Kai Brouwer slaat de brug van finance naar ICT

“Door te denken in scenario’s viel alles op zijn plek”

Normaal gesproken zit Kai Brouwer, Financial Controller bij VDL Groep, al graag op de praatstoel, maar als je hem vraagt naar zijn ervaringen met zijn opleiding IT & Business Process Management voor financials bij NIVE Opleidingen, dan is er helemaal geen speld meer tussen te krijgen. Vol lof is hij daarover. “Vanaf dag één was ik volkomen verrast”, zegt Kai. “Ik stapte in een heel snelle trein en die stopte niet, voordat voor mij alles rond het digitaliseringproces van finance op zijn plek was gevallen.”

Op zoek naar een opleiding om zijn kennis en vaardigheden bij te spijkeren, kwam hij uit bij NIVE. Hij viel daar met zijn neus in de boter, want NIVE zocht mensen die, in een denktank, commentaar konden geven op het nieuw ontwikkelde programma over digital finance. Kai: “Dat sprak me meteen aan. Het programma ging mooi de diepte in en dat was wat ik wilde. Ik heb nog wel andere opleidingen bekeken, maar ik kon geen vergelijkbare vinden die zo aansloot als deze. En dus heb ik me direct opgegeven.”

Science fiction?

Heeft de opleiding Kai gebracht waar hij op hoopte? Kai: “Vanaf de eerste dag was ik volkomen verrast. We werden als deelnemers namelijk in een heel andere wereld getrokken dan waar we normaal, als financials, in zitten. Wij denken in cijfers, soms tamelijk hiërarchisch. Maar deze materie werd vanuit een heel ander niveau aangevlogen, het was gewoon science fiction. Als financial voelt dat heel raar, hoe digital finance in elkaar steekt. Wij hadden dan ook steeds de neiging om te vragen ‘hoe dan?’.”

“Achteraf vind ik het fantastisch hoe docenten als Marinda van Harskamp en Mareke Miedema dat hebben gebracht. Het was soms lastige materie, die ons aanvankelijk flink uit onze comfortzone trok, met onderwerpen die wij als financials helemaal niet gewend zijn. Maar toen we aan de slag gingen met onder meer scenario-analyses viel alles op zijn plek, omdat daarmee ook de hoe-vraag werd ingevuld. Wij waren verkocht! Ineens hadden we veel beter inzicht in wat er de komende tien jaar op ons af komt en hoe we daarmee om kunnen gaan. De opleiding biedt alle segmenten die van belang zijn bij het digitaliseren van finance. Van het ontwikkelen van een ‘digitale’ missie, visie, strategie, ambities en doelen tot en met het uitwerken en in uitvoering brengen van financiële ICT-projecten. Je leert ook, door verandermanagement, hoe je alle stakeholders tijdig mee kunt nemen in het project.”

Goede communicatie is essentieel

Een van Kais leerpunten tijdens de opleiding was hoe essentieel goede communicatie is. Kai: “Ik praat snel en veel. Dat is een van mijn valkuilen. Wat ik heb geleerd is om beter te luisteren, met meer respect voor wat de ander te zeggen heeft. Een van de docenten wees me daar tijdens de opleiding op. De dingen hoeven niet altijd op mijn manier te gaan, (lacht) zelfs al vind ik mijn ideeën nóg zo goed. Er leiden altijd meer wegen naar Rome. Ik wil me daar meer van bewust zijn en vind het fijn als collega’s mij daarop wijzen.”

Zou Kai deze opleiding aan anderen aanbevelen? Kai: “Absoluut en dat doe ik al. Deze opleiding laat zien hoe je de verbinding tussen ICT en finance kunt maken. Je leert je business nog beter te begrijpen en aan de andere kant hoe ICT in elkaar zit. Door scenario’s te maken sla je daar een brug tussen, geef je antwoord op de hoe-vraag en leer je om er uitvoering aan te geven. Dat maakt deze opleiding zo goed, of je nu voor een multinational, een stichting of een andere organisatie werkt.”

Wil jij net als Kai de brug slaan tussen finance en IT? Dan is de opleiding IT & Business Process Management voor financials ook iets voor jou. Bekijk onze website voor meer informatie of neem contact op via 033-422 9900.