Matthijs Harrewijn: ik denk met een grote grijns aan de HOFAM terug

De HOFAM leidt al 35 jaar (finance) professionals op tot strategisch gesprekspartner. Wij spraken alumnus Matthijs Harrewijn over welke impact de HOFAM op hem heeft gehad.

1. Wat is voor jou de aanleiding geweest een opleiding te volgen?
“Ik wilde mijn leercurve stijl houden. Na een aantal jaren praktijkkennis te hebben opgedaan voelde ik dat ik behoefte had aan een opleiding waar ruimte is voor het delen van ervaringen met ‘soortgenoten’ die veelal in dezelfde fase zitten.”

2. Waarom heb je voor de HOFAM van NIVE Opleidingen gekozen?
“Zowel de HOFAM als de NIVE staan zeer goed aangeschreven. De combinatie van noodzakelijke praktijkervaring en leergierige mensen om je heen is een uitstekend vertrekpunt om jezelf verder te ontwikkelen. Ik heb ook gekeken naar een Master-opleiding, maar vond dit te theoretisch. Het praktische van de HOFAM sprak me meer aan. Bovendien had ik het gevoel dat je bij een Master meer ‘onervaren’ deelnemers zou hebben. Om toegelaten te worden tot de HOFAM heb je minimaal een paar jaar werkervaring nodig waardoor je dus met meer ervaren professionals ervaringen uitwisselt.”

3. Wat heeft de opleiding je gebracht in de praktijk?
“Een netwerk van mensen die veelal in vergelijkbare functies werken waar je vragen mee kunt delen. Je kijkt anders tegen dingen aan wanneer je werkervaring hebt. De HOFAM heeft me ook doen inzien dat ik me in mijn dagelijkse werk open moet blijven stellen voor vernieuwing in mijn vakgebied. Daarnaast is het een aanvulling op mijn HBO bedrijfskundeopleiding en was het na een aantal praktijkjaren een waardevolle verdieping van mijn kennis.”

4. Hoe zie je jezelf binnen de veranderende controllerswereld?
“De wereld verandert supersnel. Je moet als controller voldoende doorgronden wat deze veranderingen voor je organisatie betekenen. Risico’s borgen en de kansen vertalen naar verbeterprojecten. Ik denk dat ik, mede dankzij de HOFAM, goed in staat ben om hierin een verbindende rol in te spelen. De controller van vandaag spreekt niet alleen de financiële taal, maar snapt ook wat de ICT’er bedoelt. Het gaat om een businesspartner-rol die verder gaat dan alleen cijfers analyseren. Je moet echt midden in de organisatie staan en kritisch en onafhankelijk kunnen zeggen wat er gezegd dient te worden. Je bewaakt tenslotte (ook) de lange termijn van je organisatie. Het begrijpen van de marktveranderingen kan helpen de rol van Business controller goed in te vullen.”

5. Is er op dit moment een belangrijk thema dat speelt binnen jouw functie/afdeling?
“De mate waarin IT wordt ingezet om activiteiten die niet direct waarde toevoegen te vervangen door wel waarde toevoegende activiteiten is volgens mij een onderwerp dat bij veel organisaties speelt. Het primaire doel is om iedere dag het verschil te maken. Dat bereik je door gezamenlijk vooruit te kijken, de verbinding te zoeken. Een controller als volwaardig businesspartner en de business die volledig zelfstandig de benodigde informatie (realtime) tot zijn beschikking heeft.”

6. Kun je je deelname aan de HOFAM in een cijfer uitdrukken?
“Het cijfer waar ik het eerste aan denk is 12. We zaten vaak in de les met een groep van circa 12 studenten. Groot genoeg om een uiteenlopende groep mensen bij elkaar te brengen en klein genoeg om voldoende aandacht voor het individu te hebben. Als ik er aan terugdenk krijg ik direct een glimlach op mijn gezicht.”

 

Klik hier voor meer informatie over de HOFAM, de opleiding tot Qualified Controller (QC).