behappen is, wil ik verder gaan richting finance of business controller. Ja, de HOFAM zie ik als een stip op de horizon. Het zou echt heel gaaf zijn als dit me gaat lukken!”

Wil je net als Inge cijfers kunnen lezen, analyseren en op basis hiervan adviseren? Dan is de opleiding Assistent Controller echt iets voor jou. 17 maart start er weer een nieuwe ronde.

 

Naar Assistent Controller