Ontvang €1000,- opleidingsbudget van de overheid via het STAP-budgetLees hier meer over de regeling

HOFAM® | De opleiding tot Qualified Controller (QC)

Financial Control | Business Control | Business Management | Technologie

 

 • Word volwaardig sparringpartner voor het management
 • Volledig Nederlandstalige controllersopleiding
 • Meer dan 6.000 deelnemers gingen je voor
 • Haal je QC-titel in 1,5 jaar!
 • Slagingspercentage 95%

 

Als Qualified Controller denk je vooruit. Je neemt het voortouw als het op cijfers aankomt. Jouw analyses van resultaten en toekomstscenario’s zorgen voor veranderingen in de strategie van je organisatie. Jouw input brengt doelen dichterbij. Je brengt meerwaarde in bedrijfsprocessen en levert meer waarde aan het bedrijfsresultaat. Je kunt beslissers overtuigen van jouw visie en ideeën. Je bent een volwaardig gesprekspartner voor het management en een klankbord voor collega’s.

Praktische informatie

Praktische informatie

Investering

De investering voor de opleiding HOFAM bedragen:

 • Opleiding: € 12.460,-
 • Accommodatie: € 2.035,-
 • Examenkosten: € 1.800,-
 • Prijzen zijn exclusief btw

Privé-personen en niet btw-plichtige organisaties kunnen deze opleiding ook vrijgesteld van btw afnemen. Lees hier meer over de mogelijkheden.

N.B. Bovenstaande kosten vormen een geheel en kunnen niet als losse elementen worden afgenomen. Herexamens zijn niet in de kosten voor toetsing & examinering opgenomen. Boeken zijn niet bij de opleiding inbegrepen. Deze dien je zelf te bestellen (investering ca. €750,-). Al het verplichte studiemateriaal is Nederlandstalig.

Studieduur en studiebelasting

 • 37 dagen / 74 dagdelen verdeeld 18 maanden
 • 6 tot 8 uur per week (excl. lesuren)*
* N.B.1. Deze studiebelasting geldt voor deelnemers met een passende vooropleiding en een aantal jaar relevante werkervaring.
* N.B.2. Gedurende het studiejaar hebben deelnemers te maken met dal- en piekmomenten in de studiebelasting.

Aantal PE-punten:

 • Na het behalen van je HOFAM diploma ontvang je 222 PE-punten.

Niveau:

 • De HOFAM is een opleiding op hbo+ niveau.

Locaties:

 • Leusden, Zwolle, Eindhoven, Rotterdam, Amsterdam
 • Per locatie kunnen de opleidingstijden verschillen (de studieadviseur kan je hier meer over vertellen):
  • Dagopleiding: van 10.00 tot 17.00 uur
  • Middag-/avondopleiding: van 14.00 tot 21.00 uur

Examen en diploma:

De opleiding bestaat uit drie delen. De module Financial Control wordt online geëxamineerd, de module Business Control sluit je af met het schrijven van praktijkopdrachten en de module Business Management wordt afgesloten met een paper. Wanneer je een examen, praktijkopdracht of paper niet gehaald hebt, dan kan je een herkansing doen. Hieraan zijn wel kosten verbonden.

Je sluit de opleiding af met een Qualificatieproef. Tijdens deze proef toon je aan dat je over gedegen financiële en bedrijfskundige kennis beschikt en weet wat de impact is van technologische ontwikkelingen. Ook toon je aan dat je over professionele vaardigheden beschikt en die in de praktijk weet toe te passen. De Qualificatieproef bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een managementgame die je samen met andere deelnemers uitvoert. Het tweede deel focust op je individuele kwaliteiten: je past theorie toe op een vraagstuk uit de praktijk. Je presenteert en verdedigt je aanpak voor een jury en de leden van je intervisiegroep.

Heb je ook de Qualificatieproef met een voldoende afgerond? Je ontvangt een diploma en mag de titel QC (Qualified Controller) voeren.

Instroomeisen:

De HOFAM is bedoeld voor finance professionals die de ambitie hebben om het verschil binnen hun organisatie te maken. Je hebt al enkele jaren ervaring (als controller) en je wilt een volgende stap maken. Maar ook als je al verder in je carrière bent en je kennis wilt verbreden en verdiepen, maar wel met twee voeten in de praktijk wilt blijven staan, biedt de HOFAM meerwaarde.

Je kunt je inschrijven voor de HOFAM opleiding als je minimaal drie jaar relevante werkervaring hebt in een financiële functie op hbo-niveau en één van de volgende opleidingen hebt gevolgd:

 • Hbo opleiding in het financieel economische of bedrijfskundige domein
 • Opleiding Financieel Management op wo-niveau
 • ASCO-2 of Professional Controller.
 • SPD Bedrijfsadministratie of Moderne Bedrijfsadministratie

Voldoe je niet geheel aan deze eisen, neem dan contact op met onze studieadviseur om de mogelijkheden te bespreken. Twijfel je of het niveau van de HOFAM te hoog voor jou is? Dan sluit onze opleiding Professional Controller misschien beter aan bij je profiel.

