Onderzoek Capgemini: Intelligent automation kan de omzet van financiële dienstverleners in Nederland verhogen


In juli 2018 publiceerde Capgemini het rapport Growth in the Machine. In dit rapport leggen zij uit hoe intelligent automation een bijdrage kan leveren aan een groei strategie in de financiële dienstverlening.

 

De Nederlandse financiële dienstverleningssector kan de inkomsten met 14,32 miljard dollar (ongeveer 12,16 miljard euro) verhogen tegen 2020 door de toepassing van intelligent automation. De wereldwijde omzet van diezelfde sector kan met 512 miljard euro worden verhoogd. Intelligent automation is de juiste combinatie van robotics process automation (RPA), artificial intelligence (AI) en business process optimalisatie die wordt toegepast om bedrijfsdoelstellingen te bereiken. Het rapport, “Growth in the machine: How financial service can move intelligent automation from cost play to growth strategy”, toont aan dat financiële dienstverleners ruime mogelijkheden hebben om de technologieën te omarmen. Echter, gemiddeld heeft slechts 10% van de onderzochte organisaties intelligent automation volledig geïmplementeerd. In Nederland is dit 4%.

Automatiseringstechnologieën zoals robotics process automation (RPA) worden nu vooral door de financiële sector geïmplementeerd om de kosten te drukken en efficiëntie te verhogen. Als robotics process automation wordt ingezet, kan een bedrijf een hogere kostenbesparing (10 tot 25 procent meer) realiseren. Wanneer robotics process automation, ondersteund door artificial intelligence, wordt toegepast kan deze besparing nog hoger oplopen (30 tot 50 procent).

Er staat veel te veranderen de komende jaren op gebied van automation. RPA is slechts één van de instrumenten in de gereedschapskist. We zullen tools gebruiken, die zijn gebaseerd op AI, evenals procesoptimalisatie technieken voor automatisering op de financiële markt”, aldus Jenny Dählstrom, adjunct directeur van Business Support and Development  en hoofd van Robotic Implementation voor Handelsbanken Capital Markets.

 

Benieuwd naar het hele rapport? Ga dan naar de website van Capgemini voor meer informatie.