Marjolijn Punt: ‘Persoonlijke ontwikkeling vraagt om experimenteren’.

Marjolijn Punt – docent Positieve Psychologie – is er heilig van overtuigd: Persoonlijke ontwikkeling vraagt om experimenteren.

Persoonlijke ontwikkeling, het is niet meer weg te denken in de wereld van professionals. Groeien in je werk door te werken aan jouw ‘soft skills’, waarom is dat belangrijk en wat heb je eraan in jouw dagelijkse praktijk? 

Je werk is altijd menselijk.

Wat voor werk je ook doet, je werkt altijd met- en voor mensen. Die leveren goede of minder goede prestaties, ervaren daar al of niet voldoening in en hebben er plezier in, of niet. 

Uit de positieve psychologie, een wetenschap die onderzoek doet naar optimaal functioneren, bevlogenheid, benutten van talent en motivatie, kun je leren hoe jouw werk een bijdrage kan leveren aan optimale prestaties, meer voldoening, energie en plezier van jezelf en anderen. 

De positieve psychologie onderzoekt manieren en omstandigheden om te ‘floreren’, tot bloei te komen. Belangrijk daarvoor is het gevoel bij te dragen aan iets waardevols. Verbinding te ervaren met collega’s, gewaardeerd te worden en effectief te zijn in de dingen die je doet. 

‘Floreren kun je leren’.

Persoonlijke ontwikkeling begint bij het ervaren wat floreren is voor jou en leren hoe je daaraan kunt werken. Herkennen wat bijdraagt aan een goede band met je collega’s en andere mensen op je werk. Weten wat energie geeft en wat energie kost. En vooral hoe je, door zelf te groeien positieve invloed hebt op de wereld om je heen. 

Persoonlijke ontwikkeling vraagt om experimenteren. Met positieve communicatie, het uitspreken van waardering en erkenning. Te ontdekken welk effect jouw mindset en gedrag heeft op de mensen om je heen. Hoe je anderen kunt inspireren om samen tot optimale prestaties te komen. En beter om kunt gaan met obstakels en lastige omstandigheden en bouwen aan wat gewenst is. Hoe je vorm kunt geven aan dat wat werkelijk belangrijk voor je is.

Ver van je bed show? Nee!

Dit lijkt misschien ver af te staan van jouw dagelijkse werkpraktijk. Maar niets is minder waar. De succesvolste professionals en organisaties weten waarom en waartoe zij iets doen op hun werk. Beseffen dat ze dat kunnen blijven doen en er steeds beter in worden door er plezier in te hebben. Erkennen dat het belangrijk is om open te staan voor- en nieuwsgierig te zijn naar- continue groei en ontwikkeling. Zij investeren in de belangrijkste schakel in dit alles; ‘mensen die floreren’.

Meer weten?

Wil je meer weten over de kracht van positieve psychologie? NIVE Opleidingen biedt een training ‘Positieve Psychologie’ aan onder leiding van Marjolijn Punt. In deze training specifiek voor financials leer je positief psychologische modellen, theorie en werkwijzen kennen die zorgen voor meer positieve energie, motivatie, voldoening/zingeving en betere prestaties op het werk. Kijk eens naar de cursus Positieve Psychologie.