STAP-budget

Je kunt voor deze opleiding een vergoeding aanvragen van maximaal € 1.000 per jaar. Deze vergoeding van de overheid heet het STAP-budget. Met het STAP-budget kun je een opleiding, training of cursus volgen om zo jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Vraag de subsidie op tijd aan, minimaal 4 weken voor de start van de opleiding. Lees meer over het STAP-budget en hoe je deze vergoeding moet aanvragen.

Lees meer

Na het afronden van de HOFAM:

 • Ben je volwaardig gespreks- en sparringpartner voor het management.
 • Speel je een actieve rol bij het ontwikkelen van de lange termijn bedrijfsstrategie.
 • Beheers je de verschillende disciplines en processen binnen de organisatie en zie je de verschillende belangen.
 • Mag je exclusief de titel Qualified Controller (QC) voeren.
 • Kan je doorstromen naar een Master opleiding.
Wil je het verschil maken in je organisatie? Volg de HOFAM opleiding

Programma

De opleiding bestaat uit een kick-off, drie modules en een Qualificatieproef. Naast de theorie besteden we veel aandacht aan technologische ontwikkelingen. Gedurende de hele opleiding besteden we ook aandacht aan jouw professionele vaardigheden en attitude. Je oefent onder andere presentatievaardigheden, gesprekstechnieken en adviesvaardigheden.

Kick off. Je start de opleiding tot Qualified Controller met een kick off van twee dagen. Alle mededeelnemers van jouw jaargang zijn hierbij aanwezig.

Technologische ontwikkelingen. Technologische ontwikkelingen hebben een grote invloed op het vakgebied van de financial. Ze veranderen processen, werkzaamheden en eisen die aan medewerkers worden gesteld. Tijdens dit vak leer je ontwikkelingen (h)erkennen en kun je de keuzes en het gebruik van bepaalde systemen in de eigen werkomgeving beargumenteren.

Module | Financial Control. In deze module staan analyseren en verantwoorden centraal. Naast de financiële vakken, staan we stil bij je persoonlijke ontwikkeling en bij technologische ontwikkelingen die impact hebben op het vak.

Module | Business Management. In deze module ligt de focus op inzicht en het ontwikkelen van een integrale kijk op de bedrijfsvoering. Omdat je een gesprekspartner bent voor managers uit verschillende disciplines, met verschillende belangen, zijn deze eigenschappen onontbeerlijk voor een business controller. Je leert hoe je goed onderbouwd kunt adviseren over de financiële consequenties van bedrijfsvoering.

Module | Business Control. In deze module kijk je naar je eigen vakgebied en over de grenzen van je vakgebied heen. We besteden hierin veel aandacht aan technologische ontwikkelingen. Je leert hoe je jouw kennis, inzicht en vaardigheden kan inzetten bij het ontwikkelen en optimaliseren van businessmodellen. Een van de nieuwe vakken in deze module is: Business modellen vanuit een duurzaam perspectief.

De Qualificatieproef. Deze controllersopleiding wordt afgesloten met de Qualificatieproef. Hiermee toon je aan dat je over de gedegen kennis en vaardigheden beschikt en in staat bent om deze toe te passen in de praktijk. Na het goed volbrengen van deze proef mag je jezelf Qualified Controller (QC) noemen.

<b>Wat is onderscheidend in deze opleiding?</b>

Maak kennis met NIVE Opleidingen en de HOFAM

Studieadvies

Studieadvies

Wil jij meer weten over de HOFAM - de opleiding tot Qualified Controller (QC)? Bel voor advies met Mieke Opdam of plan vrijblijvend een adviesgesprek in.

Verdiep je kennis met de Master Finance & Control (MSc, MFC)

Na de HOFAM opleiding kan je de Master Finance & Control (MSc, MFC) volgen via onze samenwerkingspartner Netherlands Business Academy. De Master is gericht op financieel managers en controllers die de HOFAM-opleiding hebben afgerond. De NVAO heeft voor deze opleiding aan Netherlands Business Academy een accreditatie verleend.

Daarnaast biedt de HOFAM ook toegang tot de EMFC/RC-opleiding van:

 • Universiteit van Amsterdam; Je kunt starten met de EMFC als je een afgeronde wo-opleiding of post-hbo-opleiding (zoals HOFAM) hebt en 2 jaar werkervaring in een relevant werkveld. Daarnaast heb je voorkennis nodig in een aantal vakgebieden.
 • University of Groningen Business School; Je hebt zowel een afgeronde bacheloropleiding als een afgeronde, voor controlling relevante, post-HBO-opleiding (zoals HOFAM).
 • TIAS School for Business & Society; Met een afgeronde HOFAM opleiding kan je deelnemen aan de EMFC opleiding, na het wegwerken van een aantal deficiënties.

Plan een adviesgesprek