Marco Bravenboer: “Met alleen ervaring kom je er niet meer”

Marco Braveboer - NIVE

Meer dan twaalf jaar zit Marco Bravenboer al in het controllersvak. Door de jaren heen heeft hij de functie van controller zien veranderen. Per 1 november is hij begonnen als finance manager bij BOAC Automotive. “Het is zaak om je te blijven ontwikkelen, anders verlies je de aansluiting bij het vak.”

Het zijn drukke tijden voor Bravenboer. “Ik ben net begonnen bij BOAC Automotive, een groep van zelfstandige bedrijven met activiteiten in de automotivebranche. Op dit moment zit ik de fase van inlezen, de business doorgronden, gesprekken voeren met medewerkers, klanten, directie. Ik kom niet uit de automotivewereld, dus er liggen mooie uitdagingen voor mij.”

Hij noemt er een paar: “Het ‘samenpraten’ van de verschillende businesses waaruit BOAC bestaat, bijvoorbeeld op het gebied van voorraadbeheer, auto-inkoop, online financesystemen goed op elkaar laten aansluiten. Natuurlijk neem ik mijn ervaring als financeprofessional mee, ik heb er dan ook heel veel zin in.”

Andere vaardigheden

“De eisen die tegenwoordig aan een controller worden gesteld, zijn anders dan vroeger, aldus Bravenboer. “Zeker in de automotivewereld gebeurt er veel, denk aan minder CO2-uitstoot, elektrisch rijden, zelfrijdende auto’s, et cetera. Het is een must om vooruit te kunnen kijken, weten wat er speelt in de branche, hoe je daarop kunt anticiperen, maatschappelijk verantwoord ondernemen, empatisch zijn, klant- en servicegericht zijn, dus snelheid en kwaliteit kunnen bieden. En dat is echt wat anders dan op je toetsenbord facturen inboeken of met je financeteam de cijfers op een rij zetten, daar een verhaal bij schrijven over hoe het vorig jaar was. Nu moet je weten wáárom het zo gelopen is, vooruitkijken naar hoe het beter kan en hóe je dat kunt realiseren. En dat moet je ook nog eens goed kunnen communiceren en beargumenteren naar de stakeholders. Data entry verdwijnt steeds meer door automatisering en robotisering.”

Jezelf blijven ontwikkelen

Ondanks de ervaring die Bravenboer heeft, vindt hij dat je als professional altijd moet blijven groeien. “Juist omdat het vak zich zo snel ontwikkelt naar adviseren en vooruitkijken. Het verschuift steeds meer van finance control naar business control. Ik heb een prachtig cv opgebouwd bij verschillende organisaties, van een bank, transport en logistiek, de olie en gas-, tot scheepstoeleveranciersbranche, maar had toch de behoefte aan meer kennis en vaardigheden. Met alleen ervaring kom je er niet meer.”

Bravenboer volgde onlangs de HOFAM. “Ik zocht naar een opleiding waarin de financiële en bedrijfskundige kant goed aan bod kwamen. Maar ook de soft skills, want die worden steeds belangrijker. Goed kunnen communiceren bijvoorbeeld is inmiddels onlosmakelijk verbonden met het controllersvak. Dit alles met een praktische insteek, dus leren van en met elkaar.”

Toekomst

Wat heeft de opleiding hem gebracht? “Ik heb meer inzicht gekregen en voel me zekerder, daardoor straal je meer senioriteit uit. Ik was al even om me heen aan het kijken naar een andere baan. Met deze opleiding kon ik laten zien dat ik de kwaliteiten heb die bij deze tijd horen. Sterker nog, ik ben ervan overtuigd dat dit eraan heeft bijgedragen dat ik nu op deze plek zit. Jezelf blijven ontwikkelen is echt het sleutelwoord.”

Een interview met Marco Bravenboer, alumnus van de HOFAM.