‘Een opleiding en eigen ambitie versterken elkaar’

Zonder baan en zonder diploma. Na 30 sollicitatiebrieven kreeg Lobke Waninge een baan als administratief medewerker. Ze ging bungeejumpen in Nieuw-Zeeland, volgde de opleiding Professional Controller, volgt momenteel de HOFAM én is binnenkort financial controller bij Freia.

“Mijn carrière zat in het slop. Ik had alleen een vwo-diploma en een zwemdiploma. Dat was het. Ik had jaren accountancy gestudeerd bij Nyenrode en als assistent-accountant gewerkt bij PWC en De Jong en Laan, maar daar stopte ik mee voor ik de accountancy-opleiding had afgemaakt. Toen kwam ik bij een bedrijf waar de directie me vroeg onderdelen buiten de administratie te houden. Ik wilde er niet aan meewerken. Dus toen stond ik buiten.”

En toen zat je zonder baan thuis?

“Ik besloot eerst drie weken op vakantie te gaan. Ik vroeg mijn vader of hij met mij de big five in Zuid-Afrika wilde zien. De olifant, de leeuw, de buffel, de neushoorn en het luipaard. Dat hebben we gedaan. Mijn moeder houdt niet van reizen. Mijn vader en ik wel.”

Maak je vaker dit soort reizen?

“Ja. Zoals? Costa Rica, Argentinië, Thailand, Australië. En vier weken Nieuw-Zeeland. Daar heb ik  gebungeejumpt en parachute gesprongen.”

Wat is spannender: bungeejumpen of je scriptie van de opleiding Professional Controller verdedigen?

“Een scriptie verdedigen. Bungeejumpen was voor mij meer zoiets van ‘het gaat bijna altijd goed, dus waarom nu niet.’ Gewoon springen. Ik heb het een week later nog een keer gedaan omdat ik het gaaf vond en ik had van de eerste keer geen foto’s. Uiteindelijk viel het verdedigen ook wel mee.”

Je kwam terug in Nederland en had geen baan. En toen?

“Solliciteren. Het heeft iets van 6 maanden en 30 sollicitatiebrieven geduurd voor ik een nieuwe baan had.”

Dertig afwijzingen?

“Ja. Dat lag allereerst aan het missen van een diploma. Veel sollicitaties die bij voorbaat af werden gewezen omdat ik niet het diploma had. Maar ook in gesprekken, dat je dan toch merkt dat het diploma belangrijk is. Het lag ook aan wat er was gebeurd. Bij sollicitatiegesprekken draaide ik om de hete brij heen, en degenen tegenover me hadden door dat er iets speelde wat ik niet vertelde. Ik kan er nu , zeven jaar later, makkelijker over vertellen. Ik heb en had natuurlijk een geheimhoudingsclausule, maar nu zijn we verder.”

En toen kreeg je een baan, bij Freia?

“Degene die tegenover me zat, had, net als ik, een achtergrond bij PWC. Daar hebben we het meer over gehad dan over andere dingen. Toen heb ik wel gedacht: ‘ja, weet je, als ik ooit nog de kans krijg om een diploma te halen dan wil ik dat’. Voor mij was de opleiding Professional Controller belangrijk omdat het eigenlijk mijn eerste diploma was.”

Leer je bij de opleiding Professional Controller omgaan met een werkgever die vraagt zaken buiten de boeken te houden?

“Ja. En bij de HOFAM, die ik nu volg zeker. Daar begin je met visie op je rol. Hoe kijk je aan tegen je rol als controller? Hoe sta je als controller je mannetje? Daar heeft wat ik meemaakte natuurlijk wel een relatie mee. En de opleidingen zijn praktisch. Docenten vragen je hoe zaken bij jou, bij je bedrijf, bij je branche werken.”

Welke waarde vertegenwoordigt het diploma voor je?

“Ik heb nu een baan waar ik tevreden ben, bij een goede werkgever. Maar weet je, een werkgever dat hoeft niet voor eeuwig te zijn. Dan is het wel fijn dat je toch een diploma hebt. Bovendien zorgde het diploma van de opleiding Professional Controller ervoor dat ik intern carrière maakte. Ik begon als vervanger van iemand op de administratie. Administratief medewerker. Na vier maanden groeide ik door naar de functie van administrateur. Ik hield me bezig met projectadministratie. Drie jaar later en het pc-diploma op zak werd ik assistent-controller. Maandrapportages, jaarrekeningen opstellen, consolidaties. Vanaf 1 januari 2022 ben ik financial controller en denk ik mee over een nieuw financieel systeem voor de organisatie.

Professional Controller is een praktische opleiding. Ik weet nog dat er een verandering was bij mijn werkgever van de administratieve verwerking. Ik pakte mijn aantekeningen en mijn boek erbij en keek welke stappen we moesten doorlopen. Hoe gaan we het project inrichten? Wat zegt de theorie? Hoe voeren we het dan in de praktijk uit? Dat vond ik wel mooi, dat ik mijn aantekeningen erbij had van de les die ik een maand ervoor had gehad.

Die interne carrière is ook goed voor mijn portemonnee. Als ik wil kan ik nu een parachute kopen.”

Was jij nu financial controller geweest zonder het pc-diploma?

“Dat denk ik niet. Kijk op het moment dat jij een opleiding doet, betekent dat ook dat je wilt groeien, dat je wilt investeren in jezelf om beter te worden, om dingen anders te doen. Dat ziet een werkgever ook. Een opleiding en je eigen ambitie versterken elkaar.”


Wil jij ook je eigen ambitie versterken of (door)groeien binnen je organisatie?

Misschien is de opleiding Professional Controller of HOFAM dan ook wel iets voor jou. Download de brochure of meld je aan voor de informatiebijeenkomst in januari.