HOFAM – de opleiding tot Qualified Controller (QC)

Financial Control | Business Control | Business Management

Opleiding van 1.5 jaar | Uitgebreide controllersopleiding | QC-titel | Volledig Nederlandstalig

Als qualified controller denk je vooruit. Je neemt het voortouw als het op cijfers aankomt. Jouw analyses van resultaten en toekomstscenario’s zorgen voor veranderingen in de strategie van je organisatie. Jouw input brengt doelen dichterbij. Je brengt meerwaarde in bedrijfsprocessen en levert meer waarde aan het bedrijfsresultaat. Je kunt beslissers overtuigen van jouw visie en ideeën. Je bent een volwaardig gesprekspartner voor het management en een klankbord voor collega’s.

De HOFAM Qualified Controller (QC) gaat op 31 augustus 2020 van start. We hebben een startgarantie voor de locaties Eindhoven, Leusden, Rotterdam en Zwolle.

Wil jij meer weten over de opleiding, dan nodigen we je van harte uit om deel te nemen aan een van de informatiebijeenkomsten op onderstaande data:

 • 9 juni – online informatiebijeenkomst (VOL)
 • 24 juni – online informatiebijeenkomst
 • 6 juli – online informatiebijeenkomst
<b>Wil je het verschil maken in je organisatie?</b> Vergroot je meerwaarde en doe de HOFAM opleiding tot Qualified Controller (QC).

Programma

De opleiding bestaat uit een kick-off, drie modules en een Qualificatieproef. Naast de theorie in de drie modules Financial Control, Business Management en Business Control besteden we veel aandacht aan technologische ontwikkelingen. Gedurende de hele opleiding besteden we aandacht aan jouw professionele vaardigheden en attitude. Je oefent onder andere presentatievaardigheden, gesprekstechnieken en adviesvaardigheden.

Kick off. Je start de HOFAM opleiding tot Qualified Controller met een kick off van twee dagen. Alle mededeelnemers van jouw jaargang zijn hierbij aanwezig.

Technologische ontwikkelingen. Technologische ontwikkelingen hebben een grote invloed op het vakgebied van de financial. Door technologische ontwikkelingen veranderen bijvoorbeeld processen, werkzaamheden in de organisatie en eisen die aan medewerkers worden gesteld. Dit vak heeft een samenhang met alle andere vakken binnen de modules Financial Control, Business Management en Business Control en komt daarom in alle modules van de HOFAM aan de orde. Tijdens dit vak leer je technologische ontwikkelingen (h)erkennen en kun je de keuzes en het gebruik van bepaalde systemen in de eigen werkomgeving beargumenteren. Dit met als doel het realiseren van een goed functionerend IT-systeem ter ondersteuning van het beschikbaar maken van betrouwbare en relevante bestuurlijke informatie.

Financial Control. In deze module staan analyseren en verantwoorden centraal. Naast de financiële vakken, staan we stil bij je persoonlijke ontwikkeling en bij technologische ontwikkelingen die impact hebben op het vak. Een aantal vakken in deze module: Financial Management, Internal Control en Financial Accounting & Reporting.

Business Management. In deze module ligt de focus op inzicht en het ontwikkelen van een integrale kijk op de bedrijfsvoering. Omdat je een gesprekspartner bent voor managers uit verschillende disciplines, met verschillende belangen, zijn deze eigenschappen onontbeerlijk voor een business controller. Je leert hoe je strategische scenario’s, organisatiestructuren en management en leiderschap analyseert en ontwikkelt. Zo leer je hoe je goed onderbouwd kunt adviseren over de financiële consequenties van bedrijfsvoering. Het vak ‘Integraal Bedrijfskundig Kijken’ is gericht op het ontwikkelen van de ‘kunst’ om bedrijfskundige vraagstukken vanuit verschillende perspectieven te bekijken en af te wisselen. Vervolgens gaan we dieper in op Marketing & Sales, Proces & logistiekmanagement, HR-beleid, IT en Inkoopmanagement.

Business Control. In deze module kijk je naar je eigen vakgebied en over de grenzen van je vakgebied heen. Je maakt kennis met uiteenlopende gezichtspunten en specifieke uitdagingen. We besteden veel aandacht aan technologische ontwikkelingen die impact hebben op jouw vak. Je leert hoe je jouw financiële kennis, inzicht en vaardigheden kan inzetten bij het ontwikkelen en optimaliseren van businessmodellen en hoe je toegevoegde waarde creëert met het verzorgen van de juiste informatie op het juiste moment. Vakken in deze module zijn o.a.: Management Accounting & Control, Business Analytics & Business Intelligence en Business modellen vanuit een duurzaam perspectief

De Qualificatieproef. De opleiding tot Qualified Controller wordt afgesloten met de Qualificatieproef. Tijdens deze proef toon je aan dat je over gedegen financiële en bedrijfskundige kennis beschikt en weet wat de impact is van technologische ontwikkelingen. Ook toon je aan dat je de juiste professionele vaardigheden beheerst en dat je in staat bent om deze toe te passen in de praktijk. Na het goed volbrengen deze proef mag je jezelf Qualified Controller (QC) noemen.

<b>Wat is onderscheidend in deze opleiding?</b>

Na het afronden van de HOFAM:

 • Je bent een volwaardig gespreks- en sparringpartner op post-hbo-niveau voor het management.
 • Je speelt een (pro-)actieve rol bij het ontwikkelen van de lange termijn bedrijfsstrategie.
 • Je bent vertrouwd met de theorie van Financial Control, Business Management en Business Control en kunt die toepassen in de praktijk.
 • Je beheerst de verschillende disciplines en processen binnen de organisatie en ziet de verschillende belangen.
 • Je bent in staat om te reflecteren op je eigen handelen en weet hoe je jezelf als qualified controller kunt blijven ontwikkelen.
 • Je wordt opgenomen in het register van NIVE Opleidingen en je mag exclusief de titel Qualified Controller (QC) voeren.

Praktische informatie

Praktische informatie

Prijs

De kosten voor de opleiding HOFAM bedragen (excl. btw):

 • Opleidingskosten: € 11.450,-
 • Accommodatiekosten: € 1.400,-
 • Toetsing & examinering: € 1.600,-

N.B. Bovenstaande kosten vormen een geheel en kunnen niet als losse elementen worden afgenomen. Herexamens zijn niet in de kosten voor toetsing & examinering opgenomen. Boeken zijn niet bij de opleidingskosten inbegrepen. Deze dien je zelf te bestellen (kosten zijn ca. €750,-). Al het verplichte studiemateriaal is Nederlandstalig.

Privé-personen en niet btw-plichtige organisaties kunnen deze opleiding ook vrijgesteld van btw afnemen. Er geldt dan een toeslag van 5% op de opleidingskosten, toetsing & examinering. Over de accommodatiekosten wordt 9% btw berekend.

Studieduur en studiebelasting

 • 35 dagen / 70 dagdelen verdeeld 18 maanden
 • 6 tot 8 uur per week (excl. lesuren)*
* N.B.1. Deze studiebelasting geldt voor deelnemers met een passende vooropleiding en een aantal jaar relevante werkervaring.
* N.B.2. Gedurende het studiejaar hebben deelnemers te maken met dal- en piekmomenten in de studiebelasting.

 

Aantal PE-punten:

 • Na het behalen van je HOFAM diploma ontvang je 208 PE-punten.

Niveau:

 • De HOFAM is een opleiding op hbo+ niveau.

Locaties:

 • Leusden, Zwolle, Eindhoven, Rotterdam, Amsterdam
 • Per locatie kunnen de opleidingstijden verschillen (de studieadviseur kan je hier meer over vertellen):
  • Dagopleiding: van 10.00 tot 17.00 uur
  • Middag- /avondopleiding: van 14.00 tot 21.00 uur

Instroomeisen:

De HOFAM is bedoeld voor finance professionals die de ambitie hebben om het verschil binnen hun organisatie te maken. Je hebt al enkele jaren ervaring (als controller) en je wilt een volgende stap maken. Maar ook als je al verder in je carrière bent en je kennis wilt verbreden en verdiepen, maar wel met twee voeten in de praktijk wilt blijven staan, biedt de HOFAM meerwaarde.

Je kunt je inschrijven voor de HOFAM opleiding als je minimaal drie jaar relevante werkervaring hebt in een financiële functie op hbo-niveau en één van de volgende opleidingen hebt gevolgd:

 • Hbo opleiding in het financieel economische of bedrijfskundige domein
 • Opleiding Financieel Management op wo-niveau
 • ASCO-2 of Professional Controller.
 • SPD Bedrijfsadministratie of Moderne Bedrijfsadministratie

Voldoe je niet geheel aan deze eisen, neem dan contact op met onze studieadviseur om de mogelijkheden te bespreken. Twijfel je of het niveau van de HOFAM te hoog voor jou is? Dan sluit onze opleiding Professional Controller misschien beter aan bij je profiel.

Studieadvies

Studieadvies

Wil jij meer weten over de HOFAM - de opleiding tot Qualified Controller (QC)? Bel voor advies met Iris Bruins of plan vrijblijvend een adviesgesprek in.

Plan een adviesgesprek