Het belang van persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling. Voor velen klinkt het soft en zoetsappig, maar eigenlijk zijn we er allemaal op de een of andere manier naar op zoek. Persoonlijke ontwikkeling is groei, en groeien willen we allemaal. Dat is mens-eigen.

De motivatie voor persoonlijke ontwikkeling zien we het gemakkelijkst terug op werk gebied: het willen doorgroeien naar een andere functie, specialiseren in een bepaald vakgebied of aanleren van nieuwe vaardigheden. Het zijn allemaal uitingen van de wil om te groeien.

Aanpassingsvermogen

Wil je als professional impact blijven maken, dan zul je je ook willen blijven ontwikkelen. De wereld veranderd namelijk zo snel dat als je vandaag expert bent dat niet wil zeggen dat dat morgen ook nog zo is. Kortom, de maatschappij vraagt om het ontwikkelen van adaptieve expertise. Het vermogen tot aanpassen. Dit aanpassingsvermogen bereik je door zelfreflectie, door veerkracht te tonen en door zelflerend vermogen toe te passen. Deze vaardigheden stellen je in staat om door te gaan in een verbeterde versie van jezelf.

Carrière kansen

Niet alleen voor het vergroten van je kansen op de arbeidsmarkt is het belangrijk je persoonlijk te ontwikkelen, ook brengt persoonlijke ontwikkeling (meer) plezier in je werk met zich mee. Wanneer jij weet wat je wilt en welke richting jij aan je leven wilt geven zal je eerder het gevoel van vrijheid ervaren dan iemand die niet zo goed weet welke richting hij/zij op wilt. Het is daarom van belang jezelf met enige regelmaat de vraag te stellen waar jij jezelf over een aantal jij zou willen zien staan en wat jij daar voor nodig hebt om dat punt te bereiken. Hoe helderder je dit voor ogen hebt, hoe beter jij je behoeften en wensen aan je omgeving (werkgever) duidelijk kunt maken en hoe eerder jij je persoonlijke doelen behaalt.

Dus, weet jij het antwoord al? Waar groei jij de komende tijd naar toe? En wat heb je nog nodig om daar te komen? Neem eens een kijkje in ons cursusaanbod en doe inspiratie op voor jouw volgende stappen in je persoonlijke ontwikkeling.