De finance functie bij deltaWonen

“We werken met gemeenschapsgeld, dus het moet goed zijn”

Voor deze aflevering van onze rubriek ‘De finance functie bij..’ zijn we in gesprek met Jeroen van Sluijters (26), alumnus van de opleiding Corporate finance, risk & treasury management (QT) en werkzaam als Financial Controller bij woningcorporatie deltaWonen in Zwolle.

Jeroen, waaruit bestaat je werk als Financial Controller bij deltaWonen?

“Ik verzorg de coördinatie van de meerjarenbegroting, de jaarrekening, fiscaliteiten en financiering. En verder ben ik, samen met een collega, verantwoordelijk voor treasury. Dat laatste is voor onze corporatie erg belangrijk, want in Zwolle hebben we een flinke nieuwbouwopgave. De ambitie van Zwolle is om de vierde economische regio van Nederland te worden en dat heeft ook veel impact op ons, bijvoorbeeld dus met de nieuwbouw die we willen en moeten doen. Dat is echt de toegevoegde waarde van mijn functie; je bent bezig met de echte praktijk. Je bent sparringpartner van het MT en op jóuw analyses worden keuzes gemaakt. Als adviseur zeg je of iets wel of niet kan en die verantwoordelijkheid voel ik heel sterk. Bij een woningcorporatie werk je met gemeenschapsgeld, geld van de huurders. Dat betekent dat je solide en efficiënt moet werken. Heel bewust heb ik de stap genomen in mijn carrière van een commerciële naar een maatschappelijke organisatie.”

Waar komt die belangstelling voor een maatschappelijke organisatie vandaan?

“Mijn oma deed vrijwilligerswerk voor Humanitas. Op zaterdag ging ik met haar mee, koffie inschenken voor oudere mensen. Het gevoel dat ik daarbij kreeg, herken ik nu in mijn werk. Commercie is ook leuk, maar wat beteken je dan? In de corporatiesector doe je echt iets voor mensen die niet zelf kunnen voorzien in een eigen woning. Dit is soms de enige reddingsboei die ze hebben. Daar doe je het voor. Ik sta op zich ver van de huurders af, maar indirect zorg je met dit werk toch voor hen met het regelen van nieuwe woningen en een goede financiering, wat we al meer dan 100 jaar doen, dat maakt het zo mooi.”

Hoe zorg je ervoor dat je succesvol blijft in je functie?

“Allereerst moet je je kennis up to date houden. Je moet inhoudelijk goed zijn en jezelf op dat vlak blijven ontwikkelen, maar niet alleen in kennis, ook met vaardigheden. Toen ik aan de slag ging met treasury, wilde ik die opleiding doen bij NIVE Opleidingen, want je moet stevig in je schoenen staan, weten wat je doet. Verder is het voor mijn rol belangrijk om zichtbaar te blijven in mijn netwerk en contact te hebben met andere corporaties. Woningcorporaties zijn geen concurrenten van elkaar, maar werken juist samen, hoewel de een zaken anders aanpakt dan de ander. Ze hebben allemaal hetzelfde doel. DeltaWonen is een organisatie die in veel zaken het voortouw neemt. In inclusiviteit bijvoorbeeld, maar ook in verduurzaming. Die pioniershouding past bij mijn karakter.”

Kun je nog iets meer vertellen over de vaardigheden die voor jouw werk belangrijk zijn?

“Je verantwoordelijk voelen, betrokken zijn, dat is belangrijk, maar stressbestendig zijn ook. Het werk dat ik doe heeft veel externe deadlines. Zo verlangt de Autoriteit Woningcorporaties, die controleur is vanuit de overheid, dat wij op 1 juli onze verantwoordingsgegevens aanleveren. En dan natuurlijk de deadlines van jaarrekeningen en andere rapportages. Ik heb een adviseursrol, dus ik moet ook communicatief sterk zijn. Het treasury-werk doe ik samen met één collega en dat is heel specifiek en verantwoordelijk werk. Het MT steunt op ons. Dat is mooi en het voelt tegelijkertijd als impactvol en soms ook kwetsbaar. Als een van ons wegvalt, dan moet de organisatie dat wel opvangen. Gelukkig doen ze dat ook.”

Welke trends en ontwikkelingen zie je in de markt?

“Als financial controller kun je mij in elke sector neerzetten. En overal zie ik dat digitalisering belangrijker wordt, net als robotisering. Facturen kunnen via een robot worden verwerkt, dat proces is minder afhankelijk van mensen geworden. Op deze manier hebben financials meer tijd voor analyses en de helicopterview.”

Zie je die ontwikkelingen ook in je eigen werk terug?

“Jazeker, de trend bij ons is om zo weinig mogelijk handmatig te doen. We werken binnen ons netwerk zoveel mogelijk met één systeem, wat het makkelijker maakt om rapportages direct aan te leveren, bijvoorbeeld naar de toezichthouder toe. Als je niet meegaat met die ontwikkelingen, dan doe je niet meer mee.”

Wil je ook aan de slag met treasury? Met de opleiding Corporate Finance, Risk & Treasury Management verdiep jij je inzicht in dit vakgebied en kun je op strategisch en tactisch niveau opereren. Aan bod komt onder meer het volgen van economische trends en het opzetten van een financiële planning, gekoppeld aan liquiditeitsbeheer. Download voor meer informatie de opleidingsbrochure