In gesprek met Decima Versluis, studente aan de HOFAM

Decima is werkzaam bij Royal HaskoningDHV, een ingenieursorganisatie in advies en projectmanagement. Wij gingen met haar in gesprek over haar ambities en welke rol de HOFAM speelt bij haar ontwikkeling.

Wat is voor jou de aanleiding geweest om met de HOFAM te starten?

“Voordat ik aan de HOFAM begon heb ik de opleiding hbo-bedrijfseconomie afgerond. Na deze opleiding wilde ik graag gaan werken en mij van daaruit verder ontwikkelen. Daar heb ik mijn eerste werkgever (een financieel detacheringsbedrijf) ook op uitgezocht. Mijn ambitie is om een control functie te gaan doen. Wat ik merkte is dat voor veel control functies een universitair of masterniveau gevraagd wordt. Zeker bij grote organisaties. Om onderscheidend te blijven, wil ik uiteindelijk een master halen, maar de HOFAM past nu beter bij mij. Meer focus op de praktijk in plaats van een hele theoretische pre-master. Dat praktische miste ik ook heel erg op het HBO. Het gaat erom: wat kan ik ermee? Bij de HOFAM zie je dingen écht terug in de praktijk. Dat merk ik ook in de les: mensen uit de echte praktijk. Docenten, maar ook mede studenten waar je mee aan het sparren bent.”

Wat heeft de HOFAM je tot nu toe gebracht?

“De kick-off dagen die ik heb gehad waarbij de ontwikkeling van allerlei vaardigheden centraal staan, waren écht heel erg waardevol. Dat kon ik direct toepassen. Goed ook dat de HOFAM nu vernieuwd wordt en dat er meer aandacht komt voor de vaardigheden. Want naast de theoretische basis is het belangrijk om je advies te kunnen verkopen en het geleerde ook daadwerkelijk toe te passen in de praktijk. Zeker het maken van papers helpt ontzettend om goed te kunnen toepassen. Dat geeft inzicht in hoe een en ander echt werkt in een organisatie.”

Zijn de vaardigheden voor jou dan belangrijker dan het financieel inhoudelijke stuk?

“Voor mij wel ja. Gesprekstechnieken zijn een goed voorbeeld. Door bepaalde technieken te gebruiken ben je succesvol. Je leert dat al in de opleiding door het vooral te doen. Collega’s zeggen dat ik in het afgelopen jaar een behoorlijke ontwikkeling heb doorgemaakt. Vooral op het gebied van persoonlijke vaardigheden.”

Wat voegt de HOFAM voor jou toe?

“De HOFAM helpt mij bij mijn persoonlijke ontwikkeling en het kunnen toepassen van de theorie in de praktijk. Daardoor kan ik nu meer toegevoegde waarde leveren aan het team en is mijn rol in het team groter geworden. Doordat ik werk aan mijn persoonlijke ontwikkeling en mijn kennis wordt verbreed en verdiept, kan ik mijzelf meer kan laten zien en kan ik ook meer taken naar mij toetrekken.”

Wanneer sta jij in je kracht?

“Als ik zeker ben van mijn zaak. Door het volgen van de HOFAM heb ik de kennis, kan ik dit in de praktijk toepassen én beschik ik over de vaardigheden om het verschil te kunnen maken. Ik durf het nu ook te doen. Als ik bijvoorbeeld met een dominante projectmanager aan tafel zit, ga ik nu zelfverzekerder het gesprek met hem aan. Ik laat ze nu bijvoorbeeld ook kritisch naar hun eigen projectbegroting kijken.”

Hoe zorg jij ervoor dat je berekend bent op de toekomst?

“Ik doe dat door door opleiding en cursussen te volgen en mijn kennis en vaardigheden up-to-date te houden. Hierdoor ben ik berekend op de toekomst en maakt mij dat een volwaardige business partner.”

Hoe is de rol van controller in deze organisatie en wat is jouw ambitie?

“Royal HaskoningDHV is een matrixorganisatie. Elke businessline is verdeeld in businessunits die vervolgens weer zijn verdeeld in adviesgroepen. Iedere adviesgroep heeft een projectcontroller. Ik wil heel graag de stap maken naar projectcontroller. Dit lijkt mij heel interessant want je zit heel dicht op de business. Uiteindelijk wil ik komen op strategisch niveau. Voor de toekomst zijn er nog heel veel mogelijkheden!” 

Wat zou je mensen aanraden die nu 1-2 jaar werkervaring hebben?

“Als je zelf ambitieus bent en je wilt niet weer de theoretische modellen in maar lekker praktisch met de leerstof aan de slag in je werk, dan is de HOFAM een hele goede opleiding. Je krijgt zo ook snel inzicht in hoe het er bij andere bedrijven aan toe gaat. Soms denk je dat je eigen bedrijf achterloopt op bepaalde ontwikkelingen, maar als je dan andere organisaties ziet waar het letterlijk nog op papier gaat, dan valt het allemaal best mee. Voor mij heeft het doorstuderen erg veel toegevoegde waarde.”


Over de HOFAM

Wil jij net als Decima werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Op onze opleidingspagina vind je meer informatie over de HOFAM. Klik hier om de opleidingspagina te bezoeken.