Duur

2 dagen

Daggroep 10.00 - 17.00 uur

Middag-avondgroep 13.30 - 21.30 uur
Niveau
HBO (+)
12 PE-uren
Investering
€ 1.495 exclusief BTW Lesmateriaal en locatiekosten zijn inbegrepen.

NIVE Alumni ontvangen 10% korting. Bekijk de voorwaarden.
Data en locatie
 

Praktisch kans- en risicomanagement

Van traditioneel risicomanagement naar waardemanagement
  • U begrijpt het belang om bij kansen en risico’s steeds te redeneren vanuit de belangen van de stakeholders van de organisatie
  • U leert een praktisch stappenplan voor het organiseren van effectieve kansbenutting en risicobeperking
  • U bent zich bewust van de belangrijkste mythen en valkuilen bij het implementeren en optimaliseren van kans- en risicomanagement in de praktijk
  • Cursus wordt beoordeeld met een cijfer 8!

Meer informatie? Download de brochure

Downloaden

Beschrijving

Enterprise Risk Management (‘ERM’), ofwel organisatiebreed risicomanagement, gaat over het op een gestructureerde en proactieve wijze omgaan met de onzekere toekomst. Ook uw organisatie heeft te maken met een grote verscheidenheid aan kansen en risico’s. Voor elke directie en elk managementteam is het cruciaal om de kansen voldoende te benutten en de risico’s afdoende te beperken. Niet alleen vragen toezichthouders om helderheid over het ‘control framework’, ook financiers en andere stakeholders verwachten dat de interne beheersing op orde is.

Centraal in deze cursus staat de essentie van ‘waardemanagement’: het creëren en beschermen van waarde voor belangrijke stakeholders door het realiseren van evenwichtige organisatiedoelstellingen. Veel financials associëren ‘waarde’ primair met rendement, nettowinst, kasstromen, etcetera. Bij “integrated reporting” gaat het echter ook om vele andere aspecten waar stakeholders waarde aan hechten. Denk aan: innovatie, privacy, veiligheid, rechtmatigheid, klantgerichtheid, duurzaamheid, integriteit en continuïteit.


Lees hier het artikel met de docent van deze cursus dhr. drs. M. de Pooter RA CMA CFM CIA CCS over Van risicomanagement naar waardemanagement.


Werkwijze cursus Kans- en risicomanagement

Tijdens de cursus leert u om vanuit ERM-concepten de vertaalslag te maken naar uw organisatie. U staat daarbij stil bij uw rol en die van anderen in het proces. Of u nu gestructureerd kans- en risicomanagement wilt gaan invoeren of bestaande werkwijzen wilt optimaliseren, in deze tweedaagse cursus krijgt u daartoe voldoende handvatten aangereikt. Aan de hand van aansprekende voorbeelden neemt uw docent u mee in de ontwikkeling van traditioneel risicomanagement (als een afzonderlijke ‘silo’) naar waardemanagement (als verbinder van de experts in de verschillende vakdisciplines). Door de duidelijke relatie die wordt gelegd tussen prestatiemanagement en risicomanagement kunt u eenvoudig en snel de koppeling maken met uw dagelijkse praktijk.

Bij de cursus Praktisch kans- en risicomanagement maakt uw docent gebruik van de volgende werkvormen en materialen:

  • interactieve presentaties;
  • videofragmenten;
  • opdrachten (individueel en in groepsverband);
  • achtergrondartikelen.

Voor wie is de cursus Praktisch kans- en risicomanagement geschikt?

De cursus is waardevol voor financieel managers, financieel directeuren, financieel controllers, business controllers, risicomanagers, accountants (in business), adviseurs, compliance officers en kwaliteitsmanagers.

Startdata cursus

incompany
Incompany
individueel
Open

Deze cursus is beschikbaar als incompany en open inschrijving.

Meer over incompany
^