‘Datagedreven Finance is echt anders, het is een kwestie van doen’. 

‘Datagedreven Finance is echt anders, het is een kwestie van doen’.

Interview met Fred Conijn: NiVE docent Data Driven Finance

 

Iedereen heeft het over datagedreven werken en dat ‘data het nieuwe goud is’. Zie jij deze manier van werken ook al succesvol terug in de praktijk?

Om eerst in te gaan op jouw intro, het klopt dat het belang van datagedreven werken door managers en hun controllers wordt ingezien. Maar als puntje bij paaltje komt vervallen ze toch vaak in ‘oud gedrag’. In plaats van datagedreven te gaan werken zijn ze heel druk met het bevredigen van informatiebehoeften. Dat is niet raar. Het voorziet immers direct in de huidige behoefte van de manager. Het bevredigen van zijn informatiebehoeften heeft ook nadelen. Elke keer als de manager nieuwe vragen krijgt van zijn baas of als hij zelf een ingeving heeft, kan je opnieuw aan de slag. Als de manager zijn behoeften niet goed formuleert, of als de controller ze niet goed interpreteert, is de informatie waardeloos. Als omstandigheden ingrijpend veranderen, beschikken de medewerkers niet over de benodigde informatie om slagvaardig te acteren. Tegen de tijd dat het systeem is aangepast, is de kans die zich voordeed al voorbij, of erger nog, is het kwaad al geschied. 

Waarom gaat het dan vaak mis?

Datagedreven werk vereist visie. Veel organisaties stellen een strategie op, formuleren een aantal indicatoren en gaan dan aan de slag. Dit gaat heel snel en wordt daarom ook wel ‘jumping to indicators genoemd’. Focus ligt daarbij op het scoren & bevredigen van indicatoren. De reden waarom deze indicatoren worden gehanteerd, wat men er mee wilde bereiken en met welk gedrag, is niet expliciet gemaakt. Het is dus niet duidelijk bij de betrokkenen. In een stabiele omgeving zal de impact van deze aanpak beperkt zijn. Als omstandigheden veranderen heb je echter een probleem. De ‘verouderde indicatoren’ resulteren in ongewenst gedrag.

Een mooi voorbeeld is een bedrijf dat mensen en schepen inzette om projecten uit te voeren. Deze werden op basis van de kostprijs aan de projecten doorbelast. Op een bepaald moment constateerde de controller, dat de projectmanagers steeds ‘oude schepen’ voor hun projecten wilden gebruiken…Doordat deze al waren afgeschreven was het tarief immers lager. Nadat dit ongewenst gedrag was vastgesteld zijn de tarieven voor oude schepen aangepast.

Kan het ook anders?

Ja! Bij dynamische sturing richt je op het gewenste effect van het gedrag. Als de omstandigheden veranderen kan je een inschatting maken hoe je het gedrag moet aanpassen om hetzelfde effect te bereiken. Dat geldt ook voor de indicatoren waarmee je het effect van het gewenste gedrag meet.

Sturen op gedrag, klinkt mooi maar ook moeilijk. Hoe maak je dat concreet? 

Dat is het mooie van de opleiding Data Driven Finance. We doen het samen stap voor stap. De deelnemers passen tijdens de opleiding de theorie direct toe in de praktijk. In module 1 wordt aangetoond hoe een activiteit bijdraagt aan de realisatie van de strategie en hoe de verschillende activiteiten elkaar kunnen versterken. Dit wordt geconcretiseerd met indicatoren per activiteit.

Vervolgens wordt met oorzaak gevolg relaties vastgesteld wat de operationele drijfveren zijn en hoe die resulteren in gewenst gedrag. Bij een service organisatie bleek bijvoorbeeld de ‘snelheid van het oplossen van een storing’ heel belangrijk te zijn voor de ‘klanttevredenheid’. Na een analyse van de drijfveren bleek echter dat het telefoontje van de receptioniste, waarin ze de klant informeerde hoe snel de storing opgelost zou zijn ook belangrijk was voor de klanttevredenheid. Zo werd met data aangetoond hoe de telefoniste bijdroeg aan ‘tevreden klanten’. 

Door ervaringen uit te wisselen, leren deelnemers ook veel van medestudenten. Deze interactie is heel belangrijk. 

En daar stopt het niet mee, in module 2 gaan de deelnemers aan de slag met data uit hun eigen organisatie. Ze bouwen hun eigen dashboards… en dat, dat maakt deze opleiding uniek.

Kortom, het is gewoon een kwestie van doen en leren van ervaringen in de praktijk. 


Meer informatie

Docenten voor de opleiding Data Driven Finance zijn: Fred Conijn (managing consultant bij DynamicControl.NL), Martin Vliem (Risk Architect Privacy Assurance bij Microsoft Corp) en Wendy Schutten (Product Owner BI & Analytics bij Thales).

Fred Conijn is dé expert in Nederland op het gebied van het toepassen van dynamische sturing. Zijn praktijkervaringen en onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in meer dan honderd artikelen en zeven boeken. Zijn laatste boek ‘Dynamische sturing in turbulente tijden’ is in mei 2021 verschenen. Fred behandelt de stof uit het boek en begeleidt de deelnemers bij het toepassen en bedrijfsspecifiek maken van dynamische sturing voor hun eigen organisatie.