Verandering aftrek studiekosten in 2019

Verandering aftrek studiekosten in 2019

Overweeg jij om een cursus of opleiding te volgen en betaal jij dit (gedeeltelijk) zelf? Dan kan het financieel aantrekkelijk zijn om dit najaar nog te starten. Volg je in 2018 nog een beroepsgerichte cursus of opleiding, dan mag je de uitgaven hiervoor fiscaal in aftrek brengen middels de aftrek studiekosten of scholingsuitgaven.

In het regeerakkoord van Rutte 3 is gesproken over het afschaffen van de belastingaftrek voor studiekosten en scholingsuitgaven. Vooralsnog zijn de berichten dat de studiekosten en scholingsuitgaven vanaf 1 januari 2019 niet meer fiscaal aftrekbaar zijn.

Betaal jij je cursus of opleiding zelf?

Overweeg jij om een cursus of opleiding te volgen en dien je deze (gedeeltelijk) zelf te betalen? Dan is het raadzaam om dit najaar te starten met een cursus of opleiding. Zo weet je zeker dat je nog gebruik kunt maken van de huidige regelingen.

Wanneer mag je studiekosten aftrekken van de belasting?

Particulieren die een cursus of opleiding voor een (toekomstig) beroep volgen waarvoor geen recht bestaat op studiefinanciering, kunnen de kosten hiervan in de aangifte inkomstenbelasting in aftrek brengen als scholingsuitgaven.

Echter, niet alle studiekosten zijn aftrekbaar. Op de website van de belastingdienst kun je uitgebreide informatie vinden over deze regeling en de eisen die zij daaraan stellen.

Ga voor meer informatie naar de website van de belastingdienst.

Ben jij je aan het oriënteren op een financiële cursus of opleiding?

Neem dan gerust contact met ons op. Onze studieadviseurs bespreken graag samen de mogelijkheden.