NiVE herziet de HOFAM-opleiding: ‘Klaar voor de moderne finance professional’

NiVE heeft de HOFAM® Opleiding tot Qualified Controller recent herzien om beter aan te sluiten op de veranderende praktijk. We spraken met programmaontwikkelaar Mireille Netelbeek en Robbert Varkevisser, programmamanager HOFAM ®, over de vernieuwingen en wat dit betekent voor deelnemers aan de opleiding.

Waarom is de HOFAM-opleiding herzien?

Mireille: “De wereld van finance verandert snel. Denk aan digitalisering en de toenemende focus op duurzaamheid en langetermijnwaardecreatie. Onze opleiding is aangepast zodat deelnemers beter in kunnen spelen op deze ontwikkelingen. We hebben onderzocht wat de finance professional van nu écht nodig heeft om succesvol te zijn en hebben de inhoud daarop afgestemd.”

Kun je een voorbeeld geven van die inhoudelijke veranderingen?

Mireille: “Een belangrijke wijziging is dat we de leeruitkomsten per vak duidelijker hebben gemaakt. Zo weet elke deelnemer precies wat hij of zij aan het einde van een vak moet kunnen aantonen en wat de toegevoegde waarde van het vak is voor de beroepspraktijk. Daarnaast hebben we vakken als management accounting, strategic control en risicomanagement samengevoegd tot één vak. Zo ervaren deelnemers hoe deze verschillende aspecten elkaar beïnvloeden, net als in de praktijk. Het helpt je om complexe interne beheersingsvraagstukken integraal op te lossen.”

Zijn er nog andere inhoudelijke veranderingen van de HOFAM-opleiding?

Mireille: “Een ander voorbeeld is de nadruk op langetermijnwaardecreatie. En dan niet alleen waardecreatie in economische zin, maar ook op het gebied van duurzaamheid. Dit omvat zowel verantwoord omgaan met de omgeving als het waarborgen van de continuïteit van de organisatie. Verder is de toevoeging van het vak digitale transformatie een belangrijke verandering. Digitalisering wordt immers steeds belangrijker voor de finance professional en de organisatie.”

Wat merkt een deelnemer en zijn of haar organisatie van de veranderingen?

Robbert: “Een deelnemer kan bijvoorbeeld voor het vak digitale transformatie een vraagstuk uit de eigen werkpraktijk uitwerken. Zodoende kun je met meer vertrouwen adviseren over strategische beslissingen en digitale transformatie, omdat je inzicht krijgt in de onderlinge samenhang van strategie en beheersingsinstrumenten. Dat is iets wat jouw organisatie zeker zal opmerken.”

Is er behalve de inhoud nog meer veranderd aan de opleiding?

Robbert: “Ja, we hebben het complete profiel van de finance professional van de toekomst bekeken. De herziene HOFAM-opleiding sluit aan op de groeiende behoefte aan controllers die ook op strategisch niveau kunnen meedenken en adviseren. Je leert complexe vraagstukken aanpakken, in samenwerking met andere disciplines en stakeholders binnen de organisatie. Hierdoor groei je uit tot een volwaardige businesspartner die een cruciale rol speelt in het succes van je organisatie. ”

Hoe helpt de opleiding deelnemers om zich persoonlijk te ontwikkelen?

Mireille: “Daar besteden we veel aandacht aan, door een combinatie van zelfinzicht, praktische tools en reflectie. Zo werken we met modellen zoals DISC en drijfverenanalyses, die inzicht geven in je eigen gedrag en dat van anderen. Daarnaast leer je via praktijkgerichte opdrachten hoe je jouw communicatie en samenwerking kunt verbeteren, bijvoorbeeld door strategieën te ontwikkelen voor lastige werksituaties. De persoonlijke begeleiding en intervisie zorgt ervoor dat je nieuwe inzichten direct kunnen toepassen in het dagelijkse werk en dat je op een diepere manier leert en ontwikkelt.”

Robbert: “De opleiding blijft flexibel en praktisch ingericht. Dat betekent dat je als deelnemer leert terwijl je werkt. De kennis en vaardigheden die je opdoet, kun je direct toepassen in je eigen werkomgeving. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen waarde toevoegt aan jouw organisatie, maar dat je jezelf ook sneller kunt ontwikkelen. Je wordt een wendbare professional, klaar voor de uitdagingen van een steeds complexere en digitaler wordende wereld. Dat maakt de HOFAM® Opleiding tot Qualified Controller uniek: het gaat niet alleen om wat je leert, maar vooral om wat je ermee kunt bereiken.”

Mireille Netelbeek & Robbert Varkevisser Mireille is Register Controller (RC) en onderwijskundige (MSc) en als programmaontwikkelaar werkzaam bij NiVE. Robbert is programmamanager van de controllersopleidingen en eindverantwoordelijk voor o.a. de HOFAM-opleiding.

Wil je meer weten over de opleiding HOFAM ®?

Bekijk de HOFAM® Opleiding