Boek van de maand: ‘Bankier in maatschappelijk nut’

Elke maand presenteren wij de rubriek ‘Het boek van de maand’. Deze maand hebben we gekozen voor ‘Bankier in maatschappelijk nut’ door Geraart Westerink. In zijn boek lees je alles over Frans Walkate, idealist in de wereld van de Nutsspaarbanken. Hij wilde de kleine man ‘verheffen’ door hem te leren sparen. Als voorzitter van de Nutsspaarbank Kampen stond hij aan de basis van de Nederlandsche Spaarbankbond (1907), de latere SNS die opging in de Volksbank.

Walkate achtte winst geen doel, levenszekerheid voor de klant wel. De jeugd moest sparen, gezinnen verdienden een dak boven het hoofd. In Kampen bouwde hij de Spaarbankstraat, een voorbeeld van particulier sociaal bouwen dat landelijk navolging kreeg. Walkate verzamelde foto’s, objecten, schilderijen en archieven. Deze verzameling is opgenomen in het SNS Historisch Centrum, in het Nutsspaarbankgebouw in Kampen. Walkate liet dit rijksmonument naar zijn idealen ontwerpen.

Over de auteur

Geraart Westerink studeerde kunstgeschiedenis en archeologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hij schreef diverse boeken en artikelen, vooral over stedenbouw en architectuur in Kampen in de 19e en 20e eeuw.

Bestellen?

Heb je na het lezen van deze recensie interesse om dit boek aan te schaffen? Klik dan hier.

Meer leren over

Wil jij sturing geven aan de digitale transformatie van jouw organisatie? Dan is de opleiding IT for Financials wellicht iets voor jou. Je kunt er alles over lezen in onze brochure.