Financiering

Wat is er zoal mogelijk?

Heb je een opleiding gevonden die bij je past, maar wil je weten hoe je deze opleiding kunt financieren? In onderstaand overzicht lees je meer over de verschillende mogelijkheden.

Investering werkgever

Het volgen van één van onze opleidingen levert voordelen voor jouw werkgever. Werkgevers zien deze voordelen vaak als een goede zakelijke investering en zijn daarom bereid hierin te investeren. Veel van onze deelnemers krijgen (een deel van) de kosten voor het volgen van een leergang vergoed door hun werkgever.

De kosten die de werkgever maakt, kan hij volledig als bedrijfskosten in mindering brengen op het resultaat.

Belastingvoordeel

NIVE Instituut voor Controlling staat geregistreerd in het CRKBO Register Instellingen. Dit betekent dat onze opleidingen zijn vrijgesteld van BTW en de studiekosten mogelijk aftrekbaar zijn.

Ben je ondernemer, zzp’er of heb je een eigen bedrijf? Dan mag je de studiekosten aftrekken van jouw winst. Wanneer jouw werkgever je studiekosten vergoedt, kunnen deze kosten in enkele gevallen fiscaal aftrekbaar zijn.

Meer over btw-vrijstelling

STAP budget

Als werkende of werkzoekende kun je vanaf 1 maart 2022 een budget van maximaal € 1.000,- inclusief btw per jaar aanvragen voor opleiding en ontwikkeling. Deze vergoeding heet het STAP-budget. De afkorting STAP staat voor STimulering ArbeidsmarktPositie. Het STAP-budget vervangt de belastingaftrek voor studiekosten bij de inkomstenbelasting. Met het STAP-budget kun je een opleiding, training of cursus volgen om zo jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Hierdoor heb je namelijk meer kans op het behouden van je baan of het helpt je bij het vinden van een nieuwe baan.

Meer over STAP

Bankleningen

Veel opleidingen zijn gericht op een volgende stap in jouw carrière. Daarom bieden veel banken specifieke leningen aan voor studies of bieden ze de mogelijkheid bestaande kredieten of hypotheken uit te breiden.

SLIM-subsidie

Werkgevers kunnen ook dit jaar weer gebruikmaken van de Stimuleringsregeling voor leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen (SLIM). Werkgevers kunnen via de SLIM-regeling maximaal € 25.000 subsidie aanvragen voor activiteiten op het gebied van opleiding en ontwikkeling van werknemers.

Doelgroepen
De SLIM-regeling is door de volgende drie groepen aan te vragen voor specifieke kosten bij loopbaan- en ontwikkeladviezen:

  • individuele mkb’ers (minder dan 250 werknemers en een jaaromzet van maximaal € 50 miljoen);
  • samenwerkingsverbanden in het mkb;
  • grootbedrijven uit de landbouw-, horeca- en recreatiesector.

Meer over SLIM

Vragen?

Heb je vragen over de financieringsmogelijkheden voor een opleiding?

Neem dan contact op met Studieadvies.

Studieadvies