‘hoe overtuig ik mijn werkgever’

Als geen ander begrijpen wij dat het soms lastig kan zijn om iedereen in je omgeving te overtuigen van de voordelen om binnenkort in deeltijd een opleiding te willen starten. Hoe zorg je er nu voor dat je werkgever akkoord gaat met jouw opleidingsplan om een opleiding te gaan volgen?

Wees goed voorbereid

 1. Het is belangrijk dat je aangeeft wat het belang van de werkgever is om op te leiden.
 2. Bespreek met je werkgever je ideeën over je toekomst en een opleiding die daarin pas.
 3. Betrek ook de HR afdeling bij je opleidingsplan en zorg dat ze positief staan ten opzichte van je plannen.

Denk na over je loopbaan

Bereid het gesprek goed voor door vooraf je loopbaan uit te stippelen. Beantwoord de volgende vragen:

 1. Waar wil je over 3 tot 5 jaar staan?
 2. Hoe past deze opleiding daarin?
 3. Hoe is de opleiding te combineren met je werk- en privéleven?
 4. Verwacht je een bijdrage in tijd en/of geld van je werkgever? Volgt een collega een opleiding op kosten van het bedrijf? Vraag hoe hij/zij dat heeft aangepakt. Kijk ook in hoeverre de situatie vergelijkbaar is met de jouwe.

Toegevoegde waarde

Bepaal voor jezelf welke toegevoegde waarde jouw opleiding biedt voor de organisatie. Geef antwoord op de volgende vragen om de juiste argumenten te vinden om met je werkgever om de tafel te gaan:

 1. Wat biedt de opleiding je voor kennis en ervaring die je kunt toepassen in je baan?
 2. Welke projecten wil je op termijn kunnen oppakken en hoe helpt je opleiding erbij?
 3. Hoe sluit jouw opleiding aan op de visie van de organisatie en de afdeling?
 4. Wat biedt de opleiding je aan extra motivatie? En wat betekent dat voor je werkgever? Blijf je langer werkzaam bij de organisatie, omdat je met behulp van de opleiding in je functie kunt groeien of kunt omscholen naar een andere functie? Of omdat je je kunt specialiseren of juist verbreden binnen je vakgebied?
 5. Kun je de kennis die je opdoet, delen met anderen in de organisatie?

Waarom een controllersopleiding van NiVE?

 • Controllers die zijn afgestudeerd bij NiVE leveren een directe bijdrage aan het bedrijfsresultaat en beperken de financiële risico’s.
  • De controller is een volwaardig business partner. Zij kunnen integraal naar vraagstukken kijken en zijn in staat om een gedegen advies uit te brengen. Zij dragen daarmee direct bij aan de bedrijfsstrategie en het resultaat van het bedrijf.
  • De controller is een stevige professional die in staat is om in scenario’s uit te werken, te adviseren en daarmee te anticiperen op verschillende visies binnen de top van het bedrijf en faciliteert daarmee de discussie hierover.
 • Door onze praktische insteek brengen wij controllers niet alleen kennis bij, maar leren we ze vooral hoe je dat kunt toepassen en gebruiken. Wij leiden controllers op die:
  • De bedrijfskundige omgeving van het bedrijf begrijpen
  • Die de nieuwste technologische ontwikkelingen in de markt en binnen hun vakgebied weten in te zetten in het voordeel van het bedrijf
  • Die vaardigheden geleerd hebben om adviezen binnen het bedrijf te kunnen verkopen
  • Alleen weten is niet genoeg, ze kunnen de theorie toepassen, anderen meenemen in zijn of haar ideeën en overtuigingen om samen tot de best mogelijke prestaties te komen.
 • Door te investeren in werknemers verstevig je de band met je werknemer, waardoor zij minder snel zullen kiezen voor een andere organisatie

Tot slot

Tot slot een paar voorbeelden hoe je weerstand vanuit de organisatie kunt weerleggen aan de hand van een aantal tegenargumenten.

“Als je een opleiding gaat volgen, krijg je zeker vrijwel meteen een andere baan.”

 • Tegenargument 1: “Dat denk ik niet. Voor mij betekent een opleiding extra motivatie en loyaliteit aan de organisatie. Dat zal er eerder voor zorgen dat ik langer blijf.”
 • Tegenargument 2: “Ik snap dat het vervelend is als ik net na mijn opleiding weg ga, al denk ik niet dat dat zo is. We kunnen afspreken dat ik in dat geval een deel van de kosten terugbetaal. Dat kunnen we vastleggen in een studiekosten overeenkomst.”

“Dan ben ik je een extra dag kwijt, en we hebben het al zo druk.”

 • Tegenargument 1: “In mijn studie moet ik net als tijdens mijn werk projecten uitvoeren. Een van die projecten kan is precies een project dat ik ook voor mijn studie kan uitvoeren.”
 • Tegenargument 2: “Door de extra kennis die ik opdoe zal mijn bijdrage aan de afdeling alleen maar toenemen.”
 • Tegenargument 3: “Juist omdat het zo druk is, is het belangrijk dat ik gemotiveerd ben en blijf.”

Heb je nog meer handvatten nodig om het gesprek met je werkgever aan te gaan? Onze studieadviseurs helpen je graag verder bij het overtuigen van je werkgever